7 veiligheidstips nu je baby gaat kruipen

Nu je baby loopt en zich op een geheel nieuwe manier door het huis beweegt, is een nieuwe ronde nodig om je huis kindveilig te maken.

Waarschijnlijk heb je een aantal van de stappen hieronder al doorlopen, maar er zijn altijd plekken in het huis en dingen die gevaarlijk kunnen zijn, waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht hebt.

1. Bekijk je huis opnieuw vanaf babyniveau

Je hebt dit misschien al gedaan toen je baby ging kruipen, maar nu hij kan lopen zijn er nog veel meer dingen die hij kan bereiken en die de perfecte hoogte hebben om tegen aan te lopen.

Hurk op het niveau van je kind en verwijder breekbare en kleine, inslikbare dingen die hij zou kunnen grijpen en zoek naar scherpe randen en hoeken. Randbescherming of stootkussens zullen je baby beschermen als hij tegen een scherpe rand aanloopt. Verwijder wiebelige tafels of andere meubelstukken die eenvoudig omvallen als je baby ze gebruikt om zich aan op te trekken.

Bevestig ook boekenkasten, planken en andere meubels aan de muur om te voorkomen dat ze kunnen omvallen.

2. Blokkeer de trapopgang

Als je een trap in huis hebt, moet je boven en onder aan de trap veiligheidshekjes installeren. Let op keurmerken als je traphekjes aanschaft!

3. Pas op voor koorden en snoeren

Zorg ervoor dat alles met een koord of een snoer buiten handbereik is, inclusief de babyfoon en telefoons. Overweeg om in koordloze jaloezieën en gordijnen te investeren.

4. Beveilig alle grote en zware voorwerpen

Zodra je baby kruipt zal hij zichzelf aan allerlei voorwerpen proberen op te trekken. Zorg ervoor dat de tv, de magnetron, het aquarium, boekenkasten, meubels en grote apparaten, in principe alles wat eventueel om kan vallen of op je baby kan vallen als er te hard aan wordt getrokken, aan de muur of op de vloer vastgezet zijn.

5. Sluit mogelijke gevarenzones af

De garage, de kelder, de badkamer, de sportkamer en het kantoor zijn allemaal ruimtes met potentieel gevaarlijke voorwerpen. Elke ruimte met schoonmaakmiddelen, verf, zwaar gereedschap, gewichten, kleine spulletjes of chemicaliën moet afgesloten worden wanneer je baby in de buurt is.

6. Beveilig alle hoekjes en stopcontacten

Alle scherpe hoekjes aan meubels moeten afgeschermd worden en alle stopcontacten moeten afgedekt zijn.

Als je baby door het huis begint te kruipen, is het alleen al voor je gemoedsrust belangrijk om bovenstaande maatregelen uit te voeren. Je grootste uitdaging wordt nu hem bijhouden!

7. Voorkom vergiftiging

Houd alles wat gevaarlijk kan zijn buiten bereik om mogelijke vergiftigingsongelukken te voorkomen. Dit geldt ook voor bepaalde kamerplanten, voor medicijnen, schoonmaakmiddelen, vaatwasmiddel, bleek en andere producten met alcohol of giftige stoffen.

Het is een goed idee om alle mogelijke gevaarlijke producten in hun originele verpakking te bewaren, omdat je dan de juiste labels en veiligheidsinformatie bij de hand hebt. Als je giftige stoffen niet buiten bereik kunt opbergen, zorg dan dat de toegankelijke kastdeurtjes op slot zijn.

Zorg ook dat je het alarmnummer bij de hand hebt.

8. Trappen en ramen

Installeer veiligheidshekjes boven en onder aan de trap en in de deuropening van kamers met mogelijke gevaren. Zet meubels niet in de buurt van hoge ramen, zodat je kind niet op de vensterbank kan klimmen. Dit geldt ook voor zijn bedje. Zorg dat jaloezieën geen lange koorden met een lus hebben om wurging te voorkomen.

9. Andere belangrijke voorzorgsmaatregelen

  • Koop stopcontactbeschermers om een elektrische schok te voorkomen.

  • Gebruik alleen de achterste pitten van de kookplaat.

  • Gebruik deurstoppen om te zorgen dat je baby de deur niet dicht kan doen, zodat zijn vingers of tenen niet klem komen te zitten.

  • Installeer sloten op het toilet zodat je baby het deksel niet zelf open kan doen.

  • Kies voor veiligheidskranen zodat ze zich niet kunnen verbranden.

  • Trek de stekker van elektrische apparaten die niet worden gebruikt uit het stopcontact.

  • Sluit je vaatwasser en vuilnisbak als ze niet in gebruik zijn.

  • Verwijder losse kleedjes om struikelen te voorkomen.

Onthoud dat je baby er nu klaar voor is om ruimtes te ontdekken die eerder nog buiten bereik waren. Je huis babyproof maken is meestal een kwestie van gezond verstand. Deze maatregelen pas je toe om je meer ontspannen te voelen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies