Je premature baby mag naar huis

Eindelijk is het zover. Je te vroeg geboren baby mag mee naar huis! Dat betekent feest.

Maar jouw te vroeg geboren baby heeft in de komende weken en maanden zeker nog speciale aandacht nodig. Waar houd je rekening mee?

Maak je geen zorgen

Het is normaal om een beetje ongerust te zijn wanneer je te vroeg geboren baby thuis komt. Maar het verplegend personeel en de specialist in het ziekenhuis zouden je baby niet meegeven als zij niet zouden denken dat hij er klaar voor is. Je baby mag naar huis als hij zelfstandig kan drinken aan de borst of uit de fles. Hij kan zelfstandig ademhalen en is in gewicht toegenomen.  Het ziekenhuisteam zal je alle informatie geven die je nodig hebt om voor je baby te zorgen, maar aarzel niet om te bellen bij een vraag of probleem.

In het autostoeltje

De meeste te vroeg geboren baby's kunnen bij ongeveer 38 weken naar huis worden gebracht in een autozitje. Dit is afhankelijk van de gezondheid van je kind. Sommige autozitjes moeten misschien aangepast worden zodat het hoofdje van de baby goed wordt ondersteund. Lees zorgvuldig de handleiding van de fabrikant als je het zitje installeert en gebruikt.

Ssst, de baby slaapt!

De meeste pasgeborenen hebben geen last van sterk licht of een beetje lawaai, maar de eerste weken na de thuiskomst van je baby is het goed om voor een rustige omgeving te zorgen. Vraag familie en vrienden om met hun bezoekjes te wachten, totdat je een ritme hebt gevonden en je jezelf op je gemak voelt met je baby. Het immuunsysteem van je baby is nog volop in ontwikkeling en premature baby's zijn extra kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat alle bezoekers hun handen wassen voordat ze je baby vasthouden Kraambezoek dat verkouden is, kan nog beter even wachten met langskomen.

Zorg ook goed voor jezelf. Moeder worden is wennen en zeker met een prematuurtje kun je je veel zorgen maken. Probeer te slapen als je baby slaapt en aarzel niet om hup te vragen als je dit nodig hebt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies