Een twee maanden oude baby: Blij om een vertrouwd gezicht te zien

Heb je al opgemerkt dat je kleine baby plots niet meer zo klein is? Er zijn verschillende groei- en ontwikkelingsmijlpalen die je baby zal behalen eens hij 2 maanden oud wordt. In dit artikel geven we je een voorsmaakje van enkele mijlpalen die je te wachten staan. We zullen het ook hebben over hoe je veelvoorkomende problemen bij baby's, zoals luieruitslag en hoesten, het best behandelt. Ook voor de mama's die binnenkort weer aan het werk gaan, hebben we wat tips die ze in hun achterhoofd kunnen houden om de overgang voor jou en je baby zo gemakkelijk mogelijk te maken.

De ontwikkelingsmijlpalen van je baby

Tijdens deze maand zal je baby volop aan het ontdekken zijn, aangezien hij zich meer en meer bewust wordt van de wereld om zich heen. Dit zijn enkele mijlpalen die je 2 maanden oude baby deze maand wellicht bereikt.

Groeien en fysieke ontwikkeling: de manicure & pedicure

De eerste keer, rond de 4 weken, zijn de lengte en het gewicht van je kind gemeten en genoteerd. Bij dit tweede bezoek gebeurt dat weer. Aan de hand van de groeicurve wordt gekeken of je kind goed groeit. Het maakt daarbij niet uit of je kind een gemiddeld gewicht of een gemiddelde lengte heeft, of juist iets erboven of eronder zit. Het gaat erom dat er een regelmatige opwaartse lijn in de grafiek te zien is.

Tijdens deze eerste maanden groeien baby's ongeveer 2,5 tot 4 cm en komen ze 680 gram tot 1 kg per maand aan. Je dokter zal de groei van je baby bij elke controle noteren, waarbij hij zijn gewicht, lengte en hoofdomtrek goed in de gaten houdt om er zeker van te zijn dat je kindje het goed stelt. 

Nu we het toch hebben over groeien, heb je er al op gelet dat de nagels van je baby vliegensvlug groeien? Je zal nu waarschijnlijk elke week de vingernagels van je baby moeten knippen of vijlen, en zijn teennagels ongeveer twee keer per maand. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je dit af en toe vergeet, je zal het vanzelf merken wanneer het tijd is als je baby zichzelf krabt. Hieronder vind je wat tips over het knippen van je baby's nagels:

  • Gebruik een babyschaartje of een zachte vijl.

  • Knip de nagels van je baby als hij slaapt of rustig is na een heerlijk badje, aangezien hij zijn handjes dan niet zo vaak zal bewegen.

  • Duw de huid onder de nagel van je baby wat naar beneden zodat je enkel de nagel knipt.

  • Gebruik een vijl om scherpe randjes te voorkomen.

  • Als je je niet helemaal goed voelt bij het knippen van zijn nagels, vraag je best wat raad aan je dokter zodat hij het misschien eens kan voortonen.

Daarnaast groeit ook de zachte plek op je baby's hoofdje toe. Deze zachte plek, ook wel de fontanel genoemd, zal harder worden aangezien schedel van je baby's hoofdje zich volledig sluit.

Zintuigen: de wereld in kleur zien

Je baby zal nu voorwerpen beginnen herkennen en ervan houden om vertrouwde gezichten terug te zien, vooral dat van mama en papa. Tijdens de eerste weken zal je baby vooral interesse getoond hebben in eenvoudige patronen met rechte lijnen, maar binnenkort zal hij ook ronde vormen en patronen zoals cirkels en spiralen opmerken. Je kleintje begint nu ook meer kleur te zien. 

Wanneer je met je baby gaat wandelen, zal hij ervan houden om vanuit zijn kinderwagen rond te kijken. Help hem bijleren door de naam te zeggen van de verschillende voorwerpen rondom hem, vooral van de voorwerpen die zijn aandacht trekken.

Bewegingen: baby squats

Hoewel de meeste bewegingen van je kindje nog steeds reflexen zijn, zal hij stilletjes aan leren om meer controle te hebben over zijn spieren. Het is mogelijk dat hij even wat minder actief lijkt dan tijdens de eerste maanden, maar binnenkort zal je zien dat hij zich doelbewuster beweegt. De schopjes die hij vorige maand oefende, zullen nu wat harder zijn, wat je wellicht zal ondervinden als hij je een keertje per ongeluk schopt. Tijdens de komende weken zal hij zijn beentjes meer strekken en plooien. Als je hem nu op zijn voetjes laat steunen, zou het kunnen dat hij zich wat laat hangen en dan plots weer rechtstaat zodra hij beseft dat hij wat kan stuiteren.

Je baby zal nu ook zijn handjes en vingers doelbewuster gebruiken. Hij zal nu zijn handen wat meer openen en er wellicht gefascineerd door zijn aangezien ze vlak voor hem bewegen. Hij zal het stilletjes aan leren om zijn handen naar zijn mond te brengen – dit kan eerst per ongeluk gebeuren – maar uiteindelijk zal hij zijn handjes bewust in zijn mond steken aangezien hij het kalmerend vindt om op zijn vingertjes te zuigen. Als je hem een rammelaar in zijn hand geeft, zou het kunnen dat hij het vasthoudt en ermee begint te schudden, maar – wees voorzichtig! – hij zal het laten vallen eens hij het beu wordt om ermee te spelen.

Persoonlijkheid: bah bah, aahs of oohs

Je baby's persoonlijkheid zal elke dag steeds meer naar boven komen. Het wordt steeds duidelijker aan de manier waarop hij communiceert met gelaatsuitdrukkingen, geluiden en zelfs gebaren. Als je bijvoorbeeld naar hem lacht als hij gelukkig is, zal hij beginnen teruglachen. Vanaf nu zal hij ook veel meer plezier beleven aan de vreemde, nieuwe geluidjes die hij kan maken. Je kan hem nu vaak “bah bah, aahs of oohs” horen zeggen. Probeer gesprekken met hem te voeren door de geluidjes die hij maakt te herhalen. Babytaal is erg belangrijk op deze leeftijd, maar vergeet ook niet om af en toe echte worden te zeggen. Dankzij jullie gesprekjes zal hij leren dat een gesprek tweerichtingsverkeer is waarbij elke persoon om de beurt spreekt en elke bijdrage belangrijk is. Na enkele weken zal je baby de toon waarop je tegen hem spreekt beter opmerken en beter weten in welke stemming je bent wanneer je met hem een “gesprekje” voert. Je stem helpt hem ook beter te weten wat er hem te wachten staat, dus vertel het hem als je zijn luier verschoont, met hem gaat wandelen of hem een badje geeft.

Je baby zal binnenkort niet enkel glimlachen: hij zal luidop en vol plezier giechelen en lachen. Wees niet verrast als je baby niet op dezelfde manier reageert wanneer anderen tegen hem praten. Mama en papa zijn zijn favoriete personen, net zoals zijn broers of zussen of andere mensen die hij vaak ziet. Je kleintje heeft net zoals volwassenen ook al zijn favoriete mensen uitgekozen!

Hoe kan je helpen bij de ontwikkeling van je baby?

Spelen en praten met je kindje hebben een belangrijke rol in de ontwikkeling van je baby's hersenen en zijn leerproces. Hieronder vind je enkele activiteiten die je samen met je kindje kunt uitvoeren:

  • Lees je baby verhaaltjes voor. Ook al verstaat hij niet alle woorden, je baby luistert naar alle geluiden die je zegt en zal meer leren over de toon waarop je iets zegt en het ritme waarop je spreekt. Aarzel zeker niet om hetzelfde boek meermaals voor te lezen, baby'tjes houden namelijk van herhaling. 

  • Voer een “gesprek”. Antwoord op alle “oohs en aahs” van je baby en start vaak ook zelf een gesprek door hem te vertellen wat jullie samen gaan doen. Wanneer hij “antwoordt”, is het belangrijk om hem niet te onderbreken of weg te kijken. Dankzij je aandacht weet hij dat wat hij zegt ook belangrijk is en wordt jullie band alleen maar sterker. 

  • Leg hem af en toe op zijn buikje. Leg je kindje een paar keer per dag op zijn buikje zodat hij zijn nek-, arm- en schouderspieren versterkt. Leg hem op een harde ondergrond, zoals de vloer, en hou je kindje zeker goed in gaten.

  • Zorg ervoor dat hij veel verschillende geluiden hoort. Speel muziek af voor je kleintje of geef hem speelgoed die geluid maken. Laat hem ook naar de verschillende dagelijkse geluiden luisteren. Zet hem bijvoorbeeld dicht bij je als je huishoudelijke taken doet, zodat hij het geluid hiervan gewoon wordt en na een tijdje herkent.

Je 2 maanden oude baby voeden

Geef je baby eten wanneer hij honger heeft. Dit is redelijk vaak, aangezien baby'tjes van 2 maanden oud ongeveer 6 tot 8 keer per dag eten. Hij zal je duidelijk tonen dat hij honger heeft door bijvoorbeeld op zijn vuistjes te beginnen zuigen, zijn handjes naar zijn mond te brengen, te jammeren of zijn armen en benen te bewegen. Voed je baby ook niet te vaak per dag. Je zal zien dat hij genoeg heeft wanneer hij wat trager eet of zijn hoofdje begint weg te draaien. Je zal ook zien dat hij slaperig wordt na een voeding terwijl hij tussen voedingen door actief, alert en blij is. Nu zal je wellicht je kindje 's nachts 1 keer minder moeten voeden, aangezien het maagje van je baby groeit en hij wellicht pas hongerig zal worden wanneer het ochtend is.

Hou het aantal natte en vuile luiers bij: Het aantal luiers dat je per dag ververst is een goede indicatie om te weten of je baby gezond is en genoeg te eten krijgt. Onthoud wel dat elke baby anders is en je kindje soms een paar natte luiers per uur kan hebben of soms ook maar 1 om de 4 tot 6 uur. 

Minder dan 6 natte of vuile luiers per dag kan een teken zijn van lichte dehydratatie. Weet ongeveer hoeveel natte luiers je kindje per dag heeft. Als dit er plots wat minder zijn of als je baby's mondje droog is, zou het kunnen dat hij gedehydrateerd is. Als je twijfelt, raadpleeg je best je baby's dokter. Er is namelijk geen “juist” aantal wat betreft vuile of natte luiers. Je 2 maanden oude baby kan soms meerdere keren per dag een vuile luier hebben, terwijl hij er de volgende week misschien maar 1 heeft. Als je baby minder vuile luiers heeft dan normaal, maar als zijn stoelgang nog steeds zacht is en je baby zich niet anders dan normaal gedraagt, is er geen reden om je zorgen te maken. Als je toch ongerust bent, zal je baby's dokter je meteen kunnen zeggen of er iets aan de hand is.

Hoeveel slaap heeft een 2 maanden oude baby nodig?

Wanneer je baby 2 maanden oud is, zal hij ongeveer 14 tot 17 uur per volledige dag slapen. Het zou kunnen dat hij nu overdag wat wakkerder en alerter is, en hoewel hij nu wellicht minder graag dutjes doet, zullen ze wel wat langer duren. Tijdens deze fase beginnen sommige (niet alle) baby's de volledige nacht door te slapen, dat wil zeggen zo'n 6 tot 8 uur zonder wakker te worden.

Goede slaaproutines, zoals een vaste tijd om naar bed te gaan of om een dutje te doen, geven je kindje heel wat voordelen aangezien het bijdraagt tot zijn gezondheid en welzijn. Hoewel het een tijdje kan duren voordat je een vaste routine ontwikkeld hebt, kan het je helpen om zo stil mogelijk te zijn als je je baby 's nachts voedt. Zet bijvoorbeeld geen felle lampen aan, spreek niet te luid en leg hem na de voeding of nadat je zijn luier ververst hebt meteen terug in zijn wiegje.

Je baby’s gezondheid: omgaan met luieruitslag

  • Huidaandoeningen:

  • Luieruitslag. Als je baby te lang een natte of vuile luier aanheeft, zou dit een rode uitslag kunnen veroorzaken op de huid onder de luier. Om luieruitslag te behandelen, is het belangrijk om natte of vuile luiers zo snel mogelijk te verschonen, het gebied elke keer met doekjes schoon te maken en je baby (als het kan) af en toe zonder luier te laten rondlopen. Deze stappen zullen helpen om de uitslag te laten verdwijnen en uiteindelijk zal het voorkomen dat het terugkeert. 

  • Warmte-uitslag. Deze kleine, rode vlekjes komen meestal voor bij warm en vochtig weer en zie je het vaakst op de nek, armen, benen of het luiergebied. Breng hiervoor geen zalf op de huid aan, maar probeer de huid af te koelen met water. Droog daarna de huid goed af, trek je kindje frisse en droge kleertjes aan en hou je kindje uit de warmte. Met deze tips zou de uitslag na een paar dagen moeten verdwijnen.

  • Eczeem. Als je baby rode, schilferige vlekken heeft in de plooien van zijn ellebogen of knieën, zou dit eczeem kunnen zijn. Je baby's dokter kan de juiste diagnose stellen en zal je de juiste behandeling voorstellen. Het kan helpen om milde, ongeparfumeerde babyzeep te gebruiken om je baby te wassen en om zijn kleertjes en beddengoed te reinigen. Daarnaast raden we aan om hem zachte kleertjes aan te trekken die niet prikken en om je baby maximum 3 keer per week te wassen.

  • Hoesten. Als je opmerkt dat je kindje van 2 maanden oud de laatste tijd veel hoest, is dit een teken dat zijn luchtwegen ontstoken zijn. Hoesten kan veroorzaakt worden door verschillende ademhalingsziektes, van een gewone verkoudheid tot een longontsteking. Het is een goed idee om je dokter te raadplegen als je kleintje vaak hoest. Als je kindje ook koorts heeft of moeilijk kan ademhalen, breng je hem best onmiddellijk naar de dokter voor de juiste behandeling.

  • Allergieën. Als je baby plots onrustig is, onophoudelijk huilt, moet braken of een erg waterige of bloederige stoelgang heeft of uitslag krijgt, zou het kunnen dat je baby allergisch of gevoelig is voor bepaalde soorten voeding. Je dokter zal de mogelijke oorzaken kunnen vaststellen en een diagnose stellen.

Veelgestelde vragen

Je 2 maanden oude baby kan normaal gezien minstens 30 cm, of zelfs meer dan 60 cm ver zien. Je zal merken dat hij verder kan kijken wanneer hij naar je lacht als je de kamer binnenkomt of als hij naar zijn speelgoed kijkt dat op de grond ligt. De volgende maanden zal je opmerken dat zijn zicht nog meer verbetert en hij bijvoorbeeld door het raam naar buiten staart.

Je leven als ouder: terugkeren naar het werk

Afhankelijk van jouw situatie zullen er wellicht heel wat factoren meespelen die bepalen of en wanneer je terugkeert naar het werk. Dit kunnen financiële redenen zijn, maar ook de duur van je ouderschapsverlof en algemene gezinssituatie. Als het mogelijk is, raden we je aan om eerst wat tijd te nemen voordat je bepaalt wanneer je terug aan de slag gaat. Het is immers goed mogelijk dat je na een tijdje anders denkt over de datum van je terugkeer. Eens het zover is, is het normaal dat je je verdrietig of bang voelt of bezorgd bent over je kindje. Als je partner niet kan thuisblijven met de baby, is het belangrijk om een kinderopvang te vinden waar je je volledig goed bij voelt en waar je baby zich verder kan ontwikkelen. Het is misschien ook een goed idee om thuis wat extra hulp te voorzien zodat je veel meer tijd kan doorbrengen met je kindje zonder dat je je moet bezighouden met het huishouden.

Wie kan je kindje allemaal opvangen?

Er zijn verschillende personen of instanties waar je beroep op kunt doen om opvang voor je kindje te voorzien, zoals:

  • Je ouders, schoonouders of andere familieleden

  • Een babysitter

  • Een crèche

  • Kraamzorg

  • Een kindermeisje

  • Een combinatie van bovenstaande mogelijkheden

Wanneer je op zoek bent naar de gepaste kinderopvang, is het belangrijk dat je iets vindt waar je kindje gelukkig is en zich verder kan ontwikkelen met de hulp van de kinderverzorger. Vraag bijvoorbeeld aan andere ouders of je dokter of ze je iemand kunnen aanbevelen. Praat met verschillende potentiële kinderverzorgers, laat je kindje één of twee dagen bij de persoon blijven zodat je kan zien hoe ze omgaat met je baby, bekijk hun referenties, laat de persoon eens natrekken en vertrouw vooral op je gevoel. Als je opmerkt dat je kindje zich na een tijdje minder goed voelt, is het misschien een goed idee om je keuze te herbekijken en een betere oplossing te zoeken.

Melk afkolven op het werk

Terugkeren naar het werk is voor sommige vrouwen behoorlijk stresserend, wat ervoor kan zorgen dat je minder melk produceert (dit kan ook andere oorzaken hebben dan stress), vooral aangezien je wellicht wat minder melk kan afkolven dan je zou willen. Je werkgever is verplicht om je de tijd en ruimte te geven – en niet enkel een badkamer – om melk af te kolven tot je baby 1 jaar is. Als je je zorgen maakt over je melkproductie, raden we je aan om contact op te nemen met je dokter of een lactatiedeskundige. 

Extra hulp in je huishouden

Eens je weer gaat werken – of als je een extra paar handen kunt gebruiken – zou je iemand kunnen vragen of in dienst nemen om je te helpen met koken, de huishoudelijke taken, boodschappen doen, … Hieronder vind je enkele tips wanneer je op zoek gaat naar de juiste persoon:

  • Zorg dat je iemand vindt die je volledig vertrouwt zodat je minder werk hebt, en er niet nog meer werk bijkomt.

  • Kijk na op welk moment je het meest hulp nodig hebt en zoek iemand die altijd beschikbaar is op deze tijdstippen.

  • Wees duidelijk over wat je precies wil en denk erover na om het op papier te zetten.

  • Als je helper ziek is of niet kan komen, vraag dan dat hij dit tijdig laat weten.

  • Zorg altijd voor een plan B, zoals een babysitter of een buur, die net op het laatste moment kan inspringen.

  • Denk erover na om je helper te laten natrekken en vraag of hij of zij je een kopie van de identiteitskaart wil geven.

  • Als deze persoon ook helpt met het verzorgen van je baby, wees er dan zeker van dat hij hiervoor de juiste opleiding gevolgd heeft.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies