Pasgeboren baby. De eerste ontmoeting tussen broertjes en zusjes. Een nieuw gezinslid

De eerste ontmoeting tussen je kinderen is iets waar jullie maandenlang naar uitgekeken hebben. Zullen ze op elkaar lijken? Zullen ze goed met elkaar op kunnen schieten? Wat doe je als je kindje begint te huilen? Het is heel normaal dat je je een beetje zorgen maakt over deze belangrijke ontmoeting. Hoe kun je je als gezin voorbereiden? Kies het juiste moment zorgvuldig. Kies een rustig tijdstip en houd wat speelgoed of lekkers bij de hand om je kind af te leiden wanneer hij van slag raakt of veel te uitgelaten is. Zorg er voor dat er iemand is om je baby over te nemen als je kind voor het eerst op bezoek komt na de bevalling. Je moet je armen namelijk vrij hebben om hem te verwelkomen en knuffelen.

HALLO BROERTJES EN ZUSJES! Of je nu voor een thuisbevalling hebt gekozen of voor een bevalling in het ziekenhuis, de eerste ontmoeting tussen je kind en je pasgeboren baby is een belangrijk en spannend moment. Dit vraagt om een goede voorbereiding. De aanblik van een nieuw broertje of zusje knus in de armen van de ouders zal een hele reeks emoties in je peuter teweegbrengen. Realiseer je dat zijn ouders tot dit moment altijd alleen van hem zijn geweest... Dus het accepteren van deze nieuw gezinslid zal een hoop aanpassingen vereisen. Gun je kind de tijd om hier aan te wennen.

WEES VOORZICHTIG Zorg dat je je handen vrij hebt wanneer je kind haar broertje of zusje voor het eerst ontmoet. De baby kan in het wiegje liggen of in de armen van papa of een ander familielid. Knuffel hem en vraag hoe het met hem gaat en wat hij heeft gedaan, voordat je hem de baby laat zien. Laat hem de baby aanraken en help hem om de baby zittend veilig vast te houden (misschien gesteund met kussens of bij jou in bed) als hij daarom vraagt. Geef hem tijdens deze eerste spannende ontmoeting de steun en liefde die hij nodig heeft om een nieuwe band te scheppen met zijn nieuwe broertje of zusje.

HANDIGE TIPS Hier zijn enkele tips om te zorgen dat de ontmoeting met de pasgeboren baby zo prettig mogelijk verloopt:

NIET De eerste ontmoeting plannen tijdens één van de voedingsmomenten of tijdens een bezoek van de verloskundige. Richt de aandacht op je kind, niet op de baby. WEL Bereid jezelf voor op alle mogelijke reacties. Je kind kan wordt overspoeld met emoties en kan hierdoor onberekenbaar gedrag vertonen zoals extreem enthousiast of totaal onverschillig. Of zelfs een mix van emoties. NIET Je kind berispen bij overenthousiast gedrag in deze cruciale fase. Bijvoorbeeld wanneer hij de baby te stevig vasthoudt of zich uitslooft voor het nieuwe gezinslid. Dit zal gevoelens van wrok oproepen richting de baby. WEL Positieve afleiding gebruiken als je kind van streek raakt door deze ontmoeting. Leid zijn aandacht af van de baby. Vertel hem dat mama nog een grote knuffel van hem nodig heeft of laat hem bijvoorbeeld de interessante ziekenhuisspullen zien rondom het bed. NIET Uit je slof schieten. Het is belangrijk dat je een positieve sfeer creëert, zelfs als je kind slecht op de baby reageert. Kinderen hebben er veel baat bij als zij merken dat volwassenen kalm blijven in een stressvolle situatie. Probeer hem aan het lachen te maken. Lachen is een uitstekende afleiding. Giechel samen over de gekke rimpels van de baby of rare geluidjes die het nieuwe broertje of zusje maakt. Vertel hem over de geweldige dag dat hij zelf werd geboren en hoe klein hij was. WEL Zorgen dat hij weet dat hij nog steeds net zo belangrijk voor je is.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies