Wat jij eet, voedt je baby

Je baby verzorgen begint met je eigen voeding als je zwanger bent. Goede voeding helpt dat jullie allebei gezond en sterk door de zwangerschap komen.

Moeders met een speciaal eetpatroon, vinden het plannen van gezonde maaltijden soms een heel gedoe. Toch is het meestal geen probleem om je eetpatroon tijdens de zwangerschap te blijven volgen, of je nou vegetarisch of veganist bent of glutenvrij eet.

Maar laat je verloskundige of arts wel weten dat je een bepaald dieet volgt, zodat die je eetpatroon kan nalopen. Hij of zij kan je eventueel verwijzen naar een voedingskundige, zodat je er zeker van kunt zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die de baby nodig heeft. Er zijn natuurlijk voedingsstoffen en vitaminen die alle zwangere vrouwen nodig hebben, wat voor eetpatroon ze ook volgen.

Lees hier welke voedingstoffen je nodig hebt.

Eiwitten

Een gezond voedingspatroon tijdens de zwangerschap moet veel eiwitten bevatten, omdat deze jou de broodnodige energie geven en je baby helpen in zijn ontwikkeling. Gelukkig zijn eiwitten in talloze eetwaren te vinden, zoals vlees, kip, eieren, melkproducten, bonen, tofu, groente en noten. Probeer drie keer per dag eiwitten te eten.

Calcium

Calcium is belangrijk voor de botopbouw van je baby, dus probeer tijdens de zwangerschap extra calcium in te nemen. Gebruik in ieder geval 300-450 milliliter aan melkproducten (2-3 porties) en 40 gram kaas. Yoghurt, magere melk, kaas, verrijkte granen en groente met donkergroene bladeren zijn allemaal perfecte calciumbronnen.

IJzer

Een dieet dat uit volkorenbrood en vlees of een vegetarische keuze bestaat, zal voldoende ijzer bevatten om bloedarmoede te voorkomen. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam ijzer beter op.

Foliumzuur

Dit is belangrijk voor aanstaande moeders, omdat foliumzuur de placenta ondersteunt en de kans verkleint op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby. Foliumzuur zit in sinaasappels (en het sap), aardbeien, bladgroente, bieten, bloemkool, pasta, bonen en noten, maar je moet ook 400 microgram als supplement slikken, liefst vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden, maar in ieder geval vanaf het begin van je zwangerschap tot je tien weken zwanger bent. Vis. Eet 1 x per week vette vis, zoals sardine, zalm (niet rauw) of haring. Vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. 

Vitaminen

Zorg dat je alle benodigde vitaminen binnenkrijgt, zoals vitamine A, C, D, E en B2 en zink. De makkelijkste manier om al deze vitaminen binnen te krijgen is met groente, fruit en volle granen. Van Vitamine D krijg je niet genoeg binnen via je voeding; 10 microgram per dag via een supplement is de hele zwangerschap nodig.

Als je zwanger bent is het belangrijk om de gezondheidsvoorschriften van je verloskundige te volgen, vooral als je een speciaal dieet volgt. Als je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kan een supplement helpen, maar bespreek dit eerst. Onthoud, hoe gezonder je eet, hoe beter het is voor je baby!

Beheer Cookies