Acht tips om je baby veilig te laten slapen

Wiegendood is een afschuwelijke gedachte! Hoewel nog niet alle oorzaken van wiegendood bekend zijn, komt het niet vaak meer voor. Er zijn veel dingen die ouders kunnen doen om het risico op wiegendood te verminderen.

Dit moet je weten.

1. De voorzorgsmaatregelen beginnen al tijdens de zwangerschap

Zorg ervoor dat je zelf gezond eet en leeft gedurende deze periode en vermijd plaatsen die gezondheidsrisico's kunnen opleveren. Een gezonde levensstijl verhoogt de immuniteit van je baby, wat het risico op wiegendood en andere aandoeningen kan verminderen.

2. Leg je baby bij het slapengaan op zijn rug

Tijdens middagdutjes of 's nachts moeten baby's die jonger zijn dan één jaar, altijd op hun rug slapen om het risico op wiegendood te verminderen. Zodra je baby zelfstandig naar zijn buik en weer terug kan rollen, mag hij dat ook in bed doen.

3. Zorg ervoor dat het babybed veilig is

Het babybed moet aan de veiligheidsnormen voldoen: voldoende luchtcirculatie hebben, geen gaten groter dan 2,5 cm tussen bedbodem en zijkanten, geen ruimte tussen matras en zijkanten. Het moet makkelijk zijn om de matras in het bedje te leggen, maar er mag geen ruimte zitten tussen de matras en de zijwanden. Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met honingraatstructuur. Gebruik geen opvulstukken.

4. Geen extra's in de wieg

Dus geen knuffelbeesten, los beddengoed, kussens, stootranden, dekentjes, spreien of andere objecten die mogelijk verstikkingsgevaar opleveren tijdens het slapen. Je kleintje vindt het niet erg als de wieg leeg is!

5. Slaap in de buurt van je baby

Houd zijn wieg of ledikant de eerste maanden dicht bij je. Laat hem niet bij jou in bed slapen, hoe graag je dat ook wilt. Dit kan namelijk het risico op wiegendood vergroten.

6. Houd in de gaten dat je kleintje het niet te warm heeft

Als je baby gaat zweten, een hete nek, borst of voorhoofd heeft, dan heeft hij het te warm. En die overhitting kan het risico op wiegendood verhogen. Als vuistregel geldt dat je kleintje maar één laagje kleding meer aanheeft dan jij.

7. Bied een fopspeen aan

Fopspenen tijdens het slapen of dutten, kunnen het risico op wiegendood verminderen. Maar als je baby er geen wil, is dat ook prima! Dwing hem niet.

8. Hoed je voor producten die "wiegendood helpen voorkomen"

Ondanks wat er op het verpakkingslabel staat, is niet aangetoond dat schuimrubberen wiggen, speciale matrassen of positioneringshulpmiddelen het risico op wiegendood verminderen. Soms kunnen ze zelfs een verstikkingsgevaar vormen!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies