Als je kind zo'n twee jaar oud is, zal hij waarschijnlijk in een peuterbed kunnen slapen. Eén van zijn eerste stappen naar onafhankelijkheid – hartstikke goed!

Op deze leeftijd is je kind waarschijnlijk groot genoeg om zijn benen op en over de zijkant van een ledikant te krijgen. Overstappen is dus goed voor zijn ontwikkeling, maar ook zeker voor zijn veiligheid.

De overgang naar een peuterbed is een enorme stap en er zijn wel wat punten van aandacht voordat je deze zet. Denk eraan dat het slapen in een minder hoog bed wil zeggen dat je kind makkelijker dan ooit uit bed kan en door zijn kamer en het huis kan lopen.

Dat is een uitdaging voor elk kind!  

Voordat je overstapt op een peuterbed is het goed om stil te staan bij de volgende veiligheidsrisico's:

Vermijd gevaar 's nachts

Je wilt niet dat slaperige (of ondernemende) kinderen 's nachts alleen door het huis dwalen. Om dit te voorkomen kun je een belletje op de deur van je kind plaatsen, zodat je hoort wanneer hij aan een wandeling begint.

Ruim speelgoed op

Je kind hoeft zijn kamer niet te verlaten om in de problemen te komen – hij komt waarschijnlijk ook in zijn eigen kamer al voldoende tegen. Zorg ervoor dat, voordat je je kind naar bed brengt, al het speelgoed en andere voorwerpen veilig opgeruimd zijn, zodat hij er niet over kan vallen.

Plaats het bed op de juiste manier

Een peuterbed is lager dan een ledikant, maar toch is het geen slecht idee om de vloer rond het nieuwe bed wat zachter te maken, al is het maar met een kleed. Zet het bedje niet te dicht bij een raam. Je kind kan beter uit de buurt blijven van hangende touwtjes, gordijnen en tocht.

Wanneer je deze veiligheidsmaatregelen hebt genomen, is het tijd om deze mijlpaal te vieren! De overstap naar een peuterbed is groot, en het is belangrijk dat je aan je kind laat zien hoe trots je op hem bent.