Zwangerschap per maand: 9 maanden zwanger

Hoera! Dit is de laatste maand van je zwangerschap, je baby kan elk moment geboren worden. De meeste vrouwen bevallen ergens tussen week 38 en 42; slechts één op de twintig baby's wordt precies op de uitgerekende dag geboren.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Maandelijkse zwangerschapssymptomen: negen maanden zwanger

In de laatste maand van je zwangerschap kun je de volgende, veel voorkomende zwangerschapssymptomen hebben:

 • Vaker plassen

 • Slijmprop die los komt

 • Meer vaginale afscheiding

 • Rugpijn

 • Jeukende huid

 • Druk op je bekken

 • Lekkende borsten

 • Meer haargroei in je gezicht

 • Je baby daalt in, waardoor je makkelijker kunt ademen

 • Minder beweging in je buik

Negen maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten

Je baby’s ontwikkeling: Je baby’s longen blijven zich tot aan de geboorte door ontwikkelen, om zich volledig voor te bereiden op die eerste ademhaling en huilbui. Je zult er versteld van staan hoeveel herrie zo’n kleintje kan maken.

In de laatste maand van de zwangerschap ligt je baby als het goed is met haar hoofd naar beneden. Ligt hij met haar voeten of billen naar beneden, dan noemen we dat een stuitligging. Je dokter kan dan besluiten om haar in de baarmoeder om te draaien, of je een keizersnee aanbieden.

Veranderingen in je lichaam: Je bent zwaar, moe en ongeduldig en waarschijnlijk ben je zelfs onrustig als je zit of ligt — niets is meer comfortabel. Nu je lichaam zich klaarmaakt voor de geboorte, krijgen sommige vrouwen echter opeens weer wat meer energie.

Het enige voordeel is dat nu je baby indaalt er minder gewicht op je longen drukt, waardoor je makkelijker adem kunt halen (al kan het zijn dat je nu juist meer druk op je blaas voelt).

Wanneer bevallen

Als je deze maand kramp of samentrekkingen voelt, let dan op het verschil tussen oefenweeën en echte weeën. Schrijf op hoeveel tijd er tussen contracties zit, zodat je weet of ze regelmatig zijn en dichter op elkaar komen te zitten. Als je denkt dat je gaat bevallen, bel dan je zorgverlener of verloskundige en bespreek je symptomen.

Als je baby in week 40 nog niet geboren is, zal je verloskundige je goed in de gaten houden in week 41 en 42. Het kan zijn dat jullie bespreken of en wanneer de bevalling ingeleid wordt. Als de baby aan het eind van week 42 nog niet geboren is, word je hoogstwaarschijnlijk ingeleid om eventueel risico te verminderen.

Negende maand zwanger: checklist

 • Regel opvang: Wellicht heb je kinderopvang nodig zodra je kleintje er is. Bijvoorbeeld kortdurende opvang voor je oudere kinderen, als die er zijn, of langdurige opvang voor wanneer je baby wat ouder is.

 • Laatste voorbereidingen: Als je negen maanden zwanger bent, kun je nestdrang krijgen — de behoefte om je huis op orde te krijgen voor je baby en jouw ouderschap komt. Gebruik deze extra energie om in de laatste dagen en weken van je zwangerschap wat lastminute voorbereidingen te treffen, zoals opruimen en schoonmaken, het koken en invriezen van extra maaltijden of het inslaan van al je benodigdheden voor de babykamer (zoals luiers).

 • Plan bezoek en geboorte-aankondiging: Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, denk goed na over wie je direct na de bevalling wilt zien en hoe je omgaat met iedereen die aanbiedt om te helpen en op te bezoek te komen. Je hebt genoeg te doen na de bevalling, denk dus nu vast na over hoe je aan vrienden en familie wilt vertellen dat je kleintje er is.

 • De juiste babynaam: Als je de perfecte babynaam nog niet hebt gevonden of op het laatste moment twijfelt over een naam die je al gekozen had, probeer dan de Pampers Babynaamtool om een naam te vinden die klopt.

 • Slaap: Leg al die checklists aan de kant en slaap zoveel mogelijk. Verwen jezelf! Het kan wel weer even duren voor je weer tijd voor jezelf hebt, dus plan nog gauw een pedicure of voetmassage, kijk een film, of breng wat tijd door met je partner, vrienden en familie. Geniet van deze laatste "babyloze" dagen.

 • Meld je aan voor meer zwangerschapstips.

Beheer Cookies