Het bedritueel

Je baby heeft het, net als jij, nodig om rustig de overgang van dag naar nacht te maken. Hij is gebaat bij een voorspelbaar bedritueel om de dag af te sluiten en te gaan slapen.

Zo blijft het huilen beperkt en wordt bedtijd een intiem moment met je kleintje in plaats van een gevecht.

Niets is zo fijn als een baby in diepe slaap.

Het belangrijkste van een bedritueel voor je baby is dat dit deze elke avond hetzelfde is. Volg een vast patroon, bijvoorbeeld met een liedje zingen of badmassage of in gedempt licht langzaam je baby wiegen: je baby weet dat het nu tijd is om te gaan slapen.

Geef jezelf en je baby ook ruimte voor flexibiliteit. Houd een aantal vaste handelingen aan, maar varieer daaromheen. Slaapt je baby prima met wat achtergrondgeluid, ga dan eens stofzuigen zodat hij ook aan andere geluiden went. Als je baby normaal gesproken in een pyjama met voetjes slaapt, probeer dan eens een slaapzak.

Het naar bedje brengen kun je ook eens laten doen door je partner, opa, oma of de oppas. Als je baby eraan gewend raakt dat jij het altijd doet, kan het voor hem moeilijk zijn in slaap te vallen als iemand anders jouw rol een keer overneemt.

Houd het kort en intiem

Het bedritueel van je baby hoeft niet eindeloos te duren en alles van je te vergen. Probeer 10 tot 15 minuten een prentenboek te lezen, slaapliedjes te zingen of rustig in een kamer met gedimde verlichting te spelen. Laat je baby door de toon van je stem en je gedrag weten dat het tijd is om naar bed te gaan. Praat zacht en geeuw een paar keer flink. (Grote kans dat je niet eens hoeft te doen alsof!)

Verschoon dan de luier van je baby, bied hem een flesje of je borst aan, poets zijn tanden of tandvlees en trek hem zijn comfortabele pyjama aan. Misschien is inbakeren iets voor je baby, als hij onrustig is. Je baby voelt zich er veilig bij.

Probeer je baby in bed te leggen wanneer hij slaperig is en niet wanneer hij in je armen al helemaal diep in slaap is. Anders raakt hij eraan gewend dat jij er altijd bent. Het is juist de bedoeling dat hij zélf in slaap leert vallen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies