3 mijlpalen in je baby's ontwikkeling

Je baby is druk bezig om de wereld te verkennen. En jij kunt hem stimuleren op het juiste moment om het beste uit zijn ontwikkeling te halen.

1. Op handen en voeten

Op een leeftijd van ongeveer 8 maanden is je baby waarschijnlijk continu in beweging. Hij kan rechtop zitten en is bijna klaar om te gaan kruipen. Belangrijke mijlpalen in de motorische ontwikkeling.

Hij leert om zich te concentreren op waar hij naartoe wil gaan en dit al schuivend en kruipend te doen. Dit betekent goed coördineren van zijn armpjes en beentjes, en zich met zijn handjes afzetten op de vloer om zichzelf vooruit te duwen of trekken.

Wat jij kunt doen: Ga op de vloer zitten met je baby. Leg een favoriet speeltje vóór je of roep hem steeds weer om hem zover te krijgen dat hij naar je toe beweegt. Dit zal je peuter aanmoedigen om zijn coördinatievermogen te ontwikkelen. 

Zodra je baby kruipt, maak je een kleine hindernisbaan met kussens of blokken. Dit helpt hem van de ene kant naar de andere te bewegen, waardoor de motorische ontwikkeling zich nog verder ontwikkelt.

2. Nieuwsgierig worden

Al dat voortbewegen maakt je baby nieuwsgierig naar de nieuwe dingen die hij ziet en aanraakt. Hierdoor is hij uiteindelijk in staat specifieke namen en functies te begrijpen.

Wat jij kunt doen: Laat je kind zijn omgeving op veilige wijze verkennen. Stimuleer hem door huishoudelijke voorwerpen te verzamelen die je baby interesseren, zoals een zachte spatel of plastic bakjes die in elkaar passen.

Onthoud dat je kleintje vrijwel alles in zijn mond stopt, dus zorg ervoor dat eventuele 'provisorische speeltjes' geen verstikkingsgevaar opleveren.

3. Leren begrijpen en praten

Je baby praat zelf nog niet, maar het is nooit te vroeg om hem kennis te laten maken met boeken en lezen. Je kind voorlezen helpt bij het opbouwen van taalvaardigheid en woordenschat en vormt de basis voor leren lezen en schrijven. 

Voorlezen bevordert ook het luistervermogen en het geheugen. Je kunt al beginnen als je baby een paar maanden oud is.

Wat jij kunt doen: Je baby op schoot nemen en met hem een speciaal babyboek bekijken en voelen. Laat hem zien hoe je een boek opent en de pagina's omslaat. Voor de allerkleinsten zijn er leuke voelboekjes en boekjes met geluidjes.

Verwacht niet dat je baby lang stil kan blijven zitten. Maar door regelmatig een momentje te pakken, stimuleer je de taalontwikkeling. Je baby ontwikkelt zich in zijn eerste jaar razendsnel. Het is leuk om een dagboek of fotoalbum bij te houden met al zijn mijlpalen. Leuk om samen te bekijken als je kind ouder is!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies