Vijf manieren om je peuter aan het praten te krijgen

Het lijkt een wonder als je je voorheen zwijgende peuter plots woorden hoort vormen en hoort praten. Als je beschikt over geduld, gevoel voor humor en genoeg kansen om met je kind te praten, kun je een paar memorabele momenten verwachten.

Wacht eens even... Doet je peuter nou alsof hij een verhaaltje voorleest aan zijn favoriete beer? Een enorm trots moment voor jou als ouder!

Zodra je baby rond de 12 maanden oud is, is hij hard op weg om een pratende peuter te worden. Maar als je kind begint te praten, is het belangrijk om zijn prestaties niet te vergelijken met wat andere kindjes kunnen. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en heeft zijn eigen karakter. Ook als ze één jaar oud zijn praat het ene kind wat minder dan het andere.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Er zijn vijf dingen die je kunt doen om de taalontwikkeling van je peuter te stimuleren. Maak je maar klaar voor een hoop gebabbel!

Fantasiespel De meeste peuters kennen ongeveer 50 woordjes tegen de tijd dat ze twee worden. Veel peuters kunnen zelfs zinnetjes van twee woordjes maken. Nadoen is een belangrijke manier waarop je peuter leert. Je kunt een fantasiespel spelen met je kind door hem dingen te laten doen waarbij hij woordjes moet gebruiken, zoals telefoneren. Dat zal hij met plezier nadoen.

Andere spelletjes die peuters aan het praten krijgen zijn restaurantje spelen met knuffelbeesten en speelgoedeten of een speelgoedkassa gebruiken om supermarktje te spelen. Laat je kind iedere dag een tijdje ongestructureerd spelen, zodat hij creatief kan zijn. Je zult versteld staan als je ziet hoe hij zijn speelgoed neerzet en ertegen gaat babbelen.

Samen lezen Probeer samen elke dag een paar boekjes te lezen. Je kunt ook regelmatig samen naar de bibliotheek gaan. Je peuter kan tijdens het lezen de bladzijden omslaan. Wijs plaatjes aan en stel vragen om een gesprek op gang te krijgen ('Wat zegt het hondje?' of 'Waar is de boer?'). Wanneer je thuis een nieuwe verzameling boekjes hebt, lees ze dan steeds opnieuw. Je zult versteld staan hoe snel je kind het verhaal onthoudt. Hij kan je zelfs op bepaalde punten gaan helpen met vertellen. Vraag hem later om zijn favoriete verhalen voor te lezen aan zijn knuffeldieren.

Praat met je kind Praat op je normale toonhoogte tegen je kleintje, zoals je tegen volwassenen praat. Wanneer je kind een jaar is, hoef je geen hoge, blije stem meer voor hem te gebruiken en kun je op je normale toonhoogte tegen hem praten. Hij zal snel dingen oppikken, de geluiden die jij maakt nadoen en waarschijnlijk echte peuterpraat gaan uitslaan. Gebruik gebaren zodat hij die kan nadoen als hij niet op de juiste woorden kan komen.

Stel vragen Sommige tweejarigen beginnen zinnen van twee of drie woordjes te maken. Je kunt hierop reageren door je peuter gedurende de dag vragen te stellen (bijvoorbeeld: 'Welk speeltje wil je?' of 'Wie is dat?'). Hoewel zijn 'zinnen' nog niet volledig zijn, maken ze meestal wel duidelijk wat hij bedoelt. Communiceer constant met je peuter. Knik en lach, ook als zijn antwoord taaltechnisch gezien niet goed is of onbegrijpelijk.

Introduceer nieuwe woorden De eerste woordjes van je baby zullen waarschijnlijk namen van gezinsleden zijn, favoriete speeltjes en gebruiksartikelen die het elke dag ziet zoals melk. Het belangrijkste wat je moet weten over de spraakontwikkeling is dat peuters leren door te luisteren en zelf te oefenen. Blijf nieuwe dingen aanwijzen en beschrijf ze aan je kind. Dat kan alles zijn van lichaamsdelen, zoals armen en benen, tot dingen in de natuur, zoals vogels en bomen. Maar heb vooral plezier!

Beheer Cookies