Zorg voor de te vroeg geboren baby: help je baby aansterken

Iedere moeder vindt het belangrijk dat haar baby goed drinkt, voldoende voeding krijgt. Maar als je baby (veel) te vroeg geboren is, is dat nog belangrijker. Lees hier meer informatie die je nodig hebt om je te vroeg geboren baby te voeden.

Melkversterker en supplementen

Tijdens de eerste maanden is het dieet van je baby strak voorgeschreven. Als je baby klein is, krijgt hij moedermelk of speciale flesvoeding met een hoger vet- en eiwitgehalte dan normale flesvoeding.

De maag van je baby is maar klein en daarom moet hij regelmatig eten. Om te zorgen dat je baby voldoende eet kun je zijn gedrag en luiers in de gaten houden. Je baby moet er na iedere voeding tevreden uitzien en iedere dag zes tot acht keer ontlasting hebben en tenminste zes tot acht keer een natte luier. 

Maximaliseer voedingen, behoud calorieën

Je kunt je baby niet helpen aan te komen door de voeding te veranderen, maar je kunt er wel voor zorgen dat hij meer uit zijn eten haalt.

Je kunt je baby ook helpen aan te komen door te voorkomen dat hij onnodige calorieën verbrandt. Als je baby geïrriteerd is en zich opwindt of moeite heeft de lichaamstemperatuur op peil te houden, verbrandt hij calorieën die nodig zijn om te groeien en zwaarder te worden!

De kangoeroemethode is een geweldige manier om je baby te kalmeren en te helpen rustig te blijven. Je lichaam reageert zodanig dat de temperatuur van je kleintje optimaal blijft. Huidcontact zorgt er ook voor dat te vroeg geboren baby's sneller aankomen.

Natuurlijk wil je er zeker van zijn dat je baby alle essentiële voedingsmiddelen binnen krijgt om te groeien, maar maak je geen zorgen. Je baby zal groeien, misschien wel sneller dan je ooit voor mogelijk hield!

Voeding met voedingsstoffen

Omdat een te vroeg geboren baby vaak gevoeliger is voor infecties zal hij profiteren van de beschermende eiwitten en antistoffen die in de moedermelk zitten. De borst geven kan ook helpen om een sterke emotionele band met je nieuwe baby te ontwikkelen.

Maar maak je geen zorgen als borstvoeding niet mogelijk is of als je niet voor deze optie kiest: te vroeg geboren baby's kunnen ook heel goed groeien op flesvoeding met een hoog vetgehalte die speciaal voor te vroeg geboren baby's is ontwikkeld.

Langzaam maar zeker

In het begin zal het voeden van je te vroeg geboren baby langzamer gaan dan met een voldragen baby, omdat te vroeg geboren baby's het zuigen en slikken nog niet zo goed beheersen. Voordat je het ziekenhuis verlaat met je te vroeg geboren baby zullen de dokters en de verpleegkundigen je uitgebreide instructies geven over hoe vaak en hoeveel je je baby moet voeden.

Als je niet zeker weet of je baby genoeg melk krijgt kun je hem laten wegen bij de kinderarts of bij het consultatiebureau. Goed om te weten: je baby is na 34 weken beter in staat via de borst of flesvoeding te drinken.

Let op de signalen

Reken erop dat je je te vroeg geboren baby iedere twee tot drie uur met kleine hoeveelheden moet voeden en probeer de signalen op te vangen dat hij weer honger heeft en misschien eerder wil eten.

Het is makkelijker om een kalme, hongerige baby te voeden dan eentje die in paniek is en heel druk beweegt. Gebruikelijke hongersignalen zijn duim zuigen en de mond bewegen. Sommige baby's moeten 's nachts worden wakker gemaakt voor het voeden, vraag aan je kinderarts of dit ook voor jouw baby geldt.  

Je te vroeg geboren baby voeden kan in het begin lastig lijken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je je ontspannen en genieten van dit moment samen. Vergeet niet om ook de vader in het proces te betrekken! Hij kan de fles geven, je baby laten boeren of de onvermijdelijke luier verschonen die daarna komt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies