Het belang van routine in het leven van een jong kind.

Suzanne Dixon

Kinderen gedijen op het soort regelmaat en voorspelbaarheid dat voor ouders nogal saai kan zijn. Door dag in, dag uit dezelfde routines te volgen gaan ze zich zeker voelen en leren ze wat orde is.

Dit verklaart waarom eenvoudige rituelen zoals regelmatige eettijden of een liedje zingen voor het slapen gaan zo cruciaal zijn voor kleuters. Als jullie een druk gezin hebben met veel onverwachte evenementen en hectische agenda's, kunnen deze vaste gewoontes nog belangrijker zijn, zowel voor jou als voor je kind.

Voor vakanties en grote gebeurtenissen, zoals een geboorte, is het belangrijk om regelmatige gezinsrituelen te ontwikkelen: samen dezelfde maaltijden eten, hetzelfde specifieke servies en dezelfde decoratie gebruiken en dezelfde evenementen steeds opnieuw beleven helpt kinderen om hun oorsprong, hun waarden en hun identiteit te begrijpen.

Betrek je kind bij de voorbereidingen en vertel hem voortijdig over de aanstaande gebeurtenissen. Laat foto’s zien van de viering van eenzelfde gebeurtenis in het verleden of van gebeurtenissen die plaatsvonden toen je zelf nog een kind was. Ook al snapt je kind op zijn leeftijd nog niet alles, hij ontwikkelt een gevoel van zichzelf als een volwaardig lid van een gezin en een traditie.

Als je je ongemakkelijk voelt met de tradities van jouw eigen familie, verzin dan jullie eigen nieuwe traditie! Later zul je je kinderen horen zeggen, "Bij ons in de familie deden we altijd…" omdat het voor hen hun hele leven zo gegaan is!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies