Slaapproblemen in het laatste trimester

Moeite met slapen? Met een baby die schopt, je frequente wc-bezoekjes en die buik die steeds in de weg zit, kan het moeilijk zijn om de slaap te vatten als je zwanger bent. Deze slaaptips helpen je zo (weer) op weg naar dromenland.

Een groeiende, actieve baby en hormoonveranderingen kunnen je slaap tijdens de zwangerschap beïnvloeden en er voor zorgen dat je minder makkelijk in slaapt valt. Als je eindelijk slaapt, maakt de baby je vaak wakker.

Bekijk onze uitgerekende datumcalculator om de komst van je kleintje te kennen en ook om te weten hoe ver je al bent.

Liggen woelen

Het kan lastig zijn, vooral in het derde trimester, om een comfortabele slaaphouding te vinden. Probeer op je zij te liggen met een kussen tussen je knieën, zodat je onderrug gesteund wordt. Als je kussens achter je legt en jezelf daarop laten rollen, krijg je steun waar je die het meest nodig hebt. Sommige vrouwen vinden het prettig om te slapen met hun hoofd ietsje omhoog en een heleboel kussens onder zich en om zich heen.

Vaak plassen

Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe vaker je moet plassen. En dan maakt het niet uit of het nacht is. Dit komt omdat je baarmoeder groter wordt en op je blaas drukt. Ga overdag niet minder drinken, maar vlak voor het slapengaan wel.

Heb je het gevoel dat je heel dringend moet plassen of gaat het plassen gepaard met pijn of een branderig gevoel? Als je deze symptomen ervaart en ook vaker moet plassen, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Ze zullen controleren of je een blaasontsteking of andere infectie hebt.

Activiteit van je baby

Het kan zijn dat je 's nachts wakker wordt van de bewegingen van je baby. Hier kun je niet veel aan doen en dat wil je ook niet. Een baby die beweegt, is doorgaans gezond. Als je baby je 's nachts wakker houdt, probeer dan overdag te slapen. Zelfs een klein dutje kan je goed oppeppen.

Vocht vasthouden en zenuwafknelling

Alle vrouwen houden vocht vast tijdens de zwangerschap (oedeem). Dit is normaal, maar het kan tot gevolg hebben dat er druk wordt uitgeoefend op bepaalde zenuwen. Een zenuw die via de pols naar de hand loopt, kan zo bijvoorbeeld onder druk komen te staan (carpale tunnelsyndroom). De pijn hierdoor is meestal in de ochtend op z'n ergst en het kan zijn dat je er 's nachts van wakker wordt. Vaak helpt het om 's nachts een brace te dragen. Of probeer de arm in kwestie op een kussen te laten rusten.

Extra slaaptips

Hier volgen nog een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg slaap krijgt:

  • Vermijd cafeïne houdende drankjes.

  • Zorg dat je elke dag wat lichte beweging krijgt. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige beweging ervoor zorgt dat je beter slaapt.

  • Wandelen is een prima optie voor zwangere vrouwen. Meer informatie over bewegen tijdens de zwangerschap kun je vinden onder 'Lekker actief!'

  • Probeer een glas warme melk te drinken vlak voor het slapengaan. 

En tot slot, gebruik geen slaappillen om in slaap te vallen, zelfs geen pillen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Raadpleeg altijd eerst je verloskundige of huisarts voordat je medicijnen gaat gebruiken.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies