Wanneer poets ik de eerste keer de tandjes van mijn baby?

Zelfs nog voor het eerste melktandje kun je starten met de verzorging van je baby's tandvlees. Je moet nog geen tandpasta gebruiken, integendeel. Wrijf in cirkelbewegingen met een zachte washand, een doekje of een zachte, natte tandenborstel over het tandvlees. Je kleintje snapt het nut hiervan nog niet, maar hij leert zo de gewoonte van dagelijkse tandhygiëne. Vanaf de eerste witte melktand start je 's ochtends en ‘s avonds met 'tandmassage'.

Welke tandpasta gebruik ik en hoeveel?

Een rijstkorrel tandpasta is genoeg. Zodra je kleintje 3 jaar is, mag je de hoeveelheid van een erwt gebruiken. Twijfel je? Vraag gerust raad aan je tandarts.

Welke tandenborstel gebruik ik?

Supermarkten en drogisten bieden een ruime keuze aan baby- en kindertandenborstels. Het belangrijkste? Een zachte tandenborstel die makkelijk alle hoekjes bereikt. Je kleintje kiest ook graag zelf de kleur van zijn tandenborstel. Je kunt hem bijvoorbeeld laten kiezen uit 3 kleuren.

Hoe vaak poets ik de tanden van mijn baby?

Je poetst je baby's tanden liefst 2 keer per dag. Een keer na het ontbijt en nog eens vlak voor het dutje - na de fles of de borst. Zo voorkom je gaatjes.

Mag mijn kind zelf zijn tanden poetsen?

Dat mag. Maar jij doet het daarna nog eens goed. Normaal poetst je kind zelfstandig als hij 6 jaar is. Is dat niet het geval? Geen zorgen! Elk kind groeit op z'n eigen tempo.

Vinden alle baby's tandenpoetsen vervelend?

Sommige baby's sputteren stevig tegen als het tijd is voor tandenpoetsen. Voor sommige ouders lijkt tandenpoetsen meer op een gladiatorengevecht. Gelukkig verzamelden we voor jou toptips die dit dagelijkse ritueel een stuk makkelijker maken. Waarom bedenk je geen verhaaltje over ‘tandarts, de superheld'? Zo maak je je kleintje enthousiast over tandhygiëne. Want kleintjes houden van verhalen.