De ontwikkeling van zicht bij een pasgeboren baby

Op een bepaald moment, nadat je de vingers en tenen van je pasgeboren baby hebt geteld en liefdevol in de ogen hebt gekeken, vraag je je misschien af hoe het met de visuele ontwikkeling van je kleintje zit. Wanneer kunnen pasgeboren baby's zien? Wat zien pasgeboren baby's? Kunnen pasgeboren baby's jou of zelfs de grotere wereld om hen heen zien? Lees verder om meer te weten te komen over het zicht van een pasgeboren baby, inzicht te krijgen in de visuele ontwikkeling van je baby in de komende maanden en antwoord te krijgen op je veelgestelde vragen.

Wanneer beginnen pasgeboren baby's te zien?

Pasgeboren baby's kunnen hun ogen openen en inderdaad zien wanneer ze worden geboren. Hun zicht is echter slecht en ze kunnen zich niet goed concentreren, vooral niet op iets dat zich op meer dan 30 cm van hen bevindt. Maar dit zal snel veranderen voor je baby, die in de komende maanden steeds duidelijker zal kunnen zien. Lees verder om meer te weten te komen over hoe het zicht van je baby zich na verloop van tijd zal ontwikkelen.

Wat zien pasgeboren baby's nou precies? In het begin kan je baby je misschien niet aankijken of zich niet op je gezicht focussen, hoewel hij licht en vorm kan waarnemen en beweging kan detecteren. De ogen van je pasgeboren baby zullen al snel in contact komen met je ogen; dit komt eerder voor bij weinig licht dan bij fel licht, omdat hun ogen nog steeds erg gevoelig zijn nadat ze de duisternis van de baarmoeder hebben verlaten. Het kan ook zijn dat de ogen van je pasgeboren baby afdwalen of zelfs scheelkijken. Dit is normaal en zal ongeveer na twee of drie maanden afnemen wanneer hun oogspieren sterker worden.

Baby's die te vroeg worden geboren, kunnen een iets ander ontwikkelingspatroon hebben. Te vroeg geboren baby's kunnen worden geboren met gesloten oogleden, of zelfs vergroeide oogleden, afhankelijk van hoe vroeg ze zijn geboren. Als de ogen van je te vroeg geboren baby bij de geboorte gesloten zijn of vergroeide oogleden hebben, zullen hun ogen binnen korte tijd open gaan.

Wanneer beginnen baby's naar jou te kijken?

Je gezicht is het favoriete object van je baby om naar te kijken. Dus wanneer kunnen baby's gezichten zien? Pasgeboren baby's worden in het algemeen aangetrokken tot het gezicht van hun ouders, vooral de ogen, als ze worden vastgehouden.

Uiteindelijk, tussen 1 en 3 maanden oud, kunnen ze meer van je gezicht opnemen, niet alleen je ogen. En ze reageren beter op gezichtsuitdrukkingen waarbij je mond, kaak of wangen betrokken kunnen zijn.

Ontwikkeling van het gezichtsvermogen bij pasgeboren baby's en oudere baby's: zicht op afstand

Het zicht van je baby op afstand ontwikkelt zich geleidelijk vanaf de geboorte. Lees meer over de specifieke ontwikkelingen die de komende maanden zullen plaatsvinden.

Hoe ver kunnen pasgeboren baby's zien?

Bij de geboorte is het visuele bereik van je pasgeboren baby beperkt. Je kleintje kan zich concentreren op iets dat zich op slechts 20 tot 30 centimeter van hem bevindt, zoals je gezicht als je hem vasthoudt, of de hoek van zijn wieg. Binnen dit bereik zullen ze dingen heel nauwkeurig onderzoeken. Alles wat verder weg is dan 30 cm, wordt weergegeven als een wazige vorm, net zoals voor een volwassene die een bril draagt voor zicht op afstand.

Dit beperkte bereik zal geleidelijk aan groter worden, en na ongeveer drie maanden zal je baby je beginnen op te merken wanneer je halverwege de kamer bent en misschien zelfs naar je glimlachen! Je jonge kindje kan ook naar een voorwerp kijken dat op een meter afstand ligt, zoals een speeltje.

Tegen de tijd dat je baby vier maanden oud is, is het zicht op afstand zo ver gevorderd dat hij uit het raam kan staren, of met interesse naar iets op de muur kan kijken, en tegen de zeven maanden is het zicht op afstand enorm verbeterd. 

Ontwikkeling van het gezichtsvermogen bij pasgeboren baby's en oudere baby's: patroon en kleur

Het vermogen om patroon en kleur te zien ontwikkelt zich ongeveer even snel voor je baby. Het zal echter gemakkelijker zijn voor je kleintje om patronen te detecteren voordat hij een onderscheid kan maken tussen vergelijkbare kleurnuances.

Wanneer herkennen pasgeboren baby's patronen?

Als het netvlies van je pasgeboren baby zich verder ontwikkelt - dit zijn de lichtgevoelige weefsels in de ogen - zal je kleintje patronen gaan zien en herkennen, zelfs al voor het einde van de eerste maand. Je zult merken dat ze worden getrokken naar eenvoudige zwart-witte ontwerpen, of die met sterk contrasterende kleuren. Rond de drie maanden kunnen ze zien of er meer dan één object op een foto staat.

Hoe hoger het contrast in een patroon, hoe aantrekkelijker het is voor je baby, die misschien liever naar zwart-witte patronen kijkt, zoals ruitjes en strepen (na ongeveer 1 maand) en cirkels en spiralen (na 3 maanden).

Wanneer zien pasgeboren baby's kleur?

Het blijkt dat pasgeboren baby's meestal in zwart en wit zien, maar het duurt niet lang voordat baby's het verschil kunnen zien tussen de ene kleur en de andere. Bij de geboorte zijn baby's gevoelig voor licht (en nemen ze de kleurverschillen niet op), maar na twee weken worden hun pupillen groter en kunnen ze een breder scala aan donkere en lichte kleurnuances ervaren.

Dus hoelang zien baby's alleen in zwart-wit? Na ongeveer 1 maand kan je kleintje de helderheid en intensiteit van kleuren detecteren, en in de maanden daarna kan hij verschillende basiskleuren gaan zien, waaronder rood. Het kleurzicht van je baby is volledig ontwikkeld na ongeveer vier maanden, wanneer ze veel kleuren en zelfs kleurnuances kunnen zien.

Ontwikkeling van het gezichtsvermogen bij pasgeboren baby's en oudere baby's: focus en volgen

Bij de geboorte is je baby niet in staat om zich op dingen te focussen en bewegende objecten te volgen. Je hoeft je geen zorgen te maken - deze vaardigheden worden in de loop van de tijd ontwikkeld.

Wanneer kunnen baby's zich richten op objecten?

Baby's worden geboren met perifere visie, wat betekent dat ze objecten om hen heen kunnen zien, aan de zijkanten van hun gezichtsveld. Maar zich goed kunnen concentreren op een specifiek object is iets wat zich in de loop der tijd ontwikkelt. Geleidelijk aan kunnen ze zich richten op een enkel punt in het midden van hun gezichtsveld. Als ze 1 maand oud zijn, kunnen ze zich kort concentreren op objecten tot op een afstand van een meter.

Als je baby twee of drie maanden oud is, kan het vermogen om te focussen zich geleidelijk ontwikkelen. Je baby kan beide ogen naar binnen draaien, ook wel bekend als convergentie, om zich te richten op iets in de buurt, zoals hun handen. Tegelijkertijd leren ze om beide ogen naar buiten te draaien, bekend als divergentie, om te focussen op objecten in de verte.

Wanneer beginnen baby's objecten met hun ogen te volgen?

Een ander onderdeel van de visuele ontwikkeling van je baby is het volgen, of het vermogen om een bewegend voorwerp met de ogen te bekijken of te volgen. Je baby zal bewegende objecten kunnen volgen rond de leeftijd van drie of vier maanden. Zo ontwikkelt het zich.

In het begin zal je pasgeboren baby moeite hebben om naar een rammelaar te kijken als je hem voor zijn gezicht schudt, maar twee maanden later zal hij betere coördinatie en focus hebben in beide ogen, die samen zullen werken om de beweging van de rammelaar te volgen.

Je jonge kind zal al snel nog kleinere objecten kunnen volgen, zoals een stukje draad, en er sneller op kunnen reageren. Je zult in deze periode zelfs merken dat je baby naar je ogen zal kijken om te ontdekken waar je naar kijkt. Dit wordt gedeelde aandacht genoemd.

Tip

Een manier om je baby te helpen oefenen met het volgen van een bewegend voorwerp met zijn ogen is je hoofd van links naar rechts te bewegen terwijl je baby naar je kijkt. Of probeer speelgoed met een patroon of object op en neer of heen en weer te bewegen voor je kleintje.

 

Als je baby ongeveer drie maanden oud is, zal hij waarschijnlijk zijn armen en handen kunnen gebruiken om naar dingen voor zijn neus te meppen (en deze meestal missen). Het oefenen van deze oog-handcoördinatie is leuk voor hem en voor jou!

Het dieptezicht begint zich te ontwikkelen met ongeveer vijf maanden, nadat je baby enige oefening heeft gehad in het volgen van voorwerpen die naar hem toe komen of van hem af gaan en een driedimensionaal beeld van de wereld kan samenstellen.

Na verloop van tijd, als hun motorische vaardigheden verbeteren, zal hun doel en volgvermogen ook verbeteren.

Wanneer zijn de ogen van baby volledig ontwikkeld?

Dus wanneer ontwikkelen baby's volledig zicht? Het gezichtsvermogen van jonge baby's ontwikkelt zich snel, en je kunt met de weken en maanden veel vooruitgang zien. De ontwikkeling zal doorgaan gedurende de peuter- en kleuterjaren. Op de leeftijd van drie tot vijf jaar zal een kind met normaal zicht net zo duidelijk kunnen zien als een doorsnee volwassene, en op de leeftijd van tien jaar zal zijn visuele systeem volledig ontwikkeld zijn. 

Een van de eerste mijlpalen waar je op moet letten is:

  • Je baby kan onderscheid maken tussen kleuren als rood, blauw en geel met een sterke voorkeur voor rood.

  • Je baby houdt van complexe patronen en vormen (houd hem populaire kinderprentenboeken voor).

  • Je baby volgt snelbewegende objecten met zijn ogen.

De visuele ontwikkeling van je baby

Het gezichtsvermogen van je baby gaat vooruit vanaf het moment dat hij geboren wordt en wordt snel ontwikkeld gedurende de eerste vier levensmaanden. Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen om op te anticiperen: 

  • Als pasgeboren baby staart je baby in je ogen, vooral tijdens huidcontact en voedingen.

  • Na 1 maand ziet je baby je hele gezicht.

  • Als hij twee tot drie maanden oud is, zal zijn concentratievermogen verbeteren.

  • Als hij drie maanden oud is, zal hij graag naar zwart-witte patronen kijken.

  • Als hij drie tot vier maanden oud is, kan hij objecten volgen en zien in welke richting je kijkt.

  • Als hij vier maanden oud is, kan hij verschillende kleuren onderscheiden, zelfs tinten die overeenkomen.

  • Na vier maanden zal hij heel ver in de verte kunnen zien, ver voorbij de 30 cm die hij bij de geboorte zag.

Het komt hier op neer:

Het zicht van je baby is slechts een van de vele ontwikkelingsgebieden die je baby zal ervaren. Geniet van de vooruitgang van je baby en deel het plezier in hun nieuwe vaardigheden en prestaties.

Lees meer over de groei en ontwikkeling van baby's van vier maanden oud. Als je vragen of twijfels hebt over het gezichtsvermogen van je baby, bespreek deze dan met de zorgverlener van je baby.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies