Wil je je kind vernoemen?

Leuk om je kind te vernoemen naar iemand uit de familie; het getuigt van liefde en respect. Toch zitten er wat haken en ogen aan, waar je misschien niet meteen aan denkt. Lees hier waar je rekening mee moet houden voor je namen uit de stamboom plukt! 

Begin nergens aan als je het niet kunt afmaken

De naam van jouw opa was Jos, je had een speciale band met hem en je vindt Jos toevallig ook een mooie, stoere naam. Logisch dus dat je je eerste zoon Jos zou noemen. Maar stel je voor dat je tweede baby eraan komt en je aarzelt om hem Peter te noemen, de naam van een andere opa.

Je wilt natuurlijk niet dat je oudere zoon een fantastisch verhaal bij zijn naam heeft en je jongere zoon een naam krijgt die je gewoon leuk vond. Dus moet je bij je eerste kind al bedenken of er genoeg namen in de familie bruikbaar zijn.

Sluit niemand buiten

Als je je kind wilt vernoemen naar iemand die nog leeft, is dat prima. Behalve als dit betekent dat iemand anders zich overgeslagen voelt. Familieleden die overleden zijn, kunnen niet meer klagen over het feit dat ze overgeslagen worden. Maar als je baby's gaat vernoemen naar broers en zussen, komt er een moment waarop je geen broers of zussen meer hebt of geen baby's meer.

Maak het betekenisvol

Een verhaal achter een naam kan veel betekenen voor jou en je baby. Als een kind het verhaal achter zijn naam kent, kan het gemotiveerd raken zich ook zo te gedragen als die persoon en de goede eigenschappen overnemen. Als die persoon nog leeft, is het misschien een idee diegene te vertellen dat je zijn naam wilt gebruiken en toestemming te vragen. Het kan een emotioneel moment zijn als je iemand zo'n eer geeft.

Doe wat je zelf wilt

Zelfs al is er binnen je familie een langdurige traditie van vernoemen naar iemand, je hoeft deze natuurlijk niet te volgen. Het is jouw baby en die baby moet zijn hele leven met die naam doen. Vernoemen is mooi, maar jij moet uiteindelijk zelf beslissen wat bij je nieuwe baby past.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Beheer Cookies