Wat je moet weten over het hygiënisch bewaren van speelgoed.

Lexi Walters Wright

Natuurlijk moet het speelgoed van je baby leuk zijn. Maar belangrijker nog, het moet veilig toegankelijk en schoon zijn.

Het is eenvoudiger dan je denkt om het speelgoed van je kind schoon en handig op te bergen. Hier moet je rekening mee houden.

Speelgoed veilig opbergen

In de speelkamer of slaapkamer In de ruimtes waar je kindje het meest speelt, is de meest logische plek om het speelgoed te bewaren waar hij het zelf kan pakken. Dit maakt het schoonmaken eenvoudiger, want het betekent minder speelgoed om op te gaan staan of over te struikelen!

• Je kunt het speelgoed in manden of bakken met deksel stoppen die eenvoudig op of onder planken geschoven kunnen worden. (Zo wordt het speelgoed niet stoffig.) • Zorg dat boekenkasten of planken goed aan de muur vastgezet worden, zodat ze niet kunnen omvallen • Als je een speelgoedkist gebruikt, kies er dan een waarvan het deksel open blijft staan zodat die niet onverwacht op de vingers van je kindje kan vallen. Zorg dat de scharnieren de kleine vingertjes niet kunnen afklemmen en kies een speelgoedkist met openingen, zodat er frisse lucht kan circuleren.

Op een zolder of in een kelder Op plaatsen waar rekening gehouden moet worden met vocht, insecten of andere risico's moeten speelgoed, boeken en knuffels in plastic bakken met een afsluitend deksel worden opgeslagen. Controleer de inhoud voordat je kind ermee speelt.

In de badkamer Natte badspeeltjes kunnen beschimmelen, dus na een bad moet zoveel mogelijk vocht uit het speelgoed worden verwijderd. Zet ze rechtop zodat het resterende water eruit kan lopen, idealiter op een droge plek buiten de badkamer. (Gebruik bijvoorbeeld een afdruiprek en leg het speelgoed in de keuken te drogen.)

Buiten Als regen, dauw, vuil en andere elementen op speelgoed blijven zitten, kan het beschadigd of verroest raken. Zet het speelgoed in de garage of schuur en droog het tussentijds af.

Speelgoed veilig schoonmaken

Neem de tijd om het meest gebruikte speelgoed van je kind één keer per maand schoon te maken. Maak het schoon na een speelafspraakje of wanneer een ander kind het in zijn of haar mond heeft gestoken en als je kind ziek is geweest.

Zacht speelgoed Controleer het label en doe het volgende:

• Voor speelgoed dat in de wasmachine kan: stop het in een kussensloop of bh-zakje in de wasmachine en was op hogere temperatuur met een dubbel spoelcyclus en centrifugeer daarna op een lage stand. • Om speelgoed af te wassen, gebruik je een mengsel van afwasmiddel en water om de vieze gedeeltes schoon te maken en spoel het af met schoon water en laat het drogen. • Gooi een zacht stuk speelgoed dat niet in de wasmachine kan 15 minuten in een zak met zuiveringszout en laat het poeder het vuil absorberen. Schud of stofzuig daarna het zuiveringszout eraf.

Hard speelgoed • Zet klein, hard plastic speelgoed (ook badspeeltjes) op de bovenste plank van de vaatwasser en draai een normaal programma. • Neem houten speelgoed, speelgoed met elektronica en speelgoed om op te rijden af met een niet-giftig desinfecterend doekje. • Als er schimmel binnenin de badspeeltjes zit, kun je 3/4 kop bleek aan 4 liter water toevoegen. Laat ze vijf minuten weken, zodat de oplossing ook goed van binnen zit. Haal ze uit de oplossing en wring of schud de overgebleven vloeistof eruit, spoel af met water en laat het drogen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies