Ouderschap. Hoe word ik een goede ouder?

Je bent een team! Het is tegenwoordig heel normaal dat vaders zich meer met het ouderschap bezig houden. Heb jij al met je partner besproken hoe de verdeling van verantwoordelijkheden er echt uit gaat zien? Neem de tijd om te bespreken hoe jullie over algemene babyzorg, nachtelijke voedingsbeurten, slaapregelingen denken. Hoe gaat jullie inspelen op veranderingen in jullie leefwijze?

TEAMSPELER Vaders willen tegenwoordig zo veel mogelijk ouderlijke verantwoordelijkheden delen. Hebben jij en je partner al samen jullie gedachten besproken over ouderschap en plannen voor opvoeding. Weet je wat jij en je partner onder goed ouderschap verstaan? Hebben jullie het al over het verwisselen van de luiers gehad? Wie doet wat? Wordt van je verwacht dat je helpt met voeden? En hoe zit het met het delen van de slapeloze nachten? In de eerste fase van de zwangerschap voelt je partner zich nog energiek. Het perfecte moment om dit soort onderwerpen te bespreken en samen een ouderschapsplan op te stellen. Bespreek jullie verwachtingen over de toekomst als ouder, vergelijk die met elkaar. Ga er maar even goed voor zitten. Maak plannen over welke soort ondersteuning je elkaar kunt geven om het leven makkelijker te maken in die cruciale eerste paar weken. Vraag je partner naar haar eigen gedachten over het ouderschap en jouw rol als vader. Meningsverschillen, en die zullen er vast zijn, over jullie visie op goed ouderschap kun je beter nu oplossen in plaats van later. Wacht hier niet mee tot aan het einde van de zwangerschap, wanneer je partner zich vermoeid zal voelen, en er waarschijnlijk geen puf voor heeft.

PLAN VOORUIT Besteed de tijd die je samen hebt om naar de komst van je baby uit te kijken, probeer je voor te stellen hoe het dagelijkse leven met de nieuwe aanwinst eruit zal zien, en bespreek de plannen voor ouderschap en hoe de verantwoordelijkheden in het gezin kunnen worden verdeeld. Maak er een gewoonte van om thuis meer te helpen. Kook bijvoorbeeld een keer extra en maak het huis af en toe schoon. Dit zal ook onderdeel uitmaken van het ouderschap. Bied aan om ook wat andere stressvolle taken over te nemen (zoals het doen van de wekelijkse boodschappen of het beheer van de financiën thuis). Het is een goede gewoonte voor de toekomst, en je laat zien dat je serieus bent over het vaderschap. Hoewel het misschien moeilijk is om haar beleving van zwangerschap voor te stellen is het belangrijk dat je je bewust bent van haar veranderende behoeften. Laat zien dat je hiermee bezig bent. Dit zal jullie dichter bij elkaar brengen en helpen bij een succesvol ouderschap.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies