Een slapende baby, dat betekent slapende ouders! Het is maar één van de redenen om te streven naar een comfortabele omgeving waarin jouw kleintje makkelijker in slaap valt en langer blijft slapen. Goede slaapgewoonten zijn cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby. Eén daarvan is zorgen dat de kamer van jouw baby de optimale temperatuur heeft. 

De ideale temperatuur voor een babykamer

De temperatuur is van grote invloed op de slaapkwaliteit van jouw baby. Door de babykamer op de beste slaaptemperatuur te houden, bevorder je het juiste aantal uren en de kwaliteit van de slaap die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. Een algemene vuistregel is om de kamer op een temperatuur te houden die je zelf aangenaam vindt. De kamer moet comfortabel aanvoelen, maar wel aan de koele kant, met een goede luchtcirculatie. Deskundigen raden aan een temperatuur van 20 tot 22 °C aan te houden, ongeacht of het winter- of zomermaanden zijn. Zorg er verder voor dat de wieg van jouw baby niet naast een radiator of een raam staat.

Zo houd je jouw baby comfortabel tijdens het slapen

Naast een comfortabele kamertemperatuur kan je ook de volgende maatregelen nemen om je baby veilig en comfortabel te laten slapen:

  • Leg je kleintje op de rug te slapen tot de leeftijd van 1 jaar. Dit is de veiligste slaaphouding, omdat het de kans op wiegendood verkleint.

  • Houd het wiegje vrij van alles behalve een matras en hoeslaken. Vermijd dekens, losse lakens, kussens en knuffels, want die kunnen leiden tot verstikking.

  • Kleed je baby 's nachts niet te warm aan. Te veel kleding kan ervoor zorgen dat je baby oververhit raakt en kan de ademhaling belemmeren.

  • Plaats het wiegje van je baby de eerste 6 tot 12 maanden in jouw slaapkamer. Zo kan je hun slaapgewoonten beter in de gaten houden en bent je in de buurt als ze je 's nachts nodig hebben.

  • De temperatuur precies afstellen kan je met een thermostaat. Sommige videomonitors hebben een ingebouwde thermostaat waarmee je de temperatuur en  vochtigheid makkelijk kan controleren.

Dit wil zeggen dat je baby het te warm of te koud heeft?

Als de huid van je kleintje koel aanvoelt, kan de kamer te koud zijn. Verhoog de kamertemperatuur dan een beetje. Als je merkt dat je baby zweet, vochtig zweterig haar krijgt, uitslag krijgt, sneller ademt of blozende wangetjes heeft, kan dat een teken zijn dat de kamer te warm is. Koel je kleintje dan af door laagjes kleding uit te trekken en de kamertemperatuur te verlagen. Zo voorkom je oververhitting, wiegendood en andere ernstige gezondheidsproblemen. Blijft je baby warm of koortsig, ook al is de kamertemperatuur koel en comfortabel? Neem dan meteen contact op met een zorgverlener voor deskundig advies.