5 tips for an effective bedtime routine

Bijna alle ouders hebben het je al verteld: na de geboorte van je baby kom je ongetwijfeld slaap tekort. Met een bedritueel help je je baby makkelijker inslapen en doorslapen. Hoe bouw je dit op?

Pasgeboren baby's hebben gemiddeld 16 tot 17 uur slaap per dag nodig, met 1 of 2 uur slaap per keer.

Met deze tips leer je je baby goede slaapgewoonten aan.

1. Creëer rust

Niemand kan in een kamer vol afleiding slapen, vooral je pasgeboren baby niet. Voor zowel veiligheid als slaapkwaliteit, haal je alle knuffelbeesten en speelgoed uit het wiegje. Zet het wiegje ook niet te dicht bij een raam of deur. Anders kan je baby last hebben van licht, geluid of tocht.

2. Kies de juiste tijd

Het is het beste je baby in zijn wiegje te leggen wanneer hij slaperig maar nog wel wakker is. Als je je pasgeboren baby vasthoudt of wiegt totdat hij volledig slaapt, kan het moeilijk voor hem zijn zonder deze stimulans in slaap te vallen wanneer hij 's nachts wakker wordt.

Als je baby niet in staat is weer in slaap te vallen, probeer hem dan niet te veel te stimuleren als je gaat kijken. Het is het beste om je baby zo slaperig mogelijk te houden wanneer hij wakker wordt, zodat het voor hem niet lastig is om weer in slaap te vallen.

3. Tref de juiste voorbereiding voor het slapengaan

Is de luier van je baby verschoond? Heeft hij gegeten?

Door te huilen zegt je pasgeboren baby dat hij een natte luier heeft of hongerig is, het is dus belangrijk dat je deze dingen regelt voordat je hem in bed legt (anders slaapt hij niet lang door).

4. Wees consequent

Bij een pasgeboren baby helpt het aanleren van een vast bedritueel bij een gezond slaappatroon. Voor je eigen gezondheid en uithoudingsvermogen is het een idee om te proberen op dezelfde tijden op de dag als je pasgeborene te gaan liggen en uit te rusten, ook als je niet van plan bent echt een dutje te doen.

5. Houd prikkels op afstand

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen bedtijd en speeltijd voor je pasgeboren baby. Dit betekent dat er 's avonds voor het slapengaan niet te lang wordt gespeeld.

Wat je ook doet, heb geduld. De tijd met je pasgeboren baby is een ongelooflijk mooie tijd in je leven, maar kan ook stressvol zijn, vooral als je slaap tekort komt. Met een goed bedritueel zullen jullie beiden binnen een paar weken meer en regelmatiger slapen.

De veiligheid van jouw baby komt op de eerste plaats