De bevalling begint

Komt de baby eraan?

Dit wil je weten over de start van je bevalling. Wat doe je als je vliezen breken of als je bloed verliest? Wat is het verschil tussen voorweeën en echte weeën? Wanneer bel je de verloskundige of het ziekenhuis?

Vraag je je af hoe je weeën gaat herkennen? Geen zorgen: je lichaam geeft je bijna altijd de signalen die je nodig hebt en de innerlijke wijsheid om ze te herkennen.

Lees over de zwangerschapskalender die u tips geeft die u tijdens uw zwangerschap kunt volgen!

Er zijn 2 belangrijke aanwijzingen dat je bevalling binnen een paar dagen zal beginnen:

1. Het breken van het membraan (vruchtvlies)

Dit wordt ook wel het breken van de vliezen genoemd. De hoeveelheid helder vruchtwater die uit de vruchtzak en de vagina vrijkomt, verschilt van vrouw tot vrouw. Bij sommigen is het een klein beetje; bij anderen kan het een hele stroom zijn. Verrassend genoeg is deze voorbode van de bevalling in slechts minder dan 25 procent van de gevallen een eerste aanwijzing; het kan tijdens de bevalling gebeuren of ervoor. Maar als het voorafgaand aan de weeën gebeurt, is de kans groot dat de bevalling binnen 24 uur zal beginnen. Als je vliezen breken, stel je de verloskundige of het ziekenhuis op de hoogte. Noteer het tijdstip waarop dit gebeurde, de kleur en hoeveelheid vloeistof en of dit gepaard ging met een onaangename geur. Geef al deze informatie door.

2. Bloedverlies

1 of 2 dagen voordat de weeën beginnen, merk je wellicht een rozige of bloederige slijmafscheiding. Deze ‘bloederige afscheiding' is de slijmprop die de baarmoederhals heeft afgesloten. Niet alle vrouwen merken deze afscheiding op en sommige vrouwen beginnen weeën te krijgen voordat de slijmprop loskomt. Houd er ook rekening mee dat de bloederige afscheiding niet hetzelfde is als de bruinachtige, bloederige afscheiding die je kunt hebben na een prenataal vaginaal onderzoek.

3. Het begin van de bevalling: weeën

Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan komt, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten. Geleidelijk aan nemen de pijn en kramp toe en duren deze vroege weeën langer. De meest duidelijke bevallingssymptomen: er zit steeds minder tijd tussen de weeën, tot ze om de 3 tot 5 minuten komen. Schrijf om de weeën bij te houden het exacte tijdstip op dat ze beginnen en hoe lang ze duren.

4. Bellen

Je belt je verloskundige  als je denkt dat je weeën hebt. Zorg dat je je aantekeningen bij je hebt als je belt, zodat je de precieze informatie over je symptomen kunt doorgeven. Twijfel niet, bel dag en nacht. Je verloskundige weet dat weeën niet altijd tussen 9 en 5 beginnen, en als artsen of verloskundigen op stand by staan, weten ze dat ze elk moment gebeld kunnen worden.

Denk er ook aan dat je misschien niet meteen naar het ziekenhuis hoeft. Als dit je eerste baby is, raden de meeste artsen of verloskundigen aan dat je thuis blijft tot er nog maar 5 minuten tussen de weeën zitten. Als je al eens bent bevallen, kan het zijn dat ze je sneller naar het ziekenhuis laten gaan, omdat je bevalling misschien sneller verloopt.

Het besef dat je weeën zijn begonnen, zal verschillende emoties met zich meebrengen. Probeer rustig en geconcentreerd te blijven voor de bevalling. Zorg ervoor dat je je partner of een vriend(in) bij je hebt, die je kan ondersteunen en geruststellen. Zorg ook dat je vervoer naar het ziekenhuis hebt, als je dit wilt of als dit nodig mocht zijn. Onthoud vooral dat je in staat bent om de taak te volbrengen die je te doen staat: je baby ter wereld brengen!

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Beheer Cookies