Voor het eerst op stap met je te vroeg geboren baby

Je kleintje mee naar huis nemen was een heerlijk moment, ook al was het ook een beetje spannend!

Eenmaal thuis, wil je op een bepaald moment vast ook weleens op stap met je baby. Wanneer kan dat en waar moet je dan rekening mee houden?  

De eerste weken

Als je baby eenmaal thuis is, kun je hem het beste een poosje binnen houden en niet te veel visite uitnodigen. Het immuunsysteem van je nieuwe baby is nog in ontwikkeling en te veel interactie met bezoek van familie en vrienden kan hem kwetsbaar maken voor infecties. Beperk uitstapjes tot een bezoek aan het ziekenhuis of het consultatiebureau, voor controles.

De eerste maanden

Als het immuniteitssysteem van je baby sterker is en de dokter toestemming geeft om hem mee naar buiten te nemen, is het goed om zorgvuldig uit te kiezen waar je je baby mee naar toe neemt. Neem de eerste maanden je kind niet op sleeptouw naar drukke feestjes of familiebijeenkomsten. Liefhebbende, goed bedoelende familie en vrienden realiseren zich wellicht niet hoeveel speciale verzorging hij nog nodig heeft. Volle winkels en grote supermarkten kunnen ook leiden tot mogelijke overstimulatie. Kies voor klein en kort: ga bijvoorbeeld eerst een blokje om en kijk daarna verder. Een hoes over de kinderwagen kan extra bescherming bieden tegen ziektekiemen en vreemden die hem zo schattig vinden dat ze hem proberen aan te raken.

Ziektekiemen

Een waarschuwing: ook al is je te vroeg geboren baby aan het groeien en gaat zijn ontwikkeling met grote stappen vooruit, het is nog steeds belangrijk om alert te blijven op bescherming tegen ziektekiemen. Laat mensen je baby niet van te dichtbij bewonderen en sta ze niet toe de baby op te pakken of op zijn buikje te kietelen. Leg ze gewoon uit dat je extra voorzichtig bent. Het is logisch dat alles waar jij mee in contact komt ook in contact komt met je baby. Was of ontsmet je handen daarom voordat je je baby oppakt buitenshuis, ook als je alleen maar op een liftknopje hebt gedrukt of voor een kop koffie hebt betaald.

Om extra voorzichtig te zijn kun je verkouden vrienden of familie maar het beste vermijden, en probeer geen handen te schudden als je nieuwe mensen ontmoet terwijl je baby aanwezig is. Je nieuwe baby aan nieuwe mensen voorstellen en nieuwe plekken ontdekken is leuk voor jullie allebei, maar houd wel steeds in gedachten dat je kleintje speciale verzorging nodig heeft.

Je baby zal uiteindelijk zijn groeiachterstand op zijn voldragen leeftijdsgenoten inhalen. Vanaf dat moment hoef je niet meer zo extra voorzichtig te zijn over zijn verzorging. Geniet voorlopig volop van je lieve, premature baby, want hij zal uiteindelijk sneller groeien dan je denkt!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies