De juiste schoentjes kopen voor je lopende kind

Als je baby of peuter net buiten loopt, is het tijd om hem zijn eerste paar schoentjes te geven om zijn kleine voetjes te beschermen. Dit zijn de acht beste schoenen voor baby's en peuters, gekozen door ouders. Bovendien vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een paar wandelschoenen en hoe je de pasvorm kunt controleren.

Heeft je baby of peuter al schoentjes nodig?

Je baby of peuter heeft alleen schoentjes nodig als hij buiten begint te lopen. Als je kleintje nog steeds kruipt of leert staan, laat je kind dan nog geen schoentjes dragen. Blootvoets is het beste voor de groei en ontwikkeling van zijn voeten. Er zijn verschillende leeftijden waarop kinderen beginnen te lopen, maar het is meestal rond de 12 maanden (of iets vroeger of later). Voordat je kind begint te lopen, heb je alleen maar sokken of slofjes met antislipzolen nodig om de voetjes van je baby lekker warm te houden in de buitenlucht. Zodra je baby of peuter buiten loopt, heeft hij een paar schoenen nodig om zijn voeten te beschermen. 

Hoe selecteer je de juiste schoenmaat?

Als het kan, ga dan naar een schoenenwinkel waar een van de medewerkers de voet van je kind kan meten en je kan vertellen welke maat schoen geschikt is voor hem. Het eerste paar schoenen gaat misschien maar twee tot drie maanden mee, maar het is toch de moeite waard om de pasvorm maandelijks te controleren, omdat kleine voeten snel kunnen groeien. Om te controleren of de schoen nog steeds past, druk je op het uiteinde van de neus van de schoen en kijk je of er ongeveer een vingerbreedte ruimte is tussen de langste teen van je kind en het uiteinde van de schoen. Als de schoen strak gaat zitten, is het tijd voor een groter paar schoenen. Houd er rekening mee dat maten vaak per fabrikant verschillen, maar sommige bieden een maattabel om je te helpen de juiste maat te kiezen. Als je een specifieke schoen in gedachten hebt, kun je het beste je peuter meenemen naar een winkel die de schoen in voorraad heeft om de pasvorm te controleren. 

Waar je op moet letten bij het kopen van een babyschoentje

Als je schoentjes koopt voor je baby of peuter die net begint te lopen, wil je een comfortabele stijl met een dichte neus en flexibele, slipvrije zolen. Je zult ook het volgende willen overwegen: 

  • Pasvorm. De schoenen mogen niet te strak zitten, je kind moet in staat zijn om met zijn tenen te bewegen of te wriemelen met wat ruimte om te groeien. Maar tegelijkertijd moet er ook niet te veel ruimte zijn bij de tenen, omdat dit een struikelgevaar kan betekenen. 

  • Materiaal. Kies voor schoenen die gemaakt zijn van ademende stoffen zoals leer, canvas of gaas. 

  • Kleur en ontwerp. Alle babyschoentjes zijn superschattig, dus je kunt niet echt een fout maken als het om de look gaat, maar je kunt de voorkeur geven aan een donkerdere kleur, of een patroon dat is ontworpen om vlekken te helpen verbergen. Aan de andere kant blijken witte sneakers populair bij “Pampers-ouders” en zelfs met wat slijtage zullen ze nog steeds hun algemene witte uitstraling behouden. Wat betreft stijl kun je overwegen of je de voorkeur geeft aan een schoen die eruitziet als een sneaker, of een schoen die meer een ‘nette schoen’ is. Of misschien heb je het meeste aan iets ertussenin, zoals een canvasschoen. 

  • Prijs. Omdat je baby of peuter snel uit zijn schoenen zal groeien, is het misschien niet de moeite waard om veel uit te geven aan een chic, duur paar. Selecteer in plaats daarvan iets dat goed gemaakt is, voldoet aan alle bovenstaande vereisten en niet te duur is. Houd er rekening mee dat de prijs van babyschoentjes per maat kan verschillen, dus zorg er altijd voor dat je de juiste maat gebruikt bij het vergelijken van prijzen. 

Experts zeggen dat het niet nodig is om een schoen te kiezen met een verhoogde rand, inzetstukken, een hoge rug, verstevigde hiel, speciale voetboog of andere kenmerken die de voetvorm zouden kunnen aannemen, omdat deze niet gunstig blijken te zijn voor de meeste kinderen. 

Het komt hier op neer:

Er zijn heel veel primeurs in het leven van je kind en het eerste paar schoenen is slechts een van de vele opwindende mijlpalen die je samen zult bereiken. Zolang je een schoen kiest die comfortabel en veilig is en goed past, kun je niet echt een fout maken, welke je ook kiest - Babyschoentjes zijn allemaal klein en schattig!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies