Vaak gestelde vragen over tandenpoetsen

Wanneer poets ik de eerste keer de tandjes van mijn baby?

Zelfs nog voor het eerste melktandje kun je starten met de verzorging van je baby's tandvlees. Je moet nog geen tandpasta gebruiken, integendeel. Wrijf in cirkelbewegingen met een zachte washand, een doekje of een zachte, natte tandenborstel over het tandvlees. Je kleintje snapt het nut hiervan nog niet, maar hij leert zo de gewoonte van dagelijkse tandhygiëne. Vanaf de eerste witte melktand start je 's ochtends en ‘s avonds met 'tandmassage'.

Welke tandpasta gebruik ik en hoeveel?

Een rijstkorrel tandpasta is genoeg. Zodra je kleintje 3 jaar is, mag je de hoeveelheid van een erwt gebruiken. Twijfel je? Vraag gerust raad aan je tandarts.

Welke tandenborstel gebruik ik?

Supermarkten en drogisten bieden een ruime keuze aan baby- en kindertandenborstels. Het belangrijkste? Een zachte tandenborstel die makkelijk alle hoekjes bereikt. Je kleintje kiest ook graag zelf de kleur van zijn tandenborstel. Je kunt hem bijvoorbeeld laten kiezen uit 3 kleuren.

Hoe vaak poets ik de tanden van mijn baby?

Je poetst je baby's tanden liefst 2 keer per dag. Een keer na het ontbijt en nog eens vlak voor het dutje - na de fles of de borst. Zo voorkom je gaatjes.

Mag mijn kind zelf zijn tanden poetsen?

Dat mag. Maar jij doet het daarna nog eens goed. Normaal poetst je kind zelfstandig als hij 6 jaar is. Is dat niet het geval? Geen zorgen! Elk kind groeit op z'n eigen tempo.

Vinden alle baby's tandenpoetsen vervelend?

Sommige baby's sputteren stevig tegen als het tijd is voor tandenpoetsen. Voor sommige ouders lijkt tandenpoetsen meer op een gladiatorengevecht. Gelukkig verzamelden we voor jou toptips die dit dagelijkse ritueel een stuk makkelijker maken. Waarom bedenk je geen verhaaltje over ‘tandarts, de superheld'? Zo maak je je kleintje enthousiast over tandhygiëne. Want kleintjes houden van verhalen.

Maak tandenpoetsen leuk

Veel baby's sputteren tegen als hun tanden gepoetst moeten worden. We hebben wel wat trucs om tandenpoetsen leuk te maken en die zure gezichtjes om te toveren in een glimlach.

Kies de juiste tandenborstel

Tandenborstels met prinsesjes, superhelden of diertjes maken je leven een stuk makkelijker. Kies een tandenborstel die je kind leuk vindt. Denk aan zijn favoriete kleur of dier.

Of laat je peuter zelf zijn tandenborstel kiezen.

Kindertandpasta

Sommige kinderen houden gewoon niet van tandpastasmaak. Gelukkig zijn er veel tandpasta's speciaal ontworpen voor kinderen. Probeer een paar smaken tot je de favoriet van je kind hebt gevonden.

“Het hoofdkwartier van het tandenpoetsen”

Een leuk (en niet te streng) poetsritueel is heel belangrijk voor een kind.

Wat je kunt doen: installeer een speciale poetsplaats bij de wasbak in de badkamer met:

  • Een tandenborstelhouder speciaal voor je kind.

  • Een opstapje om goed bij de wasbak te kunnen.

  • Een speciale spoelbeker.

  • Een timer of wekker voor een grondige poetsbeurt.

  • En: geef het goede voorbeeld en poets zelf je tanden.

Tandenpoetsspelletjes

Het tandenpoetsen speels aanpakken maakt het leuker. Zeker voor de allerkleinsten. Ook leuk: zing het lievelingsliedje van je kind. Of speel een deuntje via de radio of telefoon. Plezier gegarandeerd! Zeker als jij de tandenborstel als microfoon gebruikt. Heeft je kleintje een knuffelbeer? Zet hem op de wasbak en poets ook zijn tanden.

Beloningsbord

Als je kleintje groot genoeg is, probeer dan eens een beloningsbord. Kinderen houden ervan om met stickers of afvinklijstjes beloond te worden voor goed gedrag.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies