De ontwikkeling van een baby van 3 maanden

Het leven met een 3 maanden oude baby draait volledig rond het ouderschap, de juiste routines vinden en je kindje leren kennen. Je moet je ritme nog altijd wat vinden, maar je bent steeds zelfverzekerder als ouder en je kijkt uit naar wat er je nog allemaal te wachten staat.

Hieronder gaan we dieper in op enkele mijlpalen die er binnenkort aankomen. Daarnaast beantwoorden we verschillende veelvoorkomende vragen over je leven op dit moment en verzekeren we je dat je, ondanks het slaaptekort, het heel goed doet!

De mijlpalen van je baby

Deze maand staat er je veel te wachten. Je baby groeit en wordt bewuster van zichzelf en de wereld om zich heen. 

Groeien en fysieke ontwikkeling: elke dag sterker

Aangezien de botten en spieren van je kindje zich ontwikkelen, kan hij zich nu strekken en je goed tonen hoe groot hij nu wel niet geworden is. Gemiddeld groeit je kindje in deze fase 2,5 tot 3,5 cm per maand, en komt hij ongeveer 600 tot 900 gram per maand aan, maar elk kindje is anders. Je 3 maanden oude baby krijgt stilletjes aan meer controle over zijn lichaam en bewegingen. De bewegingen van een pasgeboren baby zijn eerder reflexen, maar nu worden ze bewuster als hij bijvoorbeeld zijn hoofd, handjes of voetjes beweegt. Ook zijn nek wordt sterker, waardoor hij nu gemakkelijker zijn hoofdje omhoog kan houden en opkijkt naar mensen of voorwerpen in zijn gezichtsveld. Je kindje kan nu wellicht ook objecten vastgrijpen en bewegende objecten volgen met zijn ogen aangezien zijn zicht steeds beter wordt.

Zintuigen: de bouwstenen van communicatie

Er valt heel wat te ontdekken, en je 3 maanden oude baby leert het allemaal stap voor stap. Zijn zicht verbetert, hij herkent ronde vormen en patronen steeds meer, zoals spiralen en cirkels. Hij houdt er ook van om gezichten te zien, en wordt er erg blij van als hij jouw vertrouwde gezicht terugziet.

Wat betreft zijn hoor- en spraakvermogen, heeft je baby geleerd om jouw stem te associëren met liefde, zorg en geruststelling. Vanaf nu wordt je kindje wellicht meer bewust van de toon waarop je tegen hem spreekt en de nadruk die je op bepaalde woorden legt. Het is dan ook goed mogelijk dat je kindje deze geluiden zal proberen nabootsen. Wanneer hij 3 maanden oud is, leert hij dat een gesprek tweerichtingsverkeer is en probeert hij de basisprincipes van communicatie onder de knie te krijgen. Let op zijn reactie als je lacht met zijn gebrabbel of naar zijn eigen plezier als je voor hem zingt of voorleest.

Beweging: een training voor het hele lichaam

Rond deze tijd zullen de bewegingen van je kindje heel wat doelbewuster worden, en zal je stilletjes aan de motorische vaardigheden van je kindje verder zien ontwikkelen. Hij zal zijn lichaam vanaf nu meer uitstrekken om zo ook zijn spierkracht te vergroten, wat de perfecte voorbereiding is om te leren omrollen. Het omrollen zelf zal pas binnen twee of drie maanden gebeuren, maar je kleintje maakt zich er in elk geval klaar voor!

Heb je het al eens geprobeerd om je kindje op zijn voetjes te laten staan terwijl je hem vasthoudt onder zijn armen? Je zal na een tijdje zien dat hij zelf zijn beentjes uitstrekt, waardoor je kindje zich voorbereidt om te leren stappen. Hou hem goed vast en ga enkele stapjes vooruit, en kijk toe hoe hij trots is op zijn nieuwste vaardigheid.

Je kan zijn bewegingen stimuleren door hem dagelijks eventjes op zijn buik neer te leggen, hem speeltjes te geven of er boven zijn hoofd hangen zodat hij objecten leert vastgrijpen. Dit helpt je kindje bij het ontwikkelen van zijn motorische vaardigheden, hand-oogcoördinatie en andere belangrijke vaardigheden.

Het zijn ook niet enkel de beentjes van je kindje die deze maand getraind worden. Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen. Zorg er dus vanaf nu goed voor dat je kindje geen kleine voorwerpen op de grond vindt die hij in zijn mond kan steken.

Persoonlijkheid: de eerste “gesprekken” van je baby

De persoonlijkheid van je baby naar boven zien komen, is een van de leukste dingen die je als ouder meemaakt. Heb je de laatste tijd opgemerkt dat je kindje meer reageert en lacht als hij je stem hoort? Geweldig! Dat betekent dat hij er echt van geniet wanneer jij of anderen met hem spelen, en hij dit plezier nu met zijn hele gezichtje en lichaam kan laten zien. Het zou zelfs kunnen dat hij enkele bewegingen of gezichtsuitdrukkingen van je over neemt. Als dit nog niet het geval is, of als je je afvraagt wat een baby van 3 maanden oud ongeveer zou moeten kunnen, raden we je vooral aan om je geen zorgen te maken. Alle baby's ontwikkelen zich op hun eigen tempo en op hun eigen manier. 

Je kleintje kan nu “gesprekken” met je beginnen voeren, hoewel dit meestal bestaat uit geluidjes, lachjes en kleine gebaren. Deze kleine gesprekjes met je baby zijn niet alleen erg leuk, het zorgt er ook voor dat je kindje je steeds meer vertrouwt en het verhoogt zijn zelfvertrouwen. Als je nog andere kinderen hebt, kan het zijn dat je baby erg veel interesse toont in hen. Op deze leeftijd hebben baby's meestal hun favoriete mensen uitgekozen en worden ze steeds nieuwsgieriger naar andere kinderen.

Baby's tonen hun behoeftes op verschillende manieren aan, en als ouder leer je de subtiele (en niet zo subtiele) aanwijzingen van je eigen baby kennen wanneer hij iets nodig heeft. De manier waarop hij met je communiceert is een groot onderdeel van zijn persoonlijkheid en temperament. Als je kindje dringend iets nodig heeft, zal je het meteen aan zijn gehuil of aan zijn lichaamshouding opmerken. Dit zal je dan later leren onderscheiden van andere manieren waarop je kindje huilt. Huilen omdat hij honger heeft klinkt waarschijnlijk anders dan huilen omdat hij pijn heeft. Zo zal je na een tijdje snel weten wat je kindje precies nodig heeft. Daarnaast leer je als ouder ook snel hoe of met welk speeltje je je kindje kan kalmeren.

Hoe kan je helpen bij de ontwikkeling van je baby?

Je kinderarts zal verschillende manieren met je meedelen om de ontwikkeling van je kindje te stimuleren. Dit zullen vooral activiteiten zijn waarbij je zijn bewegingen aanmoedigt en helpt bij de ontwikkeling van de vaardigheden die hij nodig heeft om te leren omrollen of zijn hoofdje omhoog te houden. Andere oefeningen zullen dan vooral inspelen op de cognitieve en zintuiglijke ontwikkeling. Hieronder vind je enkele technieken en oefeningen voor 3 maanden oude baby's die je kunt uitoefenen:

  • De rug- en nekspieren versterken. Blijf dicht bij je baby en leg hem op zijn buikje neer op een speelmatje of tapijt. Zo oefent hij zijn been-, arm- en nekspieren en leert hij hier steeds meer controle over hebben. Doe dit voor slechts enkele minuten per keer. 

  • Bevorder de hand-oogcoördinatie. Moedig je baby aan om kleine voorwerpen of je vingers vast te houden. Hoe meer hij dit oefent, hoe sneller en beter hij zijn handjes naar zijn mond kan brengen.

  • Ondersteun de visuele ontwikkeling. Zijn vergezicht, kleurwaarneming en volgvaardigheden verbeteren deze maand. Je kunt je kindje hierbij helpen door hem meer kleuren, patronen en verschillende texturen te tonen. Geef hem bijvoorbeeld kleurrijk speelgoed, boeken, speelmatjes of andere kleurrijke voorwerpen.

Je 3 maanden oude baby voeden

Een 3 maanden oude baby zal je wellicht wat minder vaak moeten voeden dan een pasgeboren baby. Of hun voeding nu bestaat uit moedermelk of flesvoeding, of een combinatie van beide, de meeste baby's van deze leeftijd kunnen bij elke voeding meer melk opdrinken dan de vorige twee maanden (nu ongeveer 150 tot 175 ml) waardoor je ze minder vaak moet voeden (ongeveer 6 tot 8 keer in 24 uur).

Houd het aantal natte en vuile luiers bij: Bijhouden hoeveel natte of vuile luiers je kleintje heeft, is een goede manier om te weten of hij genoeg eet. Zijn stoelgang zou nu wat vaster moeten zijn. Normaal gezien zou je ook wat minder vuile luiers moeten verversen. Met een pasgeboren baby is het goed mogelijk dat je meteen na een voeding de luier van je kindje moet verversen, maar bij een baby van 3 maanden oud kan het zijn dat zijn luier maar 1 keer per dag, of zelfs maar om de 2 tot 3 dagen, bevuild is. Je weet dat je kindje genoeg eet als hij ongeveer 6 natte luiers per dag heeft.

Hoeveel slaap heeft je 3 maanden oude baby nodig?

Vanaf nu zou het slaapritme van je kindje wat kunnen veranderen. Al dat groeien zorgt ervoor dat hij overdag meer kan eten, waardoor hij waarschijnlijk minder (of zelfs niet) gevoed moet worden 's nachts. Overdag is hij nu veel alerter, en wordt daarom 's avonds sneller moe. Nu doet hij ongeveer 2 of 3 dutjes overdag, gevolgd door meerdere uurtjes slaap 's nachts. Sommige baby's slapen al de volledige nacht door, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet voor alle baby'tjes geldt. Voor sommige baby's is “doorslapen” gelijk aan 5 tot 6 uur slaap zonder wakker te worden.

Hoe krijg je je kindje in slaap?

Wanneer je je kindje 's avonds of overdag in zijn bedje legt, raden we je aan om deze tips en richtlijnen te volgen. Zo geniet hij van een veilige nachtrust met minder risico op wiegendood. Zorg ervoor dat je kleintje:

  • altijd op zijn rug ligt.

  • nooit bij jou in bed ligt.

  • op een harde matras ligt in het wiegje zonder los beddengoed.

  • een comfortabele pyjama draagt die niet te warm en niet te koud is.

  • een fopspeen heeft.

Tips voor een goede nachtrust

Het is een goed idee om voor een vast schema te zorgen dat aan jouw behoeften en aan die van je baby aangepast is. Gebruik onderstaande tips voor een goede nachtrust:

  • Zorg voor routine. Geef je kindje een zachte massage, lees een verhaaltje voor of zing een slaapliedje om je 3 maanden oude baby te laten ontspannen na een dag vol plezier. 

  • Laat hem even woelen. Je kindje kan even een minuutje gebruiken om rustig te worden en het zich volledig gemakkelijk te maken. Het is normaal dat hij even woelt, brabbelt of zelfs huilt voordat hij rustig in slaap valt. 

  • Minimaliseer stimulatie. Als je je baby 's nachts moet verzorgen of troosten, zorg je er best voor dat hij zo weinig mogelijk wakker en actief wordt. Zet bijvoorbeeld geen felle lampen aan en praat niet al te veel tegen je baby tijdens het voeden zodat hij snel weer in slaap valt.

Een dag in het leven van je baby

Het leven met een 3 maanden oude baby zit vol verrassingen. Als je nog geen vaste routine hebt kunnen creëren, kan je misschien beginnen met de richtlijnen voor voeden, slapen, wassen of spelen om zo toch wat structuur en plezier aan je dag toe te voegen.

Je baby’s gezondheid: een baby massage

Je vraagt je misschien af of je iets kan doen om de gezondheid en het welzijn van je kindje te bevorderen. Sommige baby's houden van de ontspanning en de band die je met hen creëert wanneer je hen een massage geeft. Door de juiste technieken te gebruiken, versterk je de band met je baby én zorg je er ook voor dat hij zich volledig ontspant, en misschien zelfs minder huilt.

Het is een goed idee om dit eerst even te bespreken met je kinderarts. Je vindt in je buurt waarschijnlijk ook wel een aantal cursussen die aantonen hoe je een baby massage moet uitvoeren, maar dit zijn alvast enkele basisprincipes:

  • Zorg voor een rustgevende omgeving. Je kan je kindje op zijn verschoontafel of op je bed leggen. Blijf oogcontact met hem houden wanneer je hem op zijn buikje legt en hem begint te masseren.

  • Maak zachte bewegingen. Maak lange, lichte bewegingen om elk lichaamsdeel te masseren. Begin met zijn hoofd, nek en schouders en ga dan verder met zijn middel, dijen, voeten en handen.

  • Praat of zing voor hem. Hij zal zich rustiger voelen als je zachtjes tegen hem praat of zijn favoriete liedje zingt wanneer je hem masseert.

  • Let goed op zijn reactie. Blijf hem masseren als je baby het graag heeft. Als hij onrustig wordt, is het beter dat stopt aangezien hij er waarschijnlijk niet echt van geniet. 

Begin pas 45 minuten nadat je kindje gegeten heeft met de massage. Als je kleintje duidelijk geniet van zijn massages, mag dit gerust een jarenlange gewoonte worden.

Veelgestelde vragen

Deze zachte plek sluit normaal twee tot drie maanden na de geboorte, maar vergeet niet dat het hoofdje van je kind er dan nog steeds wat groter uitziet in vergelijking met zijn lichaam.

Het leven als ouder: hoe ga je om met slaaptekort?

Mis je de kinderloze ochtenden waarin je zo lang kon slapen als je wilde? Elke nieuwe ouder zal beamen dat slaaptekort een ernstig probleem is. Je wil natuurlijk op je best zijn om voor je kindje te zorgen, maar het slaaptekort zal dit niet gemakkelijk maken. De grootste tip die we je kunnen geven om alles net iets draaglijker te maken, is teamwork. Of dit nu jij en je partner of een andere verzorger is – zoals een kinderoppas of een grootouder – het is vooral belangrijk dat jullie prioriteiten kunnen stellen. Weet welke taken dringend zijn, en welke er nog wel even kunnen wachten.

Wat je ook kan doen om je slaaptekort te beperken, is afwisselen met je partner of een andere verzorger om je kindje in zijn wieg te leggen. Door om de beurt je kleintje klaar te maken voor bedtijd, geniet je af en toe van een welverdiend rustmomentje. Deze regeling is ook goed voor je kindje. Hij leert elke nacht in slaap vallen onder andere omstandigheden, en heeft zo ook niet enkel zijn mama of papa nodig om rustig in slaap te kunnen vallen.

Andere manieren om slaaptekort te voorkomen zijn:

  • Het voeden van je baby 's nachts afwisselen met je partner of een andere verzorger.

  • Gezond eten en veel water drinken.

  • Slapen wanneer je baby slaapt.

  • Lichtjes sporten – neem bijvoorbeeld je baby mee op wandeling of ga even rustig joggen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies