Erop uit. Hoe gaat het lopen? Heeft je peuter het al onder de knie, of loopt hij nog wijdbeens, slingerend als een dronkenmannetje en valt hij regelmatig op zijn luierbips? Een tweevoeter worden is knap lastig en vereist meer coördinatie dan je je misschien realiseert!

Volle kracht vooruit

Toen je baby net begon te lopen, waggelde hij de hele dag wijdbeens rond, een beetje stuntelig, met een holle rug en zijn buik naar voren. Wanneer hij wat meer ervaring heeft met lopen en zijn evenwicht kan bewaren, gaat hij zijn voeten dichter bij elkaar zetten. Zijn voeten staan niet meer naar buiten gedraaid maar gaan steeds rechter naar voren wijzen. Pas als een peuter al een tijdje kan lopen, kan hij ook andere dingen doen tijdens het lopen. Na twee of drie maanden kan hij niet alleen een speeltje meenemen in zijn hand, maar ook iets boven zijn hoofd proberen te grijpen, al lopend omhoog kijken, zich omdraaien en hurken.

Wist je dat leren lopen het best gaat op blote voeten? Terwijl je peuter leert lopen, krommen zijn blote teentjes zich op de grond. Dat stimuleert de ontwikkeling van de voetholte. Schoenen zijn alleen nodig als het koud is en op ruwe bodem.