Baby in bad doen: tips om je baby te wassen

Hoe krijg je een spartelende, glibberige baby in bad? Ontspan! Wij vertellen je alles wat je moet weten: hoe je je baby op de commode en in het badje kunt wassen, lichaamsdelen die speciale aandacht nodig hebben, belangrijke veiligheidstips en nog veel meer!

Je baby voor het eerst in het badje is een echte mijlpaal.

Maar wanneer moet hij in bad, en niet te vergeten, hoe?

Het antwoord op de vraag hoe vaak je baby in bad moet, hangt enorm af van hoe oud je baby is. Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je  het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.

Hoe ouder je baby is, hoe vaker hij in bad moet; vooral als hij begint met kruipen en vaste voeding gaat proberen. Tegen de tijd dat je baby een peuter is geworden, moet hij vrijwel iedere avond in bad. Als het niet is om de vuiligheid van de drukke dag eraf te wassen, is het wel om hem tot rust te brengen voor bedtijd.

Wat is het beste moment om een baby te wassen?

Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór de voeding, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze dan lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden. Een handig avondritueel: in bad, een verhaaltje lezen, dan naar bed. Gebruik je gezonde verstand en geef je baby een bad wanneer hij het nodig heeft. 

Hoe was je je kind met een washandje?

Leg je baby op een zachte, vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op het aankleedkussen. Houd warm water en een washandje of spons bij de hand. Houd je baby warm ingepakt, leg één lichaamsdeel tegelijk bloot en was  voorzichtig. Dep droog en ga verder met het volgende deel. Maak je geen zorgen over het navelstompje, al droog je dat wel extra zorgvuldig af.   

Het grote bad

Vindje het babybad wat groot en glibberig,leg dan een handdoek onderin om het zachter te maken. Ook in een tummytub kun je je pasgeboren baby fijn badderen. Het is  een goed idee om je partner in de buurt te hebben, zodat die kan helpen om je glibberige kleintje vast te houden. Zet alles wat je nodig hebt van tevoren klaar, zodat je tijdens het bad geven nergens naar hoeft te zoeken.

Een lijstje spullen

 • een grote handdoek of hydrofiele doek

 • een aankleedkussen

 • wattenstaafjes

 • babyzeep of -wasgel

 • babyshampoo (die prikt niet in de ogen)

 • eventueel een babyborstel of -kam

Hoewel hierboven zeep staat aangegeven, hoef je vaak geen zeep te gebruiken om je kindje te wassen, omdat het meeste vuil dat zich in huidplooitjes heeft opgehoopt, met alleen water wordt weggewassen. Zeep kan de huid uitdrogen. 

Je hebt maar vijf centimeter warm water nodig om je baby een goed bad te kunnen geven. Leg een warm washandje over het buikje, zodat je baby het niet koud krijgt. Deze vroege badsessies hoeven niet lang of ingewikkeld te zijn, maar wel effectief. Houd je baby goed vast en was voorzichtig al het vuil weg. Houd je baby altijd met één hand vast terwijl hij in het bad ligt. Dit is vanzelfsprekend bij een pasgeboren baby. Ondersteun ook het hoofdje en de rug tijdens het wassen. Maar doe dit ook bij oudere baby's die al zelf kunnen zitten.

Concentreer je tijdens het wassen vooral op:

 • de genitaliën en het luiergebied 

 • de handen en voeten. Kijk ook goed tussen de vingers en de tenen.

 • Het gezicht en de nek. Als zich vocht of vuil rond de ogen heeft opgehoopt, gebruik dan een watje om dit te verwijderen met een zachte beweging van het oog weg.

Verborgen vuil 

Pasgeboren baby's worden misschien niet erg vies, maar er kan zich wel vuil ophopen op plekjes waar je het niet verwacht. Zorg dat je de volgende plekjes nagaat:

 • de vouwen achter de knieën, in de nek en de dijbenen

 • oksels - hier kan zich pluis van slaappakjes ophopen

 • achter de oren.  

Haarverzorging

Niet elke baby heeft bij de geboorte meteen een grote bos haar, maar heeft jouw baby dat wel, was het dan met een zachte . Breng eenvoudigweg een beetje shampoo aan op het haar en laat dat even zitten voordat je het uitspoelt - op deze leeftijd is het niet nodig om het in te masseren. Wacht met het wassen van het haar tot het einde, zodat je baby niet in het water met de shampoo hoeft te zitten.

Schrik niet als je baby huilt tijdens de eerste paar keer in bad. Dat is gewoon een reactie op een onbekend gevoel. Houd de kamertemperatuur warm en het badwater aangenaam (zie onderstaande informatie over watertemperatuur) en stel je baby op zijn gemak door hem te strelen en voor hem te zingen. Je kind zal er al snel dol op zijn om in bad te gaan.

Waarschuwingen over het bad

Hoewel het erg leuk kan zijn om je baby in bad te doen, moet je twee veiligheidsmaatregelen nooit vergeten: let op de watertemperatuur en laat je baby nooit alleen.  

Te heet

De huid van je baby is veel gevoeliger dan die van jou. Daarom zal badwater dat voor jou goed aanvoelt toch te heet zijn voor je baby. Voordat je je baby in de buurt van het water brengt, moet je de temperatuur eerst uitproberen met de binnenkant van je pols of je elleboog, deze delen zijn gevoeliger voor hitte dan je hand. Het moet warm aanvoelen, maar niet heet!

Een aantal andere tips: koop een babybadthermometer. Een goede temperatuur voor een babybad is 37 graden. Om onbedoelde brandwonden te voorkomen, kun je je boiler of ketel op 49 graden Celsius zetten.   

Alleen thuis?

Het allerbelangrijkste als je je baby in bad doet, is dat je hem nooit alleen mag laten. Zelfs niet voor een paar seconden. Baby's kunnen al verdrinken in tweeënhalve centimeter water, en in de tijd die het kost om de deur open te doen of de telefoon te beantwoorden.

Kortom: neem nooit het risico. Als je iets anders moet doen terwijl je je baby in bad doet, wikkel hem dan in een deken en neem hem met je mee of leg hem veilig in zijn bed.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies