De ontwikkeling van zicht bij een pasgeboren baby

Cheryl Lock

Het zal je verbazen hoe snel het zicht van een pasgeboren baby zich in het eerste levensjaar ontwikkelt. Hoewel baby’s een heel klein beetje kunnen zien als ze geboren worden, zijn ze niet in staat om dingen volledig te zien zoals volwassenen dat doen.

Bij de meeste baby's ontwikkelt het vermogen om te zien zich in het eerste levensjaar tot het volledige, normale niveau van volwassenen. Tijdens het eerste levensjaar van je kindje kun je gewoonlijk het volgende verwachten:

Ontwikkeling van het zicht bij pasgeboren baby’s

De meeste pasgeboren baby’s worden geboren met het vermogen om bepaalde dingen te zien, zoals grote vormen en gezichten en heel heldere kleuren. Baby's worden geboren met perifere (of zijwaartse) visie en in de daaropvolgende maanden zal je baby het vermogen ontwikkelen om te focussen op één enkel object in het midden van zijn gezichtsveld. In deze fase kan je baby ook beginnen met het volgen van grote objecten die langzaam bewegen. Hij zal ook gevoelig zijn voor fel licht.

Naarmate het zicht van je baby zich in de eerste maanden ontwikkelt, zal hij ook naar meer visueel stimulerende objecten zoeken. Zijn interesse in eenvoudige patronen en vormen zal veranderen in een interesse in cirkelvormige patronen en vormen. (Daarom worden gezichten zo aantrekkelijk.)

Ontwikkeling van het zicht bij baby's

Baby's die tussen drie en vier maanden oud zijn, kunnen zich waarschijnlijk focussen op kleinere objecten, zoals speelgoed en kunnen mogelijk kleuren onderscheiden.

Tussen de vier tot zeven maanden zullen de twee ogen van je baby samen werken en zal hij diepte kunnen gaan zien. Bij vier maanden oud is zijn gezichtsveld waarschijnlijk uitgebreid tot ruim een meter en zal hij leren hoe hij sneller bewegende objecten met zijn ogen kan volgen.

Gebruik deze tijd om nieuwe vormen en kleuren te laten zien. Andere objecten, zoals een stimulerende mobiel of spiegel, zullen voor extra amusement zorgen.

Tegen de tijd dat je kleintje zijn eerste verjaardag viert, zal zijn zicht waarschijnlijk volledig zijn ontwikkeld en zal hij in staat zijn om alles te zien wat een volwassene ziet.

Als je tijdens het eerste levensjaar merkt dat het zicht van je baby zich niet ontwikkelt zoals dat zou moeten, bespreek dit dan met je kinderarts.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies