De tastzin van je baby stimuleren

Bij de geboorte is de tastzin van je baby al erg goed ontwikkeld. Daarom is aanraking nu erg belangrijk voor je baby. Je baby wordt vooral door aanraking gestimuleerd. Aanraking heeft bovendien een troostende werking voor je kind.

Maak gebruik van de geschikte momenten om huid-op-huid contact te hebben: in bad, in bed of lekker tegen elkaar aangekropen op de bank in een warme kamer. Geef je baby eens een babymassage, de ideale manier om zijn tastzin te stimuleren.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

De kracht van aanraking

De huid is niet alleen het grootste, maar ook een van de gevoeligste organen. Elke centimeter van onze huid zit vol met zenuwuiteinden die belangrijke informatie over de omgeving, aanraking en temperatuur doorspelen aan onze hersenen. Dit is nu heel belangrijk voor je baby, omdat het zicht en gehoor nog niet honderd procent zijn ontwikkeld. De tastzin is een krachtige manier om je baby te helpen leren over deze nieuwe wereld. Het is nogal wat om te moeten wennen aan de recente overgang van de warme, beschermende, vloeibare omgeving van de baarmoeder naar de buitenwereld. In de eerste maanden zal je baby daarom vooral graag lekker in je armen liggen waar hij zich beschermd en veilig voelt.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat huid-op-huid contact tussen ouders en baby's ook goed is voor het hechtingsproces. Grijp dus elke kans aan om met je baby te knuffelen en de ontwikkeling van zijn tastzin te bevorderen. 

Babymassage

Je baby leren masseren kan vele voordelen hebben. Het is plezierig en ontspannend voor jullie beiden, brengt jullie dichter bij elkaar, en helpt je op een leuke manier contact te maken met je baby. Tegelijkertijd bevorder je een gezonde ontwikkeling.

Zorg voordat je begint dat de kamer waar je je baby gaat masseren warm is en dat het er niet tocht. Leg een schone, zachte deken of handdoek op het bed of de grond en zorg ervoor dat je geen koude handen hebt. Kleed je baby langzaam uit totdat hij alleen nog zijn rompertje aanheeft. Spreek hem ondertussen kalmerend toe en ga alleen door zolang hij op zijn gemak is. Voor sommige kleintjes is de eerste stap eraan te wennen om geen kleren aan te hebben, dus ga niet te snel. Als je baby eenmaal is uitgekleed en nog steeds lacht, kun je beginnen met de massage. Als je wilt, kun je je handen eerst insmeren met babyolie of een andere ongeparfumeerde olie. Je kunt zelfs een plantaardige olie gebruiken. Een paar druppels zijn genoeg.

Begin door de voetjes en beentjes van je baby vast te houden en ze zachtjes te masseren en werk je dan langzaam omhoog met stevige, strelende bewegingen. Als je baby op zijn gemak is, kun je het rompertje verwijderen en de benen en voeten bedekken met een deken om ze warm te houden voordat je zijn romp, armen en handen masseert. Sluit af door het hoofdje te strelen en eindig met kusjes. Het is de bedoeling om de ervaring zo fijn, kalmerend en liefdevol als mogelijk te maken. Denk eraan dat baby's door de olie erg gladkunnen zijn, dus wees extra voorzichtig als je je kind na afloop weer aankleedt.

Er zijn ook cursussen, boeken en video's over babymassage. Vraag aan je kraamverzorgende of bij het consultatiebureau of er een cursus babymassage bij jou in de buurt wordt gegeven.

Beheer Cookies