Creëer een kamer voor twee (peuter/baby en ouder kind)

Je kleintje slaapt eindelijk de hele nacht door (meestal dan) en lijkt er klaar voor om bij de oudere broer of zus op de kamer te gaan slapen. Hoe laat je de overgang naar het delen van een kamer soepel verlopen? Gebruik dit stappenplan hoe je je kinderen een frisse en functionele ruimte kunt geven.

1. Ruimte verdelen

Natuurlijk houden ze van elkaar, maar kinderen hebben ook wat persoonlijke ruimte nodig. Maak voor ieder kind binnen dezelfde kamer een eigen ruimte door hun bedden op een bepaalde manier neer te zetten.

 • Stapelbedden zijn handig om het gevoel van twee verschillende 'verdiepingen' te creëren binnen een kamer.

 • Twee bedden hoeven niet naast elkaar geplaatst te worden. Als je ze als 'L' neerzet, hebben de kinderen wat meer afstand.

 • Een hoogslaper boven een speel- of studiehoek kan worden gecombineerd met een ledikantje als de kinderen meer verschillen qua leeftijd.

2. Opruimen

Een gedeelde kamer betekent meer kleding, speelgoed en spullen om op te ruimen. Je moet goed nadenken hoe je dat voor de komende jaren makkelijker maakt.

 • Geef beide kinderen eigen lades en hangkasten zodat ze zichzelf gemakkelijk kunnen aankleden.

 • Als je kinderen hun kamer ook gebruiken om te studeren of te knutselen, hebben ze ook een werkplek nodig met voldoende licht en opslagruimte.

 • Het roteren van boeken en speelgoed helpt de rommel te verminderen en zorgt dat de ruimte interessant blijft voor je kinderen. Ruil twee of meer keer per maand de spulletjes om.

3. Veiligheid

Je oudere kind speelt waarschijnlijk al met meer soorten speelgoed. Om zijn veiligheid maak je je minder zorgen dan om die van je kleintje, die je nog meer in de gaten moet houden. De truc is om een balans te vinden waardoor ze zich allebei in hun eigen kamer thuis voelen.

 • Je houdt hun slaapkamer veiliger en beter opgeruimd als je de meeste spelletjes en klein speelgoed ergens anders bewaart.

 • Beperk het speelgoed in de slaapkamer tot spullen waar beide kinderen veilig mee kunnen spelen (zoals knuffels).

 • Maak de kamer veilig door stopcontacten te beveiligen, meubels aan de muren te bevestigen, zodat kasten en planken niet om kunnen vallen en door scherpe hoeken te beschermen.

 • Als je kinderen graag op bedden springen, verminder die neiging dan door schuimmatrassen te kopen in plaats van matrassen met veren.

4. Stijl

Het thema van de kinderkamer moet bij beide kinderen passen.

 • Probeer neutrale thema's voor een combinatie van een broer en zus (strand, bos of reizen) in een kamer.

 • Voor twee broers of zussen kun je een thema voor jongens of meisjes proberen te vinden die past bij de leeftijdscombinatie (voorkom alles wat over een jaar of twee te kinderachtig is).

5. Robuust

Sta altijd stil bij de praktische kant. Ondanks dat je je kinderen wilt leren om goed voor hun spullen te zorgen, wil je ook dat hun meubels bestand zijn tegen dagelijks gebruik.

Hoewel je grote kind geen ongelukjes meer heeft, kan hij nog wel stiekem een drankje meenemen naar de kamer en knoeien. Wees voorbereid en zorg dat alle oppervlakken afwasbaar en degelijk zijn.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies