Luieruitslag voorkomen en behandelen

Iedere baby kan last krijgen van luieruitslag en dat betekent ongemak voor je baby. Luieruitslag proberen te voorkomen is belangrijk, net als een effectieve behandeling als dat niet lukt.

Duidelijke signalen

Je kunt luieruitslag makkelijk herkennen: de billetjes van je baby zijn rood en ontstoken, met bultjes in de luierzone.

Als je ook rozerode bultjes ziet rond een rode plek in het luiergebied, of rond de mond van je baby, kan het al gevorderd zijn tot een schimmelinfectie, die lokaal moet worden behandeld met een schimmelwerend middel op recept.

Omdat je baby niet kan vertellen wat er mis is, uit hij zijn ongemak door te huilen en prikkelbaar te zijn, vooral bij een luierverschoning. Ook kan hij zijn eetlust verliezen.

Wat veroorzaakt luieruitslag?

De meeste gevallen van luieruitslag worden veroorzaakt door huidirritatie vanwege vocht in de luierzone. Veranderingen van de pH waarde van de huid, irritatie door eiwitten in de ontlasting, en daaruit voortkomende infecties met bacteriën of schimmel zijn de belangrijkste boosdoeners. Hier zijn nog een paar veelvoorkomende oorzaken:

Het niet goed schoonmaken van de luierzone

Omdat luieruitslag wordt veroorzaakt door een verandering in pH waarde wanneer ontlasting in aanraking komt met urine, dien je zachtjes maar grondig elk restje viezigheid van de gevoelige huid van je baby te verwijderen. Gebruik zachte, alcoholvrije babydoekjes of een zacht washandje en warm water.

Gewoon water is het beste voor de gevoelige huid, terwijl andere billetjes beter gereinigd worden met milde zeep. Vermijd schrobben met ruwe washandjes omdat dit de uitslag alleen maar zal verergeren en je baby zich nog ongemakkelijker laat voelen.

Luiers niet vaak genoeg verschonen

Onderzoek wijst uit dat baby's die minstens acht keer per dag worden verschoond minder vaak luieruitslag ontwikkelen.

Regelmatige luierverschoning is om twee redenen belangrijk: 1) langdurige natheid maakt de huid kwetsbaar en gevoelig voor huiduitslag, en 2) hoe langer urine en ontlasting bij elkaar zitten, des te langer de enzymen in de ontlasting de huid van je baby kunnen aantasten.

Super absorberende luiers kunnen helpen om de urine weg te houden van de huid van je baby en ook weg te houden van de ontlasting.

Schimmelinfecties

Wanneer de huid van je baby te lang nat is geweest, wordt die gevoelig voor schimmelinfecties, de meest hardnekkige vorm van luieruitslag. Een antibioticakuur kan diarree veroorzaken, die vervolgens een schimmelinfectie kan veroorzaken.

Je herkent dit type uitslag door de opgezette roodroze bultjes of bultjes met witte pus rondom een rode plek in de luierzone. Je baby kan ook witte plekjes in de mond hebben, en je borst kan gevoelig worden als je de borst geeft. Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts voor een antischimmelbehandeling als de kwaal aanhoudt.

Voorkoming en behandeling

Zo kun je voorkomen dat een baby luieruitslag krijgt:

 • Verschoon je baby's luier zo snel mogelijk als deze nat of vies is.

 • Reinig het gebied rondom de geslachtsdelen van je baby grondig als hij gepoept heeft en laat het luiergebied drogen. Let op dat je de huid niet te hard of te veel wrijft.

 • Smeer de billetjes van je baby in met een dun laagje beschermende crème of vaseline.

 • Wanneer je een schone luier omdoet, maak deze dan niet te strak vast, maar laat voldoende ruimte vrij zodat lucht kan circuleren.

 • Probeer extra absorberende luiers.

 • Let goed op het luiergebied wanneer je baby een antibioticakuur krijgt of diarree heeft.

 • Verschoon de luiers regelmatig.

Succesvolle methodes voor het behandelen van luieruitslag:

 • Verschoon de luier van je baby regelmatig om vocht op de huid te beperken.

 • Laat de huid aan de lucht drogen door je baby elke dag een poosje zonder luier te laten liggen (maar zorg dat je een luier of handdoek bij de hand hebt, mocht er een ongelukje gebeuren).

 • Maak de billetjes van je baby grondig schoon als hij gepoept heeft en dep ze droog voordat je een luier omdoet.

 • Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid.

 • Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt.

 • Overweeg het gebruik van wegwerpluiers als je baby katoenen luiers draagt.

 • Bel een arts als de luieruitslag niet na een paar dagen minder wordt, of als er blaren of bultjes met pus verschijnen.

Beheer Cookies