Dit kan je baby 4-9 maanden

Je baby's ontwikkeling gaat razendsnel. Kijk eens naar wat hij allemaal leert en kan, vergeleken met de eerste maanden. Geniet van alle speciale momenten en mijlpalen.

Hieronder lees je over wat baby's gemiddeld kunnen op een bepaalde leeftijd. Doet jouw baby dit nog niet? Geen zorgen, in de komende maanden leert hij het vanzelf als hij er aan toe is. En als je je zorgen maakt: geef het aan bij het consultatiebureau.

4 maanden

Je baby leert veel in deze fase over de wereld om hem heen. Dit ontdekt hij zowel met zijn lichaam als op sociaal-emotioneel gebied. Ook leert hij dingen herkennen en heeft hij interesse om nieuwe dingen te leren.

Je baby kan:

  • zijn hoofdje goed rechtop houden als hij zit.

  • proberen om te rollen.

  • je volgen met zijn ogen door de hele kamer.

  • je aandacht te trekken met een speciaal huiltje of geluidje.

  • dingen pakken met de handjes en in de mond stoppen.

  • je stem herkennen.

  • zelf in slaap vallen met behulp van een slaapritueel.

Dit vindt je baby leuk

Jij bent je baby's favoriete speelgoed. Liedjes met gebaren, gewoon gezellig ‘kletsen', een eerste babyboekje, babymassage, samen in bad… Ook de eigen handjes zijn populair. Om dingen mee te pakken of om in de mond te stoppen. Zorg voor veilig speelgoed met niet te kleine onderdelen, batterijen of scherpe randen.

6 maanden

Alweer een half jaar oud! Wat gaat de tijd snel. En wat wordt het al een heel mensje, met zijn eigen voorkeuren en persoonlijkheid. Is ook het eerste tandje al door?

Rond de 6 maanden heb je opnieuw een afspraak bij het consultatiebureau. Bij je bezoek wordt je baby opnieuw gewogen en gemeten. Deze gegevens worden opgenomen in de groeicurve en in je Groeiboekje. De jeugdarts kijkt ook naar de ontwikkeling van je kind op gebied van de grove en de fijne motoriek, de spraakontwikkeling en de algemene gezondheid.

Je baby kan:

  • brabbelt en maakt geluiden als ‘ba', ‘da' en ‘ma'.

  • imiteert jou als je tegen hem praat, door dezelfde geluidjes te maken, of door terug te lachen of zelf ook de tong uit te steken.

  • kan zitten: met ondersteuning of zelfstandig.

  • begint met tijgeren, als aanzet tot kruipen. Zorg dat je traphekjes plaatst en een slotje op de keukenkastjes.

Nogmaals: elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Juist door aan te geven wat je baby wel en niet kan, helpt om hem goed te kunnen volgen.

Dit vindt je baby leuk

Je baby wil vooral veel plezier maken. Hij houdt van spelletjes met jou, maar ook om te kijken wat er gebeurt als hij iets doet. Bijvoorbeeld speelgoed laten vallen. En lachen dat hij daarom kan! Je baby wordt ook steeds beweeglijker en wil álles onderzoeken: tijd om aan traphekjes en keukenkastbeveiligers te denken.

9 maanden

Onderzoeken, ontdekken, verkennen en experimenteren. Je baby is volop aan het leren. Kiekeboespelletjes en voorwerpen verstoppen zijn nu razend interessant.

Bij je bezoek aan het consultatiebureau zal het vooral gaan om voeding, slaap en motorische ontwikkeling. Je kind wordt opnieuw gewogen en gemeten. Deze gegevens worden opgenomen in de groeicurve en in je Groeiboekje.

Eten en drinken

Je baby's eet- en drinkgewoonten zijn belangrijk. Hoe ziet zijn dagelijkse menu eruit? Eet je kind gevarieerd genoeg? Krijgt hij nog borstvoeding of ben je overgestapt op kunstvoeding? Het is goed om vanaf nu te proberen je kind uit een (tuit)beker te leren drinken. Dit is beter voor de tanden én voor de spraak-taalontwikkeling. In principe heeft je kind geen supplementen nodig, behalve vitamine D tot zijn vierde jaar.

Eenkennigheid

Je kind heeft nu de leeftijd dat hij eenkennig kan worden. Hij maakt onderscheid tussen vaste verzorgers, zoals jij en je partner, en vreemden. Ook is hij de wereld in rap tempo aan het ontdekken, best een beetje spannend. Zijn veiligheid zoekt hij daarom bij jou, een teken van veilige hechting. Weet je niet hoe je hiermee om kunt gaan? Vraag om advies.

Je baby kan:

  • goed zelfstandig zitten.

  • Kruipen of op de billen schuiven.

  • zich optrekken aan de spijlen van de box of zelfs rondjes langs 'n laag tafeltje lopen.

  • met duim en wijsvinger kleinere voorwerpen pakken of knopjes indrukken.

  • steeds meer brabbelen en misschien zelfs ‘mama' zeggen.

  • zijn eigen naam herkennen.

Dit vindt je baby leuk

Je baby is heel beweeglijk, hij wil onderzoeken en ontdekken. Hij vindt het geweldig als je ‘kiekeboe' met hem speelt of dingen voor hem verstopt onder bijvoorbeeld een doek of doos. Hij houdt van geluidjes, met dingen rammelen, gooien of schudden.

Je zult misschien merken dat je kind je goed in de gaten houdt. Als je even uit zicht bent, zelfs al sta je maar in de keuken of de gang, kan hij ineens gaan huilen. Ook wil hij het liefst bij jou, je partner of een andere vertrouwde verzorger zitten. Dit heet de eenkennigheidsfase. Je baby heeft je nodig als veilig baken. Het kan een beetje lastig zijn de aankomende periode, maar het is goed voor je baby's zelfvertrouwen. Besteed er niet te veel aandacht aan, maar laat je kind op 'n rustige manier merken dat jij er voor hem bent.

Beheer Cookies