Darmkrampjes verzachten

Darmkrampjes ontstaan vaak al 2 weken na de geboorte. Het huilen begint meestal tijdens en na de voeding en kan in de loop van de dag erger worden. De krampjes kunnen ontstaan door te gulzig drinken, vooral bij flesvoeding kan dit gebeuren.

Kies dan een speen met een kleiner gaatje. Je baby drinkt dan rustiger en krijgt minder lucht binnen. Het kan ook zijn dat in jouw borstvoeding iets zit, wat je baby niet goed kan verteren.

Het liefste wil je je baby's pijn zo snel mogelijk wegnemen. Bij darmkrampjes lukt dit niet altijd meteen. De volgende tips kunnen je helpen.

  • Wieg je baby zachtjes.   Dat gaat het beste door hem met zijn buikje op je hand en onderarm te leggen, de beentjes bungelend aan weerszijden van je hand. Zo zakt de pijn langzaam weg.

  • Loop met hem heen en weer in zijn draagzak. Net zoals wiegen is deze beweging troostend, en dicht bij je zijn kan hem ook kalmeren.

  • Geef hem een fopspeen. Het helpt niet altijd, maar bij sommige baby's werkt de zuigbeweging troostend.

  • Wrijf over zijn rug. Leg je baby op zijn buik op je knieën en wrijf zacht over zijn rug met je vingers. Dit zal wat druk van zijn buikje wegnemen.

  • Bekijk je voedingspatroon. Als je borstvoeding geeft, kunnen bepaalde dingen in je dieet de krampjes bij je baby veroorzaken. Melkproducten, cafeïne, kool en uien zijn mogelijke boosdoeners, dus probeer deze 1 voor 1 een paar dagen niet te eten en kijk of je de mogelijke boosdoener kunt ontmaskeren.  

  • Houd de moed erin! Je gelooft het nu misschien niet, maar de krampjes van je baby duurt niet eeuwig. Tegen de tijd dat je baby vier maanden oud is, zijn de darmkrampjes waarschijnlijk verdwenen.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies