Wat is de ideale kamertemperatuur voor een slapende baby?

Een slapende baby, dat betekent slapende ouders! Het is maar één van de redenen om te streven naar een comfortabele omgeving waarin jouw kleintje makkelijker in slaap valt en langer blijft slapen. Goede slaapgewoonten zijn cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby. Eén daarvan is zorgen dat de kamer van jouw baby de optimale temperatuur heeft. 

Nieuwe moeders: wil je liever de loterij winnen of één nacht goed slapen?

Als je even hebt moeten nadenken bij het beantwoorden van deze vraag ben je waarschijnlijk ontzettend gelukkig, maar kun je je ogen amper openhouden. 

Slaaptekort vanwege je baby is iets wat je gewoon niet kunt begrijpen totdat je het zelf meemaakt. Probeer de volgende slaapoplossingen voor baby's voor een goede nachtrust voor jou en je kleintje, hoe oud hij ook is:

Pasgeboren baby's tot drie weken

Je pasgeboren baby zal 16 tot 18 uur per dag slapen, maar zal waarschijnlijk elke twee tot drie uur wakker worden voor een voeding. Natuurlijk verschilt dit per baby. 

Hoewel het slaap-waakritme van een pasgeboren baby moeilijk voor je kan zijn, is het normaal, en noodzakelijk voor het overleven van je baby. Het is niet mogelijk om een baby van drie weken oud te veel te verwennen, en het is belangrijk om een gevoel van geborgenheid te creëren door te reageren op het huilen van je baby. 

Hoewel hij op allerlei momenten tijdens de dag wakker wordt, is het ook belangrijk om je baby het verschil te leren tussen dag en nacht. Speel en praat met hem wanneer hij overdag wakker wordt, maar houd het licht gedimd en je stem zacht wanneer hij 's nachts wakker wordt. Uiteindelijk zal hij 's nachts langer doorslapen. 

Veel ouders zweren bij sus-geluiden om rusteloze baby's te helpen ontspannen. Maak luide (heel luide!) 'shhh, shhh, shhh'-geluiden en wieg hem zachtjes heen en weer. Zo imiteer je de geluiden en sensatie van de baarmoeder. Inbakeren kan er ook voor zorgen dat hij zich geborgen voelt.

En houd de moed erin: de eerste weken zijn moeilijk, maar je baby zal steeds beter gaan slapen.

Twee tot vier maanden

De snelste verbetering in het slaappatroon van je baby zie je in de eerste vier maanden, wat wil zeggen dat je lieve baby binnenkort langere periodes zal slapen, als hij dat niet al doet. 

De uitdrukking 'de hele nacht doorslapen' is een beetje vaag – het kan acht uur achter elkaar betekenen, of van middernacht tot vijf uur in de ochtend, of van tien uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. De meeste baby's slapen door wanneer ze twee tot drie maanden oud zijn (hoera!), maar sommige baby's doen dit pas wanneer ze veel ouder zijn. 

Maar je kunt je twee tot vier maanden oude baby al wel helpen gezonde slaapgewoontes te ontwikkelen, waardoor jij ook beter slaapt! Je baby kan 's nachts verschillende keren wakker worden, zelfs wanneer hij geen honger heeft. Als hij nog niet heeft geleerd om uit zichzelf weer in slaap te vallen, kan hij huilen om jouw aandacht. Je baby al in bed leggen wanneer hij slaperig is, maar nog niet helemaal slaapt, kan hem leren uit zichzelf weer in slaap te vallen.

Baby's bewegen veel en zijn behoorlijk luidruchtig als ze slapen. Storm dus niet naar binnen zodra je een klein geluidje hoort, maar wacht een paar minuten. Geef je baby de kans om uit zichzelf weer in slaap te vallen.

Baby's van alle leeftijden

Het is niet nodig de thermostaat hoog te zetten of je baby te dik in te pakken. Als je zelf genoeg hebt aan een pyjama en een dunne deken, voelt hij zich ook comfortabel als hij wordt ingebakerd of in een pyjama of een babyslaapzak slaapt. Comfortabel zijn betekent ook droog blijven. 

Tot slot, leg je baby altijd op zijn rug en laat hem in een rookvrije ruimte slapen. Haal dekens, speelgoed, kussens of stootranden uit zijn wiegje of mandje. Deze leveren verstikkingsgevaar op.

In dromenland zo help je je kind lekker te slapen

Niks fijners dan een baby die goed slaapt. Hoeveel uur slaap heeft je kind nodig? En hoe help je hem een handje bij een goede nachtrust?

Slaapkop of wakkere baby?

Net als bij volwassenen heb je onder baby's slaapkoppen en wakkere types. Een gemiddelde pasgeborene slaapt tussen de zestien en twintig uur per etmaal. Vanaf negen maanden zijn baby's gemiddeld twaalf uur per nacht in dromenland en doen ze overdag een à twee korte slaapjes. Na hun eerste verjaardag slapen ze zo'n twaalf uur per nacht en doen ze daarnaast een middagdutje.

Voor het slapengaan

Na een dag vol nieuwe indrukken kan het lastig zijn voor een kind rustig naar zijn bedje te gaan. Je helpt hem met een vast ritueel voor het slapengaan. Neem daar echt de tijd voor. Bijvoorbeeld: na het badje even masseren, een boekje voorlezen, alle knuffels welterusten wensen en een slaapliedje zingen.

Check de luier

Wat als je kind niet wil slapen? Doe de check: heeft hij het te warm, te koud of heeft hij nog honger? Ook een volle en natte luier slaapt niet lekker. Doe je baby dus een luier om die de hele nacht droog blijft. Is er niets aan de hand, kalmeer hem dan in zijn bedje. Zo geef je duidelijk aan dat het tijd is om te slapen. Blijf even bij hem en verlaat vervolgens zachtjes de kamer. Zo voorkom je dat je kind alleen in slaap kan vallen als jij bij hem bent.

12 uur lang droog

Je kind slaapt extra lekker met de nieuwe Pampers Baby-Dry™. Deze luier houdt billetjes maar liefst twaalf uur lang comfortabel droog. De drie absorberende banen zorgen ervoor dat het vocht beter wordt verdeeld. Zo wordt je baby net zo droog wakker als hij gaat slapen!

De ideale temperatuur voor een babykamer

De temperatuur is van grote invloed op de slaapkwaliteit van jouw baby. Door de babykamer op de beste slaaptemperatuur te houden, bevorder je het juiste aantal uren en de kwaliteit van de slaap die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. Een algemene vuistregel is om de kamer op een temperatuur te houden die je zelf aangenaam vindt. De kamer moet comfortabel aanvoelen, maar wel aan de koele kant, met een goede luchtcirculatie. Deskundigen raden aan een temperatuur van 20 tot 22 °C aan te houden, ongeacht of het winter- of zomermaanden zijn. Zorg er verder voor dat de wieg van jouw baby niet naast een radiator of een raam staat.

Zo houd je jouw baby comfortabel tijdens het slapen

Naast een comfortabele kamertemperatuur kan je ook de volgende maatregelen nemen om je baby veilig en comfortabel te laten slapen:

  • Leg je kleintje op de rug te slapen tot de leeftijd van 1 jaar. Dit is de veiligste slaaphouding, omdat het de kans op wiegendood verkleint.

  • Houd het wiegje vrij van alles behalve een matras en hoeslaken. Vermijd dekens, losse lakens, kussens en knuffels, want die kunnen leiden tot verstikking.

  • Kleed je baby 's nachts niet te warm aan. Te veel kleding kan ervoor zorgen dat je baby oververhit raakt en kan de ademhaling belemmeren.

  • Plaats het wiegje van je baby de eerste 6 tot 12 maanden in jouw slaapkamer. Zo kan je hun slaapgewoonten beter in de gaten houden en bent je in de buurt als ze je 's nachts nodig hebben.

  • De temperatuur precies afstellen kan je met een thermostaat. Sommige videomonitors hebben een ingebouwde thermostaat waarmee je de temperatuur en  vochtigheid makkelijk kan controleren.

Dit wil zeggen dat je baby het te warm of te koud heeft?

Als de huid van je kleintje koel aanvoelt, kan de kamer te koud zijn. Verhoog de kamertemperatuur dan een beetje. Als je merkt dat je baby zweet, vochtig zweterig haar krijgt, uitslag krijgt, sneller ademt of blozende wangetjes heeft, kan dat een teken zijn dat de kamer te warm is. Koel je kleintje dan af door laagjes kleding uit te trekken en de kamertemperatuur te verlagen. Zo voorkom je oververhitting, wiegendood en andere ernstige gezondheidsproblemen. Blijft je baby warm of koortsig, ook al is de kamertemperatuur koel en comfortabel? Neem dan meteen contact op met een zorgverlener voor deskundig advies.

Beheer Cookies