Signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

Allereerst, een lichtpuntje voor ongeruste ouders: ieder gezond kind kan leren op het potje te zitten. Uiteindelijk is de leeftijd waarop hij deze vaardigheid beheerst niet belangrijk. Het heeft niets met jouw vaardigheden als ouder of jouw liefde voor hem te maken. 

Maar als je begint met zindelijkheidstraining voordat je kind er emotioneel en fysiek klaar voor is, kan dit een boel frustratie voor beiden opleveren. Het kan ook het leerproces onnodig verlengen, omdat het hoogst waarschijnlijk een gevecht wordt van wie het langste volhoudt, en dat is een kansloze strijd voor de ouder. Daarom is het een goed idee om voordat je begint de aanwijzingen te kennen dat hij er waarschijnlijk klaar voor is en het goed zal doen.

De meeste kinderen leren tussen 18 en 30 maanden het potje te gebruiken. Maar sommige kinderen hebben er nog steeds moeite mee als ze al vier jaar oud zijn. Als je het gedrag van je kind goed bestudeert zal hij je laten weten wanneer hij klaar is om ermee te beginnen. Hier lees je 5 signalen die aangeven dat jouw peuter binnenkort zindelijk is.

Bedenk dat het ene kind er eerder klaar voor is dan het andere kind. Kijk naar deze signalen, niet naar de leeftijd!

1. Drogere luiers

Als je kind een uur of langer zijn plas kan ophouden, is het misschien tijd om te beginnen met zindelijkheidsoefeningen. Dit geeft namelijk aan dat je kind controle begint te krijgen over zijn blaas. Een ander teken is dat hij meer urine per keer produceert.

2. Voorspelbare ontlasting

Je kind heeft regelmatige ontlasting op voorspelbare tijden. Hij heeft's nachts ook minder vaak ontlasting.

3. Bewustzijn van toiletgewoontes

Als je kind heel expressief is over "poepen" of "plassen" of gromt en hurkt, kan dit erop wijzen dat hij klaar is om met zindelijkheidstraining te beginnen.

Je kind kan verlegen zijn en liever alleen worden gelaten op zulke momenten, dat is een ander teken dat hij er klaar voor is.

4. Ongemak bij het dragen van luiers

Je kleintje kan zich ongemakkelijk gaan voelen in een natte luier, door dit aan te geven of eraan te trekken. Hij kan ook proberen de luier zelf uit te trekken. Dit is een goed moment om met oefenbroekjes te beginnen.

5. Nieuwsgierigheid naar jouw toiletbezoek

Je kind kan geïnteresseerd zijn als jij zelf naar het toilet gaat. Als je kind kijkt of vragen stelt, betekent dit dat hij overweegt het zelf ook te proberen.

Als je kind veel van dit gedrag vertoont is hij wellicht klaar om te beginnen, maar denk eraan, probeer nooit een kind op de pot te krijgen tijdens een stressvolle situatie, zoals een verhuizing of een vakantie, of als je kind ziek is. Haal diep adem als het niet meteen werkt, en probeer het na een paar weken of maanden opnieuw. 

Het gaat echt wel gebeuren, er is alleen wat tijd voor nodig.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies