Babynamen: je kind vernoemen naar een familielid

Het is altijd een liefdevol gebaar om je kleintje naar een familielid te vernoemen. Maar op deze manier een babynaam kiezen, kan ook tot onvoorziene uitdagingen leiden. Hieronder wat tips om te overwegen vooraleer je namen uit de stamboom plukt.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Begin er niet aan als je het niet af kunt maken

Stel, je opa heette Joris. Je had een speciale band met hem en Joris is zo'n mooie, stoere naam. Het ligt dus voor de hand dat je je eerste zoon Joris noemt. Maar wanneer je tweede zoon op komst is, twijfel je of je hem naar je andere opa zult vernoemen, Willie. Je wilt niet dat je oudere zoon een naam heeft waar een goed verhaal achter zit, terwijl je jongere zoon het maar moet doen met een naam waar je minder waarde aan hecht. Je zult dus óf een net zo betekenisvolle naam voor je tweede zoon moeten bedenken óf opnieuw in overweging moeten nemen of je deze namen kunt en wilt hergebruiken. Mochten de namen in je familielijn je niet voldoende inspireren, neem dan eens een kijkje in onze lijst babynamen voor jongens en meisjes.

Sluit niemand buiten

Als je je kind wilt vernoemen naar iemand die nog leeft, is dat natuurlijk prima, tenzij dit betekent dat iemand anders zich gepasseerd voelt. Familieleden die overleden zijn, kunnen hier niet meer over klagen. Maar als je baby's gaat vernoemen naar broers en zussen dan heb je binnenkort niet genoeg namen in de familieboom of niet genoeg baby's om te vernoemen.

Gebruik je een familienaam van jouw kant, dan kan dit je ook met de onuitgesproken verwachting opzadelen dat je voor je tweede kind een naam van je partners kant kiest.

Geef er betekenis aan

Een achtergrondverhaal kan een naam een krachtige betekenis meegeven. Als een kind het verhaal achter zijn naam kent, kan het een motivatie zijn om de goede eigenschappen van zijn naamgenoot na te streven. Als deze persoon nog leeft, kun je misschien persoonlijk om toestemming vragen en toelichten waarom je je baby naar hem of haar wilt vernoemen. Het kan een ontroerend moment zijn als je iemands naam op deze manier doorgeeft, vooral als diegene veel voor je betekent.

Een baby benoemen: doe het op je eigen manier

Zelfs als het binnen je familie traditie is dat baby's naar iemand worden vernoemd, dan hoef je dit niet te volgen. Dit is jouw baby, die (waarschijnlijk) zijn of haar hele leven die naam met zich meedraagt. Natuurlijk kun je familienamen overwegen, maar de uiteindelijke beslissing is aan jou.

Mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie, kijk dan eens naar onze Babynaamtool. In deze uitgebreide database kun je zoeken op geslacht, populariteit, betekenis en meer.

Beheer Cookies