Je kleintje gaat supernieuwsgierig op ontdekkingstocht in huis en beschouwt allerlei nieuwe voorwerpen vaak als speelgoed. Vooral de keuken en badkamer trekken de aandacht, waarbij vooral de wasmachine, elektrische apparaten en huishoudelijke apparaten snel in het oog springen. Met deze tips garandeer je toch de veiligheid van jouw baby.

Veilig jouw baby wassen: blijf altijd in de badkamer als je baby in bad ligt. Deze veiligheidsregel geldt ook als je kleintje al zonder hulp in een badkuip kan rechtzitten.

Zorg voor een goede organisatie: hou alle essentiële badproducten dicht bij de hand wanneer je je kindje wast. Zo hoef je jouw kindje niet alleen te laten tijdens het wassen.

Controleer de temperatuur van het water: Steek je hand eerst even in het water voordat je jouw baby in de badkuip plaatst. Om eventuele brandwonden te vermijden, mag de temperatuur van het water niet hoger zijn dan 38°C. Gebruik hiervoor indien nodig een drijvende badthermometer.

Vermijd slipgevaar: Leg een antislipmat onder de billetjes van je baby. Bedek de kraan met een gewatteerde doek (of een washandje) om te voorkomen dat je baby zich blesseert.

Bewaar je huishoudproducten en cosmetica buiten het bereik van kinderen:

De aanwezigheid van huishoudproducten is onvermijdelijk in je huis. Deze producten moeten echter altijd buiten het bereik van kinderen bewaard worden.  

Vooral peuters zijn snel geïnteresseerd in wasmiddelcapsules, die onweerstaanbaar lijken door hun felle kleur en geleiachtige consistentie. Ze kunnen geneigd zijn om deze capsules in hun mond te steken, zeker als hun tanden beginnen te groeien.

De wasmiddelcapsules zijn bedekt met een plastic beschermlaagje dat resistent lijkt, maar dit laagje is oplosbaar in water: het lost op eens het in contact komt met water. Dit betekent dat de kleverige vingers of de mond van jouw baby genoeg kunnen zijn om het beschermlaagje op te lossen, waardoor je kindje mogelijks in contact komt met de chemische stoffen in de capsule. Capsules zijn ook meer geconcentreerd dan het klassieke wasmiddel en kunnen dus ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hierdoor is het van uiterst belang om jouw huishoudproducten in de hoogte te bewaren of in een afgesloten kast, buiten het zicht of bereik van kinderen om ongevallen te vermijden. Dit geldt ook voor accessoires zoals waslijnen, strijkplanken, wasknijpers …

Sluit de wasmachine, de droger en de kasten af. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en spelen met allerlei voorwerpen. De wasmachine, met al zijn knoppen en lichtjes die knipperen, zal hen meteen fascineren. Denk er dus aan om de deur van jouw machine en droger goed te sluiten.

Sommige modellen beschikken over een veiligheidsslot, maar je kunt ook zelf een kinderslot op de deur plaatsen. Denk eraan om dit slot goed af te sluiten eens je de wasmachine of droger niet meer gebruikt, of wanneer je je niet langer in de buurt van het toestel bevindt.

Dit geldt ook voor het strijkijzer. Laat je peuter nooit alleen in de buurt van het strijkijzer, zeker niet als het aanstaat of heet is. Berg ook het snoer van het strijkijzer goed op. Wanneer je klaar bent met strijken, trek je de stekker uit het stopcontact, rol je het snoer op en leg je het strijkijzer buiten het bereik van je kindje of berg je het op in een kast die met een veiligheidsslot afgesloten is. Hieronder vind je een lijst met extra tips die je kunt toepassen om je huis babyproof te maken:

 • Kies producten met een veiligheidsslot. Verschillende wasmiddelen beschikken over een veiligheidsslot. Dit kan een knop zijn waarop je moet drukken en draaien (in plaats van enkel draaien) of een dubbele klep om op te tillen (in plaats van een enkele) die je in één klik kan sluiten. Lees de instructies op het product goed na om zeker te zijn dat het goed gesloten is.

 • Sluit deksels of doppen goed af. Ook als er geen veiligheidsslot aanwezig is, blijft het belangrijk om doppen, kleppen of deksels goed af te sluiten wanneer je klaar bent met de producten te gebruiken.

 • Bewaar wasmiddel altijd in de originele verpakking met het juiste etiket. Zo verwar je geen huishoudproduct met iets anders en laat je het niet per ongeluk binnen bereik van je kinderen.

 • Droog je handen goed af voordat je wasmiddelcapsules gebruikt. De plastieke beschermlaag op de capsules lost meteen op als het in contact komt met water, waardoor het belangrijk is om je handen eerst goed af te drogen.

 • Was je handen na contact met wasmiddel. Nadat je wasmiddel hebt toegevoegd, was je je handen en alle voorwerpen die je hebt gebruikt om het wasmiddel in te schenken of te doseren, zoals een lepel of een schepje. Zo komt je kindje ook niet onrechtstreeks in contact met het wasmiddel. 

Hieronder vind je een checklist die je zal helpen om ervoor te zorgen dat je huis veilig is voor je kindje, ongeacht zijn leeftijd. Je huis is nu eenmaal één grote speelruimte:

 • Checklist 0 tot 6 maanden

 • Checklist 6 maanden tot 1 jaar

 • Checklist 1 tot 3 jaar

   VraagAntwoord
  Hoe installeer ik een kinderslot op een kastdeur?Je kan een kinderslot op een klassieke kastdeur installeren, of een kastdeur kopen die al voorzien is van een kinderslot. De meeste doe-het-zelfzaken verkopen kindersloten die geleverd worden met montage-instructies.
  Vanaf wanneer moet ik mijn huis babyproof maken?We raden je aan om hiermee te beginnen voordat je kindje geboren is. Controleer dan vlak voordat je kind leert kruipen, wat meestal tussen 7 en 10 maanden is, nogmaals je huis en zorg ervoor dat er geen gevaren zijn voor een kindje dat kruipt. Doe dit nogmaals eens je kindje kan stappen, zodat hij veilig het huis kan verkennen.