8 tips om tandjes krijgen te verlichten

Het is niet makkelijk voor ouders om hun baby te zien lijden wanneer die tandjes krijgt. Met deze tips verlicht je de pijn.

1. Koud fruit

Banaan is een gezond tussendoortje. En gekoelde banaan nog beter. Je verlicht er pijn van doorkomende tandjes mee. Vermijd verstikkingsgevaar en maak een fruitfopspeen. Hoe? Neem een doekje, vul met fruit en sluit met keukenkoord. Je kunt afwisselend ander fruit gebruiken. Wat dacht je van gestoomde appeltjes, aardbei, mango of rijpe peer?

2. Koud washandje

Doop een schoon doekje in koud water, wring uit en leg 20 minuten in de ijskast. Als het is afgekoeld, plooi je het in twee en laat je je baby erop kauwen. Hou je kleintje altijd in het oog.

3. Metalen lepel

Leg een metalen lepel in de ijskast. Plaats de achterkant van de lepel tegen het tandvlees van je kleintje. Het koude metaal verzacht de pijn.

4. Tandvleesmassage

Was eerst je handen en masseer daarna zachtjes het tandvlees in cirkelbewegingen.

5. Koud speeltje

Leg het speeltje van je kind in de ijskast en laat afkoelen voor je ‘t hem geeft. De vorm van het speeltje maakt niet zoveel uit. Belangrijker is dat je kind het speelgoedje goed kent. Let erop dat het speelgoed altijd schoon is. Maar gebruik geen giftige producten. Warm water volstaat.

6. Slabbetje

Als je baby tandjes krijgt, produceert hij veel speeksel. Bescherm daarom zijn kleding met een slabbetje of doekje. Het is makkelijker om de kin van je baby zo af te vegen dan telkens om een zakdoekje te rennen. Let er wel op dat je zachtjes over het gezicht wrijft. Zo vermijd je huidirritatie.

7. Knuffels van mama

Soms is de beste oplossing gewoon een knuffel van mama. Ga met je baby op een rustige plaats zitten, kies zachte muziek en wieg je kleintje zachtjes heen en weer. Je knuffels zullen hem kalmeren en jij profiteert van een welverdiend rustmoment

8. Medicijnen

Wil je je kind een medicijn geven zoals Aspirine, Ibuprofen of Paracetamol? Raadpleeg dan eerst je kinderarts. Homeopathie is ook een oplossing. Maar vraag altijd na bij je kinderarts.

Hoe kun je je baby helpen bij het krijgen van tandjes?

Het krijgen van tandjes is voor elke baby anders. Sommige baby's laten geen traan, terwijl anderen heel veel last hebben.

Als hij 10 tot 12 maanden oud is, heeft hij in ieder geval een aantal goed zichtbare tandjes. Lees hier je hoe je merkt dat je baby tandjes krijgt en hoe je kunt helpen de pijn van je kindje te verzachten bij het doorkomen ervan.

Hoe je weet of je baby tandjes krijgt?

Als baby's tandjes krijgen, worden ze meestal wat lastiger. Sommige baby's bijten op hun vingers en speelgoed om te proberen zelf de pijn te verzachten van de doorkomende tandjes.

Hieronder staan wat hulpmiddelen, die je kunt proberen:

1. Bijtringen

Bijtringen van rubber helpen uitstekend om de pijn van je baby te verzachten. De meeste hebben bobbeltjes, die prettig aanvoelen op het pijnlijke tandvlees. Sommige leg je van tevoren even in de koelkast (niet in de vriezer!).

2. Gekoeld voedsel

Omdat je baby al begonnen is met vast voedsel eten, zijn er genoeg mogelijkheden om te helpen de pijn te verzachten. Kauwen op een broodkorst vindt je baby nu fijn. Gekoelde snacks zoals appelmoes of yoghurt koelen het tandvlees en dat doet wonderen.

3. Pijnstillend middel

De meningen lopen uiteen of het doorkomen van tandjes tot koorts leidt. Sommigen zeggen van niet, maar sommige baby's lijken toch lichte koorts te krijgen net voordat het eerste tandje doorkomt. Vertrouw je het niet, bel dan je huisarts om te vragen wat je het beste kunt doen.

Er zijn verschillende (homeopathische) middeltjes te koop tegen pijn bij doorkomende tandjes.

Blijf je baby troosten zoals je altijd doet en hopelijk helpt één van de suggesties tegen zijn pijn.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies