Lawrence Kutner

Allereerst, een lichtpuntje voor ongeruste ouders: ieder gezond kind kan leren op het potje te zitten. Uiteindelijk is de leeftijd waarop hij deze vaardigheid beheerst niet belangrijk. Het heeft niets met jouw vaardigheden als ouder of jouw liefde voor hem te maken.

Maar als je begint met zindelijkheidstraining voordat je kind er emotioneel en fysiek klaar voor is, kan dit een boel frustratie voor beiden opleveren. Het kan ook het leerproces onnodig verlengen, omdat het hoogst waarschijnlijk een gevecht wordt van wie het langste volhoudt, en dat is een kansloze strijd voor de ouder. Daarom is het een goed idee om voordat je begint de aanwijzingen te kennen dat hij er waarschijnlijk klaar voor is en het goed zal doen.

De meeste kinderen leren tussen 18 en 30 maanden het potje te gebruiken. Maar sommige kinderen hebben er nog steeds moeite mee als ze al vier jaar oud zijn. Als je het gedrag van je kind goed bestudeert zal hij je laten weten wanneer hij klaar is om ermee te beginnen. Bijvoorbeeld:

• Laat hij op nogal voorspelbare tijden zien dat hij moet poepen? Laat hij je door woordjes of gedrag weten dat hij zich ervan bewust is dat hij naar de wc moet? • Kan hij zijn broekje zelf omlaag en omhoog doen? • Heeft hij interesse voor het toilet en wat anderen daar doen? • Kan hij zelf naar het potje lopen en gaan zitten? • Is hij begonnen met "Nee!" zeggen? Heeft hij liever dat sommige van zijn speeltjes op een speciale plek liggen? Dit laat zien dat hij de dingen in zijn omgeving graag onder controle wil hebben. • Weet hij wat "nat" en "droog" betekent? • Reageert hij op lovende woorden en wil hij je plezier doen?

Als je kind veel van dit gedrag vertoont is hij wellicht klaar om te beginnen, maar denk eraan, probeer nooit een kind op de pot te krijgen tijdens een stressvolle situatie, zoals een verhuizing of een vakantie, of als je kind ziek is. Haal diep adem als het niet meteen werkt, en probeer het na een paar weken of maanden opnieuw.

Het gaat echt wel gebeuren, er is alleen wat tijd voor nodig.