Baby’s eerste verjaardagsfeest

Je kleintje nadert het einde van het eerste jaar, een opwindende tijd voor jou! Een manier om je baby's eerste verjaardag te vieren is door een feestje te geven. We hebben onze beste tips en ideeën verzameld om je te helpen bij het plannen van een leuke en succesvolle eerste verjaardag, groot of klein, en we hebben zelfs een checklist toegevoegd om het je gemakkelijker te maken het evenement te organiseren.

Je baby's eerste verjaardag voorbereiden

Je kunt in twee fases nadenken over het planningsproces voor je baby's eerste verjaardag: voorbereiden en organiseren. Met zoveel ideeën om uit te kiezen voor een eerste verjaardag is het gemakkelijk om de focus te verliezen, dus voorbereiding is cruciaal. Een paar dingen om over na te denken bij het voorbereiden zijn:

 • welk thema je wilt;

 • wanneer je het feestje moet organiseren;

 • waar je het evenement kunt organiseren;

 • wie je kunt uitnodigen voor het feestje van je kleintje.

Door deze belangrijke beslissingen te nemen, kun je alle kleine details plannen die volgen. En het beantwoorden van de bovenstaande vragen in de volgorde waarin ze worden genoemd, zorgt er ook voor dat alles soepel verloopt.

Thema-ideeën voor baby's eerste verjaardag

Veel ouders plannen graag het verjaardagsfeestje van hun eenjarige door ideeën voor een thema te doorzoeken. Het thema vroeg kiezen kan sommige andere beslissingen wat gemakkelijker maken. Dus hoe plan je een eerste verjaardag als er zoveel ideeën zijn? De truc is om iets te kiezen dat handelbaar en toch memorabel is voor jou en je gezin. 

Vergeet niet dat het belangrijk is om over het budget na te denken voordat je begint met brainstormen. Sommige thema-ideeën voor de eerste verjaardag zijn extravaganter dan andere, wat de totale kosten kan verhogen. Maar je kunt nog steeds een memorabel feestje organiseren met zelfs een bescheiden budget. 

Bekijk de onderstaande strategieën voor wat inspiratie om te beslissen over het thema van je baby's eerste verjaardag.

 • Babykamerdecoratie. Kijk rond in de babykamer van je kleintje. Heeft die een thema? Sommige ouders willen dat het thema van hun baby's eerste verjaardag overeenkomt met, of een aanvulling is op hun geboorteaankondiging en babykamerontwerp. Dus als je een jaar met een dierenthema hebt gehad, waarom zou je daar dan niet mee doorgaan? 

 • Baby's favoriete dingen. Heeft je kleintje een favoriet kinderboek of knuffelbeest? Zijn er spelletjes en activiteiten waarvan ze meer genieten dan andere? Waar je kind zo dol op is, kan genoeg ideeën bieden voor een eerste verjaardag! 

 • Popcultuur. Denk terug aan je baby's eerste jaar. Heeft een grote film of tv-serie het land veroverd? Misschien heeft je favoriete zanger of zangeres een nieuw album uitgebracht en heb je er constant naar geluisterd terwijl je een band met je kleintje opbouwde. Sommige van deze herinneringen aan evenementen en popcultuur kunnen een inspiratie zijn voor feestelijke ideeën voor een eerste verjaardag die ook nog wat meer nostalgie oproepen.

 • De klassiekers. Als je nog steeds moeite hebt om een thema te kiezen, laat de klassiekers dan het werk doen! Bij twijfel kun je altijd vertrouwen op populaire ideeën voor de eerste verjaardag, zoals: 

  • dieren, safari of de dierentuin

  • grappige verhalen zoals Alice in Wonderland, De Kat in de Hoed of Winnie-de-Poeh

  • pyjamafeestje

  • de onderzeewereld of zeedieren

  • prinsen en prinsessen of sprookjes

  • superhelden

  • de ruimte

  • bloemen

  • theekransje

  • vakantie (als de verjaardag van je baby op of in de buurt van een vakantie valt)

  • seizoenen of natuurthema's, zoals een tuinfeest of de rustieke bossen

  • sporten, zoals football of voetbal

Hoewel het kiezen van een thema deel kan uitmaken van het plezier, willen we je toch een klein geheimpje vertellen: je hoeft geen thema te kiezen! Plan de verjaardag van je eenjarige alleen rond een thema als je dat wilt. Er is niets mis met het organiseren van een leuk feestje met klassieke decoraties, zoals ballonnen of een banner of een tekst als “Baby's eerste verjaardagsfeest” op de taart.

Onthoud dat het een van de doelen van het feest is om herinneringen te maken. Baby's ontwikkelen zich nog, en je kleintje zal zich zijn eerste verjaardag niet meer herinneren als hij of zij ouder is. Ze zullen echter graag foto's zien om erachter te komen hoe ze eruitzagen als baby! 

Bereid je voor op de komende mijlpalen in het leven van je kleintje nu hij de peuterleeftijd nadert met ons hulpmiddel voor de babygroei-grafiek hieronder.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Wanneer en waar een verjaardagsfeestje voor een 1-jarige geven?

Het bepalen van een thema (of het beslissen om geen thema te gebruiken) kan je helpen om het feestje van de eerste verjaardag te organiseren. Als je bijvoorbeeld een kleiner budget hebt, kun je het gewoon vanuit je huis of achtertuin hosten. Of, als je voor een specifiek thema kiest, kunnen sommige locaties de sfeer verbeteren (zoals een park voor een buitenthema of een huurvilla voor een koninklijk thema). 

Andere ideeën over waar je het feestje van je baby's eerste verjaardag kunt organiseren zijn:

 • restaurants

 • speeltuin

 • campings

 • sportschool voor kinderen of activiteitencentra

Daarnaast zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het beslissen over een plek waar je het feest gaat houden. 

 • Leeftijd. Eén jaar oud zijn is een grote mijlpaal, maar je baby is nog steeds een baby. Het is misschien verleidelijk om een leuk kindercentrum te bezoeken, maar denk eraan dat kinderen van 1 jaar nog niet kunnen lopen en niet kunnen deelnemen aan georganiseerde feestactiviteiten. Het is misschien wel het beste om het rustig en babyvriendelijk te houden.

 • Dutjes. Waarschijnlijk doen je baby en zijn jonge vriendjes overdag nog een dutje, dus het helpt om het feestje rond slaaptijd te plannen, of het te organiseren op een plek waar jij en andere ouders je kleintjes kunnen neerleggen als dat nodig is.

 • Gasten. Je volwassen vrienden zullen ook een vorm van vermaak nodig hebben, maar dat kan gewoon zijn dat ze hun kinderen plezier laten maken terwijl jullie allemaal kijken, eten en kletsen. Ouders weten hoe kostbaar vrije tijd om met anderen in contact te komen kan zijn! Toch helpt het om bewust te zijn van iedereen op het feestje, ongeacht de leeftijd. Daarom kun je een locatie kiezen die geschikt is voor alle gasten, inclusief een ouder broertje of zusje van je baby en de leeftijdsgenootjes van je baby.

Wat betreft wanneer je je baby's eerste verjaardag moet organiseren, is het helemaal aan jou, maar voor veel gezinnen is het weekend het beste. Jij, je vrienden en je gezin hebben misschien meer vrije tijd in een weekend, dus als je er voor wilt zorgen dat zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn, kun je een feestje organiseren op een zaterdag of zondag.

Natuurlijk kun je nog steeds een kleinere of intiemere viering houden op de dag van de werkelijke verjaardag van je baby.

Wie je kunt uitnodigen voor je baby's eerste verjaardag

Nu je een thema hebt en weet wanneer en waar je dit opwindende feestje van de eerste verjaardag zult organiseren, is het tijd om te beslissen wie je wilt uitnodigen. Sommige ouders kiezen voor een kleiner feestje met alleen maar naaste familie en vrienden, terwijl anderen liever uitgebreide familie, collega's of andere vrienden met kinderen uitnodigen.

Je budget en de locatie kunnen meer invloed hebben op de lijst van genodigden dan je persoonlijke wensen, dus houd rekening met eventuele beperkingen. Sommige mensen die je zou kunnen uitnodigen zijn:

 • ouders

 • grootouders

 • broertjes en zusjes

 • tantes

 • ooms

 • neven

 • goede vrienden of familievrienden

 • vrienden uit baby- of oudergroepen

 • collega's

 • andere kennissen met kinderen

Het organiseren van je baby's eerste verjaardag

Nu de eerste voorbereidingen gedaan zijn, is het tijd om na te denken over het eigenlijke gastengedeelte van je baby's eerste verjaardag. Uiteindelijk komen de belangrijkste elementen van elk feest, waaronder een feestje voor de eerste verjaardag, meestal neer op goed gezelschap, lekker eten, wat vermaak en veel foto's als herinnering.

Een schema maken voor het feestje van je baby's eerste verjaardag

Onthoud dat eenjarige kinderen nog erg klein zijn, dus ze functioneren waarschijnlijk volgens een aangewezen slaap- en dutjesschema. Houd er rekening mee wanneer je baby meestal dutjes doet en plan het feestje rond deze tijd of zorg voor een plek voor slaaptijd voor de kleintjes terwijl de volwassenen zich vermaken.

Als een eenjarige de eregast is, is een kort feestje het beste. Dit geldt ook voor oudere kinderen en zelfs voor sommige volwassenen! 

Hier zijn enkele extra tips om je te helpen een tijdlijn voor het feestje te creëren:

 • Aankomst. Op welk tijdstip moeten gasten arriveren en wat moeten ze doen als ze net aangekomen zijn? Meestal helpt het om een speelplaats te hebben, zodat gasten zichzelf kunnen vermaken terwijl jij anderen blijft verwelkomen. Als je bijvoorbeeld thuis een paar speelmatten en een assortiment speelgoed in de woonkamer of achtertuin plaatst.

 • Voedsel. Als mensen naar een feestje gaan, verwachten ze iets te eten, dus aan de slag! Zodra je iedereen voldoende tijd biedt om te arriveren (om en nabij de 30 minuten), kun je beginnen met het serveren van eten. Je kunt zelfs wat tussendoortjes bij de hand hebben wanneer mensen arriveren. Plan minstens een uur in zodat gasten even de tijd hebben en geen druk voelen om snel te eten.

 • Activiteiten. Om te beginnen hoef je geen activiteiten te plannen! Een feestje voor een eerste verjaardag kan heel eenvoudig zijn: laat de kinderen spelen terwijl volwassenen zich vermaken. Maar als je iedereen bezig wilt houden, kun je een paar eenvoudige groepsspelletjes of activiteiten van tevoren voorbereiden. 

 • Foto's. Vergeet niet om foto's te maken! Sommige ouders wijzen graag een vriend (of twee vrienden) aan om tijdens het feest foto's te maken. Je kunt ook een fotohokje (photo booth) huren of maken of een professionele fotograaf inhuren. Een ander idee is om je fotograaf te vragen om wat vroeger te komen om die intiemere gezinsportretten eerst te maken.

 • Vertrek. Stel altijd een specifieke eindtijd in. Je kunt het feestje natuurlijk laten doorgaan, maar zo kunnen je gasten vooruit plannen en vertrekken zonder het gevoel te krijgen dat ze te vroeg vertrekken. Overweeg om tijdens het vertrek een klein aandenken of cadeautje te geven aan je vrienden en familie.

Eetideeën voor de eerste verjaardag

Bij het brainstormen over ideeën voor een feestje voor een eerste verjaardag is eten een belangrijk onderwerp. Je moet voeding aanbieden die baby- en kindvriendelijk is, plus die voeding die de oudere gasten lekker vinden. Als je weet wie er naar het feestje komt, zal dit je helpen bij het plannen, maar houd rekening met het volgende:

 • baby's en peuters

 • oudere kinderen

 • volwassenen

 • iedereen met voedselovergevoeligheden of allergieën

 • iedereen met andere voedingsvoorkeuren of beperkingen

Sommige ouders vinden het leuk om eten te hebben dat gekoppeld is aan het thema of de locatie van de eerste verjaardag van hun baby. Als je bijvoorbeeld een kampeer- of sportthema hebt of het feestje in je achtertuin of een park organiseert, kun je hamburgers en vegetarische hamburgers grillen voor volwassenen en oudere kinderen. Afhankelijk van de leeftijd van de aanwezige kinderen kunnen zelfgemaakte chocoladekoekjes een succes zijn! 

Ongeacht wat je de volwassenen serveert, is het een goed idee om een aantal baby- en kind-gepaste snacks voor de kleintjes te hebben. Enkele ideeën zijn kleine versies van:

 • fruit en groenten

 • kaas en crackers

 • boterhammetjes met kaas

 • kipvingers

 • gelatine

 • fruitijsjes

En vergeet de taart niet! Omdat baby's niet veel taart eten en het eten ervan waarschijnlijk ook wat rommelig wordt, wordt het populair om een 'knoeitaart' voor te bereiden of te kopen. Deze mini-taart is speciaal gemaakt voor je kleintje om ermee te knoeien tijdens het eten, en deze schattige actie levert de schattigste foto's op de eerste verjaardag van een baby op!

Spelletjes, activiteiten en cadeautjes

De uiteindelijke beslissingen bij het plannen van de verjaardag van je baby zijn onder andere wat je moet doen en welke spelletjes en activiteiten je moet organiseren voor het feestje van je baby. Omdat eenjarigen nog geen traditionele spelletjes kunnen spelen, vraag je je misschien af hoe je deze kleintjes, samen met oudere kinderen en volwassenen, kunt vermaken tijdens het feestje van de eerste verjaardag! We hebben een aantal tips samengesteld voor geschikte spelletjes, activiteiten en cadeautjes om je te helpen.

Spelletjes en activiteiten

Verjaardagfeestjes voor eenjarigen zijn meestal kort en jij en je gasten kunnen genieten van eten en gezelligheid. Maar als je geïnteresseerd bent in een paar spelletjes of activiteiten, zijn hier wat ideeën voor de eerste verjaardag van je baby. 

 • Vrij spelen. Maak een plek op je locatie om vrij te spelen. Dit kan bestaan uit zachte ballen, bouwstenen, knuffelbeesten, rammelaars, stapelspeelgoed, houten instrumenten, enz. Oudere kinderen en volwassenen kunnen helpen om de kleine kinderen in de gaten te houden en het spel op gang te krijgen en te houden. 

 • Bellen blazen. Kinderen houden van bellen blazen en hebben altijd plezier om ze te vangen! Dit is ook leuk voor oudere kinderen. 

 • Wagenritten. Vraag hulp van oudere broertjes en zusjes en volwassenen om een wagen in het park of de achtertuin te trekken. Het lijkt erop dat baby's altijd een kick krijgen wanneer ze in een wagen rijden!

 • Verjaardagsoptocht. Deel een aantal instrumenten uit en laat iedereen rondlopen en zo je eigen optocht maken om de verjaardag van je kleintje te vieren.

 • Babyfoto raadspel. Vraag je gasten om een foto van zichzelf mee te nemen toen ze een baby waren en probeer erachter te komen wie wie is! 

 • Watertafel. Als je buiten bent, kun je een watertafel met speelgoed maken waar baby's en kinderen van kunnen genieten, terwijl volwassenen in de buurt blijven om toezicht te houden. 

 • Kunst. Hoewel eenjarige kinderen nog niet oud genoeg zijn voor kleurpotloden of verf, kunnen peuters en oudere broertjes en zusjes wel genieten van tekenen en kleuren, vingerverven of schilderen met een kwastje. Peuters kunnen ook genieten van knutselen en activiteiten zoals knippen met een veiligheidsschaar en lijmen. 

 • Dansen. Iedereen houdt van muziek en baby's zijn gewoon schattig als ze klappen, schommelen en op muziek heen en weer deinen. Sterker nog, genodigde gasten van alle leeftijden kunnen beginnen met dansen, zingen en naar muziek luisteren. Je kunt zelfs een van de gasten vragen om DJ te zijn.

Bekijk de video hieronder om meer te weten te komen over hoe muziek het leven van je baby kan verrijken!

Feestcadeautjes

Feestcadeautjes zijn optioneel, maar een populaire traditie op de eerste verjaardag is het aanbieden van een aandenken aan je gasten. Het hoeft niet groot of duur te zijn. Je zou kunnen kiezen voor een feesttas die het feest gaande houdt (dit is geweldig voor oudere kinderen), gevuld met kleine lekkernijen. Of kies voor een sentimenteel geschenk als je feestcadeautje dat je gasten kunnen gebruiken ter herinnering aan de eerste verjaardag van je kleintje. Sommige ideeën zijn:

 • zak gevuld met lekkernijen met betrekking tot je thema

 • een ingelijste foto van je baby

 • een ornament of snuisterij zoals een beker of magneet met de foto van je baby erop

 • iets met een blije verjaardagsboodschap, zoals rubberen armbandjes of tijdelijke tattoos

 • zelfgemaakte koekjes of zeep

 • iets praktisch voor andere kinderen, zoals bijtringen of blokken

 • snoepjes of cakejes

Als je je gasten persoonlijke herinneringen wilt geven, moet je deze van tevoren bestellen. Er zijn veel websites die gepersonaliseerde mokken, magneten, kalenders, ornamenten en meer aanbieden. Vergeet niet om ruim op tijd te bestellen!

Het komt hier op neer:

Nu je kleine jongen of meisje 1 jaar wordt, moet je waarschijnlijk veel ideeën voor je verjaardag bedenken. Het plannen en voorbereiden van het feestje voor je baby's eerste verjaardag van je baby is een memorabele taak voor jou als ouder, en het evenement is een moment in het leven van je kleintje dat je voor altijd wilt koesteren. Maak van de viering een succes door een feestje te plannen dat voor jou en je gezin na aan het hart ligt!

Je moet veel beslissingen nemen voor een stressvrij verjaardagsfeestje, waaronder het volgende:

 • Kies een thema dat speciaal of vermakelijk is 

 • Kies een locatie die binnen je budget past

 • Maak een feestjestijdlijn die goed past bij het slaapschema van je kind (en andere jonge gasten) 

Wat je ook kiest, geniet van goed gezelschap, lekker eten en spelletjes of activiteiten. Vergeet niet veel foto's te maken, vooral als je baby op het punt staat om met de taart te knoeien!

Beheer Cookies