Is je peuter het kinderbedje ontgroeid? Er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden voordat je van een ledikantje overstapt naar een peuterbed. Hoe zorg je ervoor dat zijn nieuwe bed net zo veilig voelt als zijn ledikantje?

Rond de 24 maanden is je kind waarschijnlijk klaar voor een groter bed. De overgang van ledikantje naar peuterbed is één van de eerste stappen richting onafhankelijkheid. Op die leeftijd is je kind waarschijnlijk groot genoeg om zijn benen op en over de zijkant van het ledikantje te krijgen. Overstappen is dus goed voor zijn ontwikkeling, maar zeker ook voor zijn veiligheid.

Overstappen van een ledikantje naar een peuterbed is een grote stap, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je die stap neemt. Een groter bed is meestal lager. Dat wil zeggen dat je kind makkelijk uit bed kan en vrij door zijn kamer en het huis kan lopen. Dit maakt natuurlijk elk kind nieuwsgierig!

Voordat je overstapt op een peuterbed, moet je bij wat veiligheidszaken stilstaan:

Vermijd gevaren in de nacht.

Slaperige (of stoute) kinderen kunnen in de problemen raken wanneer ze 's nachts alleen door huis dwalen. Om dit te voorkomen plaats je bijvoorbeeld een belletje op de deur van je kind, zodat je hem hoort wanneer hij zijn kamer verlaat.

Leg al het speelgoed weg.

Je kind hoeft zijn kamer niet eens te verlaten om afleiding te vinden. Hij wordt waarschijnlijk genoeg verleid door alles wat direct in zijn buurt ligt. Zorg er dus voor dat je speelgoed, breekbare spullen en artikelen die mogelijk verstikkingsgevaar opleveren opruimt voordat je je kind in bed legt. Zorg dat er niks op de grond blijft slingeren waarover je kind kan struikelen als hij 's nachts in het donker rondwandelt.

Zet het bed op een goede plek.

Verzacht het gebied rondom het peuterbed, bijvoorbeeld door middel van een dik kleed. Zet het bedje niet te dicht bij een raam. Je kindje kan beter uit de buurt blijven van hangende touwtjes, gordijnen en tocht.

Wanneer je deze veiligheidsmaatregelen hebt genomen, kun je aan de slag! De overstap naar een peuterbed is groot, en het is belangrijk dat je aan je kind laat zien hoe trots je op hem bent.