Je kind geeft zelf aan dat hij toe is aan het afscheid nemen van luiers, maar je moet wel even weten hoe! Hier lees je 5 signalen die aangeven dat jouw peuter binnenkort zindelijk is.

Bedenk dat het ene kind er eerder klaar voor is dan het andere kind. Kijk naar deze signalen, niet naar de leeftijd!

1. Drogere luiers

Als je kind een uur of langer zijn plas kan ophouden, is het misschien tijd om te beginnen met zindelijkheidsoefeningen. Dit geeft namelijk aan dat je kind controle begint te krijgen over zijn blaas. Een ander teken is dat hij meer urine per keer produceert.

2. Voorspelbare ontlasting

Je kind heeft regelmatige ontlasting op voorspelbare tijden. Hij heeft's nachts ook minder vaak ontlasting.

3. Bewustzijn van toiletgewoontes

Als je kind heel expressief is over "poepen" of "plassen" of gromt en hurkt, kan dit erop wijzen dat hij klaar is om met zindelijkheidstraining te beginnen.

Je kind kan verlegen zijn en liever alleen worden gelaten op zulke momenten, dat is een ander teken dat hij er klaar voor is.

4. Ongemak bij het dragen van luiers

Je kleintje kan zich ongemakkelijk gaan voelen in een natte luier, door dit aan te geven of eraan te trekken. Hij kan ook proberen de luier zelf uit te trekken. Dit is een goed moment om met oefenbroekjes te beginnen.

5. Nieuwsgierigheid naar jouw toiletbezoek

Je kind kan geïnteresseerd zijn als jij zelf naar het toilet gaat. Als je kind kijkt of vragen stelt, betekent dit dat hij overweegt het zelf ook te proberen.