Hoe vaak moet je de luier van je pasgeboren baby verschonen?

Elke baby is uniek en hoe vaak je kleintje 'gaat' kan van dag tot dag verschillen. De algemene vuistregel voor hoe vaak je luiers moet verschonen is ongeveer elke twee tot drie uur als hij pasgeboren is, en minder vaak als hij ouder wordt. Maar wat als hij niet nat is of vast slaapt? Lees verder om te leren hoe je het verschonen van luiers kunt afstemmen op het schema van je baby, hoe je kunt zien of je kleintje een droge luier nodig heeft en wat je kunt doen om 's nachts geen luiers meer te hoeven verwisselen. 

Hoe vaak de luier van een pasgeborene verschonen 

Als je pasgeboren baby er eindelijk is, draait het allemaal om de knuffels en de liefde die je voor haar voelt. Samen met deze vreugdevolle ouderschapsmomenten komen er natuurlijk ook minder glamoureuze klusjes, zoals natte en poepluiers verschonen. Experts raden aan om de luier van je pasgeborene elke twee tot drie uur te verschonen, of zo vaak als nodig is. Waarom? Je kleintje kan om de één tot drie uur plassen en tussen de twee en vijf keer per dag ontlasting hebben. En er zijn ook een paar gezondheidsredenen om rekening mee te houden: 

  • Als luiers te lang nat blijven, kan dit bijdragen aan het risico op luieruitslag. 

  • Poep kan irritatie veroorzaken op de huid van je baby 

  • Achtergebleven bacteriën kunnen leiden tot een blaasontsteking (vooral bij babymeisjes). 

Bovendien kan een vuile luier lekken veroorzaken en de rommel kan zich verspreiden naar de kleren van je baby, de wieg, het autozitje, noem maar op! De eenvoudigste manier om rommel te voorkomen is door regelmatig luiers te verschonen. Wanneer moet je de luier van een pasgeborene verschonen? Toch kan het 24 uur per dag verschonen van luiers je het gevoel geven dat dat het enige is wat je doet. Probeer je dagelijkse routine niet te laten opslokken door het verschonen van luiers; let er gewoon op wanneer de luier van je baby nat of vies kan zijn. Een ander goed moment om de luier van je pasgeborene te verschonen is voor of tijdens de voeding. Als je borstvoeding geeft, neem dan de tijd om de luier te controleren als je van de ene naar de andere borst gaat en verschoon hem als dat nodig is. 

Als je flesvoeding geeft, controleer dan de luier vlak voordat je de fles geeft. Als ze klaar is met de fles, kun je opnieuw controleren of ze nog niet in slaap is gevallen. Als ze is gaan slapen, hoef je haar niet wakker te maken, tenzij je het gevoel hebt dat ze te nat is of dat ze een poepluier heeft. 

Hoe vaak de luier van een pasgeborene verschonen 's nachts 

En hoe zit het met luierverschoning 's nachts? Je vraagt je misschien af hoe vaak de luier van je pasgeborene echt verschoond moet worden als ze slaapt. Als ze niet te nat is, kun je haar waarschijnlijk laten slapen. Pampers biedt superabsorberende luiers voor 's nachts, zoals Pampers Swaddlers Overnights, om doorlekken te voorkomen en je baby comfortabel te laten slapen. Het is echter het beste om die vuile luiers te verschonen als je dat kunt. Hoe vaak moet ik de luier van mijn baby verschonen na de eerste vaste voeding? Naarmate je baby ouder wordt en je zijn voedingsschema aanpast aan vast voedsel, krijgt hij misschien minder natte luiers dan voorheen. Hoewel hij nu minder vaak zijn luier hoeft te verschonen, moet je toch om de paar uur blijven controleren of hij niet te nat is. Verschoon hem altijd nadat hij een stoelgang heeft gehad. Een luierverschoning is nodig bij elke vuile luier om huidirritatie te voorkomen, vooral wanneer baby's actiever en beweeglijker worden. Als je baby mijlpalen in zijn ontwikkeling bereikt, zoals omrollen en kruipen, zal hij veel vaker bewegen. Vermijd rommelige situaties met een luier die met hem meebeweegt, zoals de Pampers Cruisers 360° Fit®, en zorg ervoor dat je hem zo vaak als nodig verschoont. Naarmate je baby groeit, veranderen ook zijn luierbehoeften. Je begint nu misschien door te krijgen hoe vaak je zijn luier moet verschonen en wanneer je een stoelgang kunt verwachten. Je kunt extra hulp krijgen bij Lumi voor een betere grip op zijn steeds veranderende luierschema. Bovendien kun je zelfs persoonlijke inzichten krijgen in zijn algemene ontwikkeling en dagelijkse routines. Om luiers verschonen kom je niet heen, maar je hoeft het niet alleen te doen! Met Lumi kun je zijn luierbehoeften, voedingsschema's en zelfs slaappatronen bijhouden. Plus, op maat gemaakte tips en luierwaarschuwingen bieden hulp onderweg, in elke fase van de ontwikkeling van je baby, van babytijd tot peutertijd. Tips voor luiers verschonen Heb je nog nooit een luier verschoond? Maak je geen zorgen; met een paar tips en wat oefening ben je in een mum van tijd een pro. Begin met het verzamelen van alle luierbenodigdheden die je nodig hebt. 

  • Een schone luier in precies de juiste maat. Bekijk de luiermaat- en gewichtstabel om te zien welke luier het beste bij jouw kleintje past. 

  • Babydoekjes. Pampers® Sensitive babydoekjes zijn een geweldige keuze voor de gevoelige huid van je baby. 

  • Verschoonkussen (er zijn wegwerpverbanden verkrijgbaar voor extra gemak onderweg!) 

  • Zalf voor luieruitslag om huidirritatie te voorkomen. Neem contact op met de zorgverlener van je baby als je vragen hebt of als je advies wilt over het voorkomen van uitslag

Het helpt om alle luierbenodigdheden op één plek te bewaren, zodat je er gemakkelijk bij kunt; je zult tenslotte vaak luiers moeten verschonen! Als je alle luierbenodigdheden bij elkaar hebt, is het tijd om je kleintje te verschonen. Zo kun je de luier van je baby verschonen: 

  1. Verwijder de gebruikte luier en gooi hem weg 

  2. Maak de luierstreek van je baby schoon 

  3. Gebruik een luierzalf of barrièrecrème als je baby luieruitslag heeft. 

  4. Til de beentjes van je baby voorzichtig op en leg de geopende luier eronder. Leg je baby dan op de luier en trek de voorkant van de luier omhoog tussen zijn benen en leg hem op zijn buik. 

  5. Maak de vleugels van de luier dicht en plak de bandjes dicht zodat ze symmetrisch zijn. Laat twee vingers tussen de luier en zijn buik glijden om te controleren of de luier niet te strak zit. 

  

Beheer Cookies