Je peuter loopt en je wilt zeker weten dat zijn voeten beschermd zijn. Leuke schoenen zijn onweerstaanbaar, maar hun vorm en functie zijn belangrijker.

Nu je kind een peuter is en ook buitenshuis gaat lopen, heeft hij wat stevigers dan slofjes of antislipsokken nodig. Door op blote voeten te lopen kunnen kinderen hun tenen beter gebruiken voor grip op de grond, terwijl ze stabiliteit krijgen met hun hielen. Dit versterkt de ontwikkeling van spieren. Hoewel je kleintje binnenshuis op blote voeten kan oefenen, is het belangrijk dat hij buitenshuis schoenen draagt om hygiëne- en veiligheidsredenen.

Het kopen van de juiste schoenen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door deze vier vragen te beantwoorden kun je zorgeloos met je peuter op pad

  • Voor welk materiaal kies ik?

  • Hoe moeten ze passen?

  • Veters, sneakers, open neuzen?

  • Hoe vaak moet ik ze vervangen?

Er is eigenlijk geen verschil tussen wat iets een goede schoen voor jou maakt en wat een goede schoen is voor een lopende peuter. Laat je kleintje een poosje door de winkel lopen, dit is heel belangrijk, en zoek dan naar mogelijke signalen van ongemak. Vraag je kind eerlijk te zijn: hij zal misschien de schoenen mooi vinden en dan wat minder makkelijk zeggen dat ze schuren.

Omdat je peuter zoveel mogelijk tijd op zijn voeten wil doorbrengen, moet je ervoor zorgen dat de schoenen los genoeg zijn om de voet voldoende bewegingsruimte te geven, maar strak genoeg dat ze aan de voeten blijven zitten.

Dat gezegd hebbende zijn instappers met een dichte neus die voldoen aan de bovengenoemde criteria je beste keus. Je kleintje raakt hierbij niet verstrikt in veters en houdt zijn voeten beschermd.

Wat betreft de maat zul je waarschijnlijk iedere twee tot vier maanden nieuwe schoenen moeten kopen omdat je kleintje nog steeds groeit. 

Vergeet niet dat ieder merk, stijl en schoen verschillend is dus zorg dat je peuter ze uitprobeert en er even mee door de winkel loopt.