mom-tested baby sleep solutions

Nieuwe moeders: wil je liever de loterij winnen of één nacht goed slapen?

Als je even hebt moeten nadenken bij het beantwoorden van deze vraag ben je waarschijnlijk ontzettend gelukkig, maar kun je je ogen amper openhouden.

Slaaptekort vanwege je baby is iets wat je gewoon niet kunt begrijpen totdat je het zelf meemaakt. Probeer de volgende slaapoplossingen voor baby's voor een goede nachtrust voor jou en je kleintje, hoe oud hij ook is:

Pasgeboren baby's tot drie weken

Je pasgeboren baby zal 16 tot 18 uur per dag slapen, maar zal waarschijnlijk elke twee tot drie uur wakker worden voor een voeding. Natuurlijk verschilt dit per baby.

Hoewel het slaap-waakritme van een pasgeboren baby moeilijk voor je kan zijn, is het normaal, en noodzakelijk voor het overleven van je baby. Het is niet mogelijk om een baby van drie weken oud te veel te verwennen, en het is belangrijk om een gevoel van geborgenheid te creëren door te reageren op het huilen van je baby.

Hoewel hij op allerlei momenten tijdens de dag wakker wordt, is het ook belangrijk om je baby het verschil te leren tussen dag en nacht. Speel en praat met hem wanneer hij overdag wakker wordt, maar houd het licht gedimd en je stem zacht wanneer hij 's nachts wakker wordt. Uiteindelijk zal hij 's nachts langer doorslapen.

Veel ouders zweren bij sus-geluiden om rusteloze baby's te helpen ontspannen. Maak luide (heel luide!) 'shhh, shhh, shhh'-geluiden en wieg hem zachtjes heen en weer. Zo imiteer je de geluiden en sensatie van de baarmoeder. Inbakeren kan er ook voor zorgen dat hij zich geborgen voelt.

En houd de moed erin: de eerste weken zijn moeilijk, maar je baby zal steeds beter gaan slapen.

Twee tot vier maanden

De snelste verbetering in het slaappatroon van je baby zie je in de eerste vier maanden, wat wil zeggen dat je lieve baby binnenkort langere periodes zal slapen, als hij dat niet al doet.

De uitdrukking 'de hele nacht doorslapen' is een beetje vaag – het kan acht uur achter elkaar betekenen, of van middernacht tot vijf uur in de ochtend, of van tien uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. De meeste baby's slapen door wanneer ze twee tot drie maanden oud zijn (hoera!), maar sommige baby's doen dit pas wanneer ze veel ouder zijn.

Maar je kunt je twee tot vier maanden oude baby al wel helpen gezonde slaapgewoontes te ontwikkelen, waardoor jij ook beter slaapt! Je baby kan 's nachts verschillende keren wakker worden, zelfs wanneer hij geen honger heeft. Als hij nog niet heeft geleerd om uit zichzelf weer in slaap te vallen, kan hij huilen om jouw aandacht. Je baby al in bed leggen wanneer hij slaperig is, maar nog niet helemaal slaapt, kan hem leren uit zichzelf weer in slaap te vallen.

Baby's bewegen veel en zijn behoorlijk luidruchtig als ze slapen. Storm dus niet naar binnen zodra je een klein geluidje hoort, maar wacht een paar minuten. Geef je baby de kans om uit zichzelf weer in slaap te vallen.

Baby's van alle leeftijden

Het is niet nodig de thermostaat hoog te zetten of je baby te dik in te pakken. Als je zelf genoeg hebt aan een pyjama en een dunne deken, voelt hij zich ook comfortabel als hij wordt ingebakerd of in een pyjama of een babyslaapzak slaapt. Comfortabel zijn betekent ook droog blijven.

Tot slot, leg je baby altijd op zijn rug en laat hem in een rookvrije ruimte slapen. Haal dekens, speelgoed, kussens of stootranden uit zijn wiegje of mandje. Deze leveren verstikkingsgevaar op.