Je baby wassen: opgelet, slipgevaar!

Je baby wassen: opgelet, slipgevaar!

Anthony J. Mancini & Dieter Wolke MD & PhD Dipl-Psych AFBPsS C.Psychol.

Hoe krijg je een spartelende, glibberige baby in bad? Ontspan! Wij zullen je alles vertellen wat je moet weten: hoe je je baby op de commode en in het badje kunt wassen, lichaamsdelen die speciale aandacht nodig hebben, belangrijke veiligheidstips en nog veel meer!

Wanneer je baby voor het eerst in het badje gaat is dit een echte mijlpaal. Maar wanneer moet hij in bad, en niet te vergeten, hoe? Hier zijn wat tips om je te helpen badtijd leuk en gemakkelijk voor jullie beiden te maken.

Wanneer moet je je baby in bad doen: wat is nou vies?

Het antwoord op de vraag hoe vaak je baby in bad moet, hangt enorm af van hoe oud je baby is. Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je maar het luiergebied goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.

Hoe ouder je baby is, des te regelmatiger hij in bad moet; vooral als hij begint met kruipen en vaste voeding gaat proberen. Tegen de tijd dat je baby een peuter is geworden, moet hij vrijwel iedere avond in bad. Als het niet is om de vuiligheid van de drukke dag eraf te wassen, is het wel om hem te kalmeren voor bedtijd.

Wat is het beste moment om een baby te wassen?

Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór het eten, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden. Een handig avondritueel: in bad, een verhaaltje lezen, dan naar bed. Gebruik je gezonde verstand en geef je baby een bad wanneer hij het nodig heeft.

Hoe moet je je kind wassen: met een washandje of niet?

Een van de meest gestelde ouderschapsvragen kan worden beantwoord: voordat de navelstreng van je baby eraf gevallen is (tussen tien dagen en drie weken na de geboorte), kun je je baby het beste met een washandje wassen, om te zorgen dat de navelstreng niet nat wordt. Zo werkt het: leg je baby op een zachte, vlakke ondergrond (bovenop een schone handdoek werkt ook). Houd wat warm water en een washandje of spons bij de hand. Houd je baby warm ingepakt, leg één ledemaat tegelijk bloot en was dit voorzichtig. Dep het droog en ga verder met de volgende. Als je de navelstreng per ongeluk nat maakt, dep deze dan droog met een zachte doek. (Bekijk de nieuwste informatie over zorg voor de navelstreng. )

Het grote bad

Zodra de navelstreng eraf is gevallen is je baby klaar voor een echt bad in de wastafel of een babybadje. Welke je ook gebruikt, leg een handdoek onderin om het zachter te maken. Het is ook een goed idee om je partner in de buurt te hebben, zodat die kan helpen om je glibberige kleintje vast te houden. Zet alles wat je nodig hebt van tevoren klaar, zodat je tijdens het bad geven nergens naar hoeft te zoeken. Hier is een lijst met voorbeelden:

Een grote handdoek

een zacht deken
Wattenbolletjes
Babyzeep of -wasgel
Babyshampoo die niet prikt in de ogen, indien nodig
Een babyborstel of -kam

Hoewel hierboven zeep staat aangegeven, hoef je vaak geen zeep te gebruiken om je kindje te wassen, omdat het meeste vuil dat zich heeft opgehoopt, met alleen water wordt weg gewassen. Zeep kan de natuurlijke hydratatie van je baby verwijderen en de huid uitdrogen.

Je hebt maar vijf centimeter warm water nodig om je baby een goed bad te kunnen geven. Leg een warm washandje over het buikje, zodat je baby het niet koud krijgt. Deze vroege badsessies hoeven niet lang of ingewikkeld te zijn, maar moeten wel effectief zijn. Houd je baby goed vast en was voorzichtig al het vuil dat zich heeft opgehoopt weg. Houd je baby altijd met één hand vast terwijl hij in het bad ligt. Dit is vanzelfsprekend bij een pasgeboren baby. Ondersteun ook het hoofdje en de rug tijdens het wassen. Maar doe dit ook bij oudere baby's die al zelf kunnen zitten. Concentreer je tijdens het wassen vooral op:

de genitaliën en het luiergebied.
De handen en voeten. Kijk ook goed tussen de vingers en de tenen.
Het gezicht en de nek. Als zich vocht of vuil rond de ogen heeft opgehoopt, gebruik dan een wattenbolletje om dit te verwijderen met een zachte beweging van het oog weg.
Verborgen vuil

Pasgeboren baby's worden misschien niet erg vies, maar er kan zich wel vuil ophopen op plekjes waar je het niet verwacht. Zorg dat je de volgende plekjes nagaat:

de vouwen achter de knieën, in de nek en de dijbenen.
Oksels - hier kan zich pluis van slaappakjes ophopen.
Achter de oren. 

Haarverzorging

Niet elke baby heeft bij de geboorte meteen een grote bos haar, maar heeft jouw baby dat wel, was het dan met een zachte babyshampoo die niet prikt in de ogen. Breng eenvoudigweg een beetje shampoo aan op het haar en laat dat even zitten voordat je het uitspoelt - op deze leeftijd is het niet nodig om het in te masseren. Wacht met het wassen van het haar tot het einde, zodat hij niet in het water met de shampoo hoeft te zitten.

Schrik niet als je baby huilt tijdens de eerste paar keer in bad. Dat is gewoon een reactie op een onbekend gevoel. Houd de kamertemperatuur warm en het badwater aangenaam (zie onderstaande informatie over watertemperatuur) en stel je baby op zijn gemak door hem te strelen en voor hem te zingen. Je kind zal er al snel dol op zijn om in bad te gaan.

Waarschuwingen over het bad

Hoewel het erg leuk kan zijn om je baby in bad te doen, moet je twee veiligheidsmaatregelen nooit vergeten: let op de watertemperatuur en laat je baby nooit alleen.

Te heet

De huid van je baby is veel gevoeliger dan die van jou. Daarom zal badwater dat voor jou goed aanvoelt toch te heet zijn voor je baby. Voordat je je baby in de buurt van het water brengt, moet je het eerst uitproberen met de achterkant van je pols of je elleboog, deze delen zijn gevoeliger voor hitte dan je hand. Het moet warm aanvoelen, maar niet heet! Een aantal andere tips:
  • koop een babybadthermometer. Een goede temperatuur voor een babybad is 37 graden.
  • Om onbedoelde brandwonden te voorkomen, kun je je boiler thuis op 49 graden Celsius zetten. 

Alleen thuis?

Het allerbelangrijkste als je je baby in bad doet, is dat je hem nooit alleen mag laten. Zelfs niet voor een paar seconden. Baby's kunnen al verdrinken in tweeënhalve centimeter water, en in de tijd die het kost om de deur open te doen of de telefoon te beantwoorden. Kortom: neem nooit het risico. Als je iets anders moet doen terwijl je je baby in bad doet, wikkel hem dan in een deken en neem hem met je mee.

Misschien vind je dit ook interessant: