Het gepraat en gebrabbel van je baby klinkt niet alleen schattig, het betekent ook iets. Zelfs wanneer je baby nog maar net geboren is, kunnen zijn geluiden je al veel vertellen over wat er in zijn leven gebeurt.

Vraag je je af wat "goe-goe" en "ga-ga" betekenen? Deze gids voor babytaal van alle leeftijden maakt het je duidelijk!

Het praten van baby's van 1 maand

Direct na de geboorte communiceren de meeste baby's door ergens op te reageren.

Na negen maanden in een kalme omgeving te hebben doorgebracht schrikt de baby waarschijnlijk van alle nieuwe geluiden en ervaringen. Zijn huilen, bruuske bewegingen en zuchten kunnen allemaal betekenen dat hij iets nieuws ervaart. Deze kleine uitingen geven aan dat je kleintje zich ontwikkelt en alert is. Ze kunnen je ook helpen beter te begrijpen wanneer hij honger heeft of moe is.

Het praten van baby's van 4 maanden

Wanneer je baby ongeveer vier maanden is, kan hij beginnen met het imiteren van de geluiden die hij sinds zijn geboorte heeft gehoord. Dit wordt vaak brabbelen genoemd en is opnieuw een teken dat je baby zich in gestaag tempo ontwikkelt. Luister hoe je baby bij het brabbelen de toonhoogte van zijn stem laat dalen en stijgen.

Dit is een duidelijk teken dat hij je stembuigingen kopieert. Moedig dit aan door zo veel mogelijk langzaam en zorgvuldig met hem te spreken. Het praten van baby's van zes tot acht maanden De periode van zes tot acht maanden is een drukke tijd wat betreft het praten.

Op deze leeftijd begint je baby misschien al te kruipen, en valt het je op dat hij tijdens het brabbelen naar zijn speelgoed wijst, een mooi voorbeeld van de eerste fase van communicatie. Deze fase van elementaire communicatie kan een goed moment zijn om je baby kennis te laten maken met gebarentaal! Lees een instructieboek of bekijk een video en begin met het uitbeelden van een aantal woorden die je regelmatig gebruikt wanneer je met je baby praat , bijvoorbeeld 'drinken', 'eten', 'slapen' en 'luier'.

Als je begint wanneer je baby zes of zeven maanden is, zal hij je met acht of negen maanden misschien in gebarentaal antwoorden. Tenslotte zeggen sommige baby's in deze fase hun eerste woordjes, meestal 'mama' of 'da-da'.

Het praten van baby's van 12 tot 18 maanden

Je baby zal de komende maanden waarschijnlijk nog een aantal woorden oppikken. Hij begint misschien ook met het nadoen van een gesprek door te brabbelen met pauzes en je te 'antwoorden' nadat je hem een vraag hebt gesteld. Wees je ervan bewust dat hij al heel wat begrijpt van wat je zegt, hoewel zijn woordenschat op deze leeftijd nog steeds beperkt is. Blijf dus met hem kletsen om zijn taalontwikkeling te stimuleren!

Het praten van peuters van 18 tot 24 maanden

Nu je kind al een flink aantal woorden beheerst, begint hij deze met elkaar te verbinden om de eerste versies van zinnen te maken (bijvoorbeeld "Alles klaar!"). Nu je peuter steeds beter kan beschrijven wat hij wil ("Melk, mama!") of wat hij leuk vindt ("Gaan schommelen!") zul je merken dat het eenvoudiger wordt om met hem te communiceren, een aangename mijlpaal in het leven van jou en de baby.

Net als met alle mijlpalen in het leven van de baby, is het goed om je te realiseren dat taal zich bij elk kind op een andere manier en in een ander tempo ontwikkelt. Je baby is uniek en heeft misschien meer of minder tijd nodig dan andere kinderen om te beginnen met het maken van geluiden en gebaren. Voor je het weet komt je kind in de praatgrage kleuterfase en is het gedaan met de rust en stilte!