Slaaptips voor je baby

Als het goed is begint je baby als hij een paar maanden oud is, een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen. Dit betekent méér slaap voor jullie allemaal! Je baby heeft rond deze leeftijd zo'n 14 uur slaap per etmaal nodig. Je baby doet nu zo'n 2 tot 3 slaapjes overdag en slaapt zo'n 7 uur per nacht. Hoe je je baby helpen om een gezond slaappatroon te ontwikkelen?

1. Zorg voor een bedritueel

Met een bedritueel bouw je de dag langzaam af voor je baby. Zorg voor een vaste bedtijd en houd het ritueel eenvoudig en relatief kort. Bijvoorbeeld een badje, slaapliedjes, voorlezen of samen in een schommelstoel zitten. Wat je ook doet, wees consequent door elke avond hetzelfde in dezelfde volgorde te doen. Je baby houdt van voorspelbaarheid en valt hierdoor makkelijker in slaap.

2. Pas je voedingstijden aan

Merk je dat je kind minder voedingen nodig heeft, probeer dan de nachtvoedingen te schrappen. Geef voor je gaat slapen de laatste voeding van de dag, of dit nu een flesje of borstvoeding is.

Je baby wordt misschien nog wel wakker 's nachts, maar probeer hem dan te troosten met woordjes, een speentje of een liedje in plaats van een voeding.

3. Slaap veilig

De kans op wiegendood wordt gelukkig steeds kleiner. Het blijft nog wel van belang dat je je baby op zijn rug laat slapen. Laat ook zachte voorwerpen zoals knuffels en kussens uit zijn bedje.

Rond de 6 maanden kan je baby van zijn rug naar zijn buik rollen. Dit kan ook 's nachts gebeuren, maar maak je geen zorgen als hij dit vanuit zichzelf doet. Geniet van het feit dat je langer door kunt slapen. Heeft je baby nog geen dag- en nachtritme ontwikkeld of komt hij moeilijk in slaap? Dit komt vanzelf, als je consequent aan je bedritueel vasthoudt. Ook doorslapen doet hij vanzelf als hij er aan toe is.

Beheer Cookies