Drie signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

Drie signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

Rachel Morris

Zoals de meeste moeders tel je waarschijnlijk de dagen af totdat je kunt beginnen met de zindelijkheidstraining van je kind. Maar het is belangrijk dat je je kind niet te snel aan deze nieuwe fase laat beginnen.

Hoewel de gemiddelde leeftijd om met zindelijkheidstraining te beginnen tussen de twee en drie jaar ligt, zijn er aan de ene kant kinderen die al maanden eerder beginnen, maar er zijn ook kinderen die nog een luier dragen als ze al vier zijn. Ieder kind is anders!

Gelukkig geeft je kind zelf signalen dat hij klaar is om uit de luiers te komen en te leren hoe grote kinderen naar het toilet gaan. Onthoud de volgende adviezen voor zindelijkheidstraining als je met je kind overgaat naar de volgende fase van zindelijkheid.

1. Kijk of zijn poep- en plasgedrag verandert


Wanneer je kind meer controle krijgt over zijn blaas en darmen, zul je zien dat het aantal vieze luiers waar je mee te maken krijgt minder wordt. Het teken om te beginnen met zindelijkheidstraining.

Dit is ook het moment dat veel kinderen niet meer zomaar ter plekke hun luier bevuilen, maar liever een plekje voor zichzelf zoeken. Wees dus niet verbaasd als je je kind in een hoekje of alleen in zijn slaapkamer aantreft vlak voordat hij in zijn luier poept. Je doel: betrap hem als je ziet dat hij moet en stel voor op het potje te gaan zitten en kijk wat er gebeurt.

2. Zijn reactie op een natte of vieze luier verandert


Wanneer je kind zich beter bewust wordt hoe zijn lichaam werkt, zal hij duidelijk maken dat hij verschoond moet worden door ofwel op zijn luier te wijzen, of te zeggen dat hij wat heeft gedaan. Hij wordt waarschijnlijk snel gefrustreerd en voelt zich ongemakkelijk nadat hij het in zijn broek heeft gedaan en zal proberen zelf zijn luier af te doen. Het voelt misschien wat vreemd en gênant, maar je kunt je kind helpen de link te leggen met het potje door hem toe te staan met je mee te gaan als je zelf gebruikmaakt van het toilet.

3. Je kind toont zijn onafhankelijkheid


Wanneer je kind onafhankelijker wordt zal hij dingen zelf willen doen, dat geldt ook voor naar het toilet gaan. Deze overgang naar zich als een groot kind te willen gedragen zal duidelijk zijn. Het schreeuwen van "Dat wil ik zelf doen!" en tegenstribbelen als je hem wilt helpen, bijvoorbeeld met het aandoen van zijn pyjama, zijn duidelijke aanwijzingen dat je kind klaar is voor de zindelijkheidstraining.

Onthoud dat elk kind verschillend is en dat het averechts kan werken als je je kind aan zijn zindelijkheidstraining laat beginnen voordat hij er klaar voor is. Geduld en toewijding zijn essentieel voor een succesvolle zindelijkheidstraining, maar overlaad hem tot die tijd met complimentjes en houd de natte doekjes bij de hand.

Misschien vind je dit ook interessant: