Problemen en oplossingen bij zindelijkheidstraining: bedplassen en onderweg

Aviva Patz Zindelijkheidstraining is meer dan je kind te helpen van zijn luiers of luierbroekjes af te komen. Het is belangrijk te onthouden wat je kleintje tijdens deze periode allemaal te verwerken krijgt. Hieronder worden drie veel voorkomende tegenslagen beschreven, en hoe je ze kunt overwinnen.

Bedplassen

Blijft je peuter overdag droog, maar wordt hij wakker in een nat bed? Zijn lichaam is misschien nog niet volgroeid genoeg om zijn hersens een signaal te geven wanneer zijn blaas vol is.

Het komt veel voor dat kinderen in het eerste jaar van zindelijkheidstraining 's nachts nog ongelukjes hebben. Veel kinderen van drie jaar oud plassen zelfs nog wel eenmaal per maand in hun bed.

De oplossing: Schoonmaken en doorgaan, vooral als het maar zo nu en dan gebeurt. Gebruik een waterafstotende matrasbeschermer om het schoonmaken makkelijker te maken.

Als het twee tot drie keer per week gebeurt, overweeg dan om luierbroekjes te gebruiken. Deze maken de overgang van luiers naar onderbroeken makkelijker.

Weigeren op het potje te poepen

Sommige peuters hebben geen moeite met in het potje te plassen, maar valt het niet mee erin te poepen. Deskundigen zeggen dat sommige kinderen bang zijn dat ze er een zooitje van maken.

Als dat het geval is, kan het zijn dat hij een vervelende ervaring heeft gehad met een poepongelukje of dat hij dit bij een ander kind zag gebeuren en dit wil voorkomen.

De oplossing: Maak een aantekening op welke tijdstippen je kind meestal poept, misschien meteen na een dutje of een half uur na het eten. Zet hem op die tijden op het potje. Prijs hem uitbundig als het hem is gelukt te poepen! Wat je ook doet, houd je toon positief.

Door negatieve woorden te gebruiken, zoals 'vies' en 'stinken' wanneer hij heeft gepoept, kan je kind zich gaan schamen. Verzeker hem dat iedereen poept, het is normaal! Als je kind nog steeds niet op het toilet wil poepen, stel je hem voor dat hij je om een luierbroekje vraagt als hij wil gaan.

Ongelukjes onderweg

Of je nu in een vliegtuig zit of gewoon in een winkel staat, uitjes zijn tijdens de zindelijkheidstraining een uitdaging voor peuters, omdat het hun routine doorbreekt. Zelfs kinderen die normaal de hele dag droog blijven, kunnen ongelukjes hebben wanneer ze uit hun normale leefomgeving zijn.

De oplossing: Voordat je het huis verlaat, vraag je je peuter om nog even naar het toilet te gaan. Ga onderweg minstens elk uur even naar het toilet en ga nog een keer bij vertrek. Neem schone kleding mee, voor het geval dat!

Met geduld en tijd zal je kleintje al snel zindelijk zijn. Houd het dus vol!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies