Superleuk om je baby voor het eerst te zien kruipen, maar ook de alarmbellen gaan af! Nu je baby mobieler wordt, ontdek je waarschijnlijk dat je huis niet veilig is voor je kind. Niets kan jou als oplettende ouder vervangen, maar met deze 7 basistips maak je je huis babyproof!

1. Daal af naar het niveau van je baby – letterlijk

Ga op je handen en knieën door het huis en noteer alle dingen die zich binnen handbereik van je baby bevinden.

Hierdoor begrijp je beter aan welke gevaren je baby wordt blootgesteld. Door onder je bureau te kruipen zie je bijvoorbeeld al die bijna nooit gebruikte stopcontacten, die afgedekt moeten worden.

2. Blokkeer de trapopgang

Als je een trap in huis hebt, moet je boven en onder aan de trap veiligheidshekjes installeren. Let op keurmerken als je traphekjes aanschaft!

3. Pas op voor koorden en snoeren

Zorg ervoor dat alles met een koord of een snoer buiten handbereik is, inclusief de babyfoon en telefoons. Overweeg om in koordloze jaloezieën en gordijnen te investeren.

4. Beveilig alle grote en zware voorwerpen

Zodra je baby kruipt zal hij zichzelf aan allerlei voorwerpen proberen op te trekken. Zorg ervoor dat de tv, de magnetron, het aquarium, boekenkasten, meubels en grote apparaten, in principe alles wat eventueel om kan vallen of op je baby kan vallen als er te hard aan wordt getrokken, aan de muur of op de vloer vastgezet zijn.

5. Sluit mogelijke gevarenzones af

De garage, de kelder, de badkamer, de sportkamer en het kantoor zijn allemaal ruimtes met potentieel gevaarlijke voorwerpen. Elke ruimte met schoonmaakmiddelen, verf, zwaar gereedschap, gewichten, kleine spulletjes of chemicaliën moet afgesloten worden wanneer je baby in de buurt is.

6. Beveilig alle hoekjes en stopcontacten

Alle scherpe hoekjes aan meubels moeten afgeschermd worden en alle stopcontacten moeten afgedekt zijn.

Als je baby door het huis begint te kruipen, is het alleen al voor je gemoedsrust belangrijk om bovenstaande maatregelen uit te voeren. Je grootste uitdaging wordt nu hem bijhouden!