6 tips van ouders voor zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is zowel voor kinderen als hun ouders een behoorlijke uitdaging. Het geheim van succes? Heel veel geduld en nog meer creativiteit! Doe je voordeel met deze tips, die door ouders zijn getest.

1. Maak een troon

Het is geen gewone wc-bril als er sprankelende feeën of racewagens op staan. Laat je kind zelf een potje kiezen waarvan het ontwerp hem u

itdaagt, of laat hem de wc-bril versieren met kleurrijke stickers, zodat hij ernaar uitkijkt erop te mogen.

2. Maak de tijd op het potje leuk

Je kunt het toilet omtoveren tot een klein paradijs door er boekjes over potjes en speelgoed neer te leggen waardoor je kind langer kan blijven zitten.

Zet er ook een paar van de favoriete knuffelbeesten van je kind neer om hem gezelschap te houden. Spoor hem aan zijn knuffels te laten zien hoe je het toilet gebruikt.

3. Gebruik hulpmiddelen

Je moet kinderen eraan herinneren dat ze naar het toilet moeten, want ze zijn vaak zo druk met spelen dat ze er te laat achter komen dat ze moesten. Maar zeuren is voor niemand leuk.

Probeer in plaats daarvan een wekker te zetten. Bijvoorbeeld op de magnetron, op je telefoon, of nog beter, op een goedkoop polshorloge dat je kind zelf kan dragen.

Maak er een gewoonte van om je kind bijvoorbeeld na elke maaltijd en voordat hij naar bed gaat te vragen om naar het toilet te gaan. Wanneer het tijd is of als het alarm afgaat, zal hij uit zich aankondigen: "Tijd voor het potje"!

4. Maak er een spel van

Doe een paar druppels voedingskleurstof in de pot en kijk hoe je kind die door erop te plassen groen kan laten worden. Het is bijna tovenarij!

5. Koop grappig ondergoed

Als je kind van brandweermannen houdt, kan de belofte van ondergoed met een rode brandweerauto hem motiveren om van de luiers af te komen. Vertel hem dat alleen grote jongens die naar het toilet gaan zulk cool ondergoed mogen dragen.

6. Wacht geduldig

Vergeet tijdschema's en mijlpalen in boekjes en laat je kind zelf beslissen wanneer het tijd is de luier weg te doen. Let op signalen dat hij er klaar voor is: interesse tonen in het toilet, je vertellen dat hij moet, of direct nadat hij heeft gepoept een nieuwe luier willen.

Dat is misschien alles wat nodig is, geen omkoping, geen tranen en geen ongelukjes.

Welke strategieën ook bij je opvoedstijl en kind passen, het helpt altijd als je positief blijft. Geef je kind je volle aandacht als hij op het toilet of zijn potje zit en straal elke keer van trots wanneer het hem lukt. Help hem "Ik denk dat ik het kan" om te zetten in "Ik weet dat ik het kan!"

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies