Waar slaapt mijn pasgeborene het best?

Het is belangrijk dat je kind leert om in zijn eentje in slaap te vallen. Dutjes zijn goede momenten om dit te oefenen, want je kunt je baby laten wennen om in verschillende locaties en omstandigheden te slapen. Het is belangrijk voor ouders dat baby's een verschil maken tussen 's nachts slapen en overdag dutten, om goede gewoonten te kweken voor de toekomst. 

Waar slaapt je baby het best?

Slaapkamergenoten

De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is. Er zijn ook zogenoemde co-slapers te koop: bedjes die je aan je eigen bed bevestigt, waarvan je de zijkant tussen jullie in kunt verwijderen.

Maar als de geluiden van je baby je 's nachts wakker houden, is het ook niet erg om de wieg een paar meter van je bed af te zetten! De baby de hele nacht in je eigen bed laten slapen wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstikking met zich meebrengt. Wanneer jij en je partner slapen, kun je er niet zeker van zijn dat het hoofdje van je baby niet bedekt zal worden door het dekbed of de dekens.

Geniet ervan om samen met je baby op bed te liggen terwijl hij op je buik ligt te doezelen na zijn voeding en lekker tegen je aan kruipt. Leg hem in zijn eigen bed wanneer je zelf begint te knikkebollen en in slaap dreigt te vallen. Het is belangrijk dat je kleintje regelmatig in zijn wieg wordt gelegd wanneer hij nog half wakker is. Het is verleidelijk om altijd te wachten tot hij helemaal in dromenland is voordat je hem daar neerlegt.

Maar baby's moeten nu eenmaal leren hoe ze zelf in slaap kunnen vallen om uiteindelijk de nacht alleen door te brengen. Daarom is het een goed idee om een onderscheid te maken tussen nachtrust en dutjes overdag. Laat je baby wennen aan dutjes overdag in zijn eigen niet-verduisterde slaapkamer, of juist beneden te midden van de drukte van het gezinsleven. Dit contrast met de stilte en duisternis van de nacht, helpt hem om onderscheid te leren maken tussen dag en nacht.

Beheer Cookies