Klaar voor een peuterbedje?

Is je peuter het kinderbedje ontgroeid? Er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden voordat je van een ledikantje overstapt naar een peuterbed. Hoe zorg je ervoor dat zijn nieuwe bed net zo veilig voelt als zijn ledikantje?

Rond de 24 maanden is je kind waarschijnlijk klaar voor een groter bed. De overgang van ledikantje naar peuterbed is één van de eerste stappen richting onafhankelijkheid. Op die leeftijd is je kind waarschijnlijk groot genoeg om zijn benen op en over de zijkant van het ledikantje te krijgen. Overstappen is dus goed voor zijn ontwikkeling, maar zeker ook voor zijn veiligheid.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Overstappen van een ledikantje naar een peuterbed is een grote stap, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je die stap neemt. Een groter bed is meestal lager. Dat wil zeggen dat je kind makkelijk uit bed kan en vrij door zijn kamer en het huis kan lopen. Dit maakt natuurlijk elk kind nieuwsgierig!

Voordat je overstapt op een peuterbed, moet je bij wat veiligheidszaken stilstaan:

Vermijd gevaren in de nacht.

Slaperige (of stoute) kinderen kunnen in de problemen raken wanneer ze 's nachts alleen door huis dwalen. Om dit te voorkomen plaats je bijvoorbeeld een belletje op de deur van je kind, zodat je hem hoort wanneer hij zijn kamer verlaat.

Leg al het speelgoed weg.

Je kind hoeft zijn kamer niet te verlaten om in de problemen te komen – hij komt waarschijnlijk ook in zijn eigen kamer al voldoende tegen. Zorg ervoor dat, voordat je je kind naar bed brengt, al het speelgoed en andere voorwerpen veilig opgeruimd zijn, zodat hij er niet over kan vallen. 

Zet het bed op een goede plek.

Verzacht het gebied rondom het peuterbed, bijvoorbeeld door middel van een dik kleed. Zet het bedje niet te dicht bij een raam. Je kindje kan beter uit de buurt blijven van hangende touwtjes, gordijnen en tocht.

Wanneer je deze veiligheidsmaatregelen hebt genomen, is het tijd om deze mijlpaal te vieren! De overstap naar een peuterbed is groot, en het is belangrijk dat je aan je kind laat zien hoe trots je op hem bent.

Beheer Cookies