Hoe jouw bevalling verloopt, kun je van tevoren niet voorspellen. Misschien valt het je mee, misschien vind je het toch heel zwaar. Met de onderstaande methodes kun je proberen zo ontspannen mogelijk te bevallen. Dit komt de voortgang ten goede.

1. Ontspanningstechnieken

Om je beter te leren ontspannen kun je bijvoorbeeld een cursus zwangerschapsyoga of mindfulness doen. Deskundigen zijn het erover eens dat manieren om te ontspannen helpen om bevallingspijn te verminderen.

2. Massage

Laat je partner tijdens de weeën je armen, benen of rug masseren om je te helpen ontspannen en spanning en pijn tegen te gaan. 

3. Schommelen

Probeer tijdens de weeën heen en weer  te wiegen op bijvoorbeeld voorover gebogen de rand van het bed of de leuning van een stoel, terwijl je rustig ademhaalt en je ontspant.

4. Wandelen of "rustig dansen"

Wandelen, of zelfs heen en weer lopen rond je bed, kan ongemak verminderen en er tegelijk voor zorgen dat je weeën sterker en regelmatiger worden. Je kunt ook je armen om je partners nek slaan en op hem leunen terwijl je heen en weer wiegt.

5. Van positie veranderen

Zorg ervoor dat je nooit langer dan 1 uur dezelfde houding aanneemt en niet plat op je rug ligt. Probeer in plaats daarvan rechtop in bed of op een stoel of geboortebal te zitten, op je zij te liggen, of voorover te leunen op een rugleuning van een stoel of je bed.

6. Hydrotherapie

Probeer onder de douche te zitten met een straal water tegen je rug.

7. Warmte- of koudekompressen

Een warm of koud kompres tegen de rug kan spieren ontspannen, de bloedsomloop verbeteren en pijn verzachten.

8. Gecontroleerd ademhalen

Specifieke ademhalingspatronen helpen je ontspannen en tijdens een wee je aandacht op iets anders dan pijn te richten. Tijdens je zwangerschapscursus komt dit vast aan bod.

9. Visualisatie

Oefen het visualiseren van een mooie voorstelling in gedachten, eentje waarbij je veilig en ontspannen voelt. Concentreer je tijdens de weeën op deze plek.

10. Muziek

Zorg dat je je favoriete, ontspannende nummers bij je hebt, op je telefoon, tablet, of laptop. Vergeet je koptelefoon of oortjes niet!

11. Aromatherapie

Lekkere geurtjes helpen je om je te ontspannen en je beter te voelen. Zorg dat je je favoriete geurkaarsen in huis hebt of meeneemt naar het ziekenhuis.

12. Medicatie en verdoving

Ontspannende medicatie. Deze kunnen op elk gewenst moment tijdens de bevalling worden gebruikt. Soms is een ontspanningsmiddel, samen met de niet-medische technieken zoals hierboven beschreven, al voldoende om door de weeën heen te komen.

13. Pijnmedicatie met medicijnen

Pijnbestrijding met medicijnen gebeurt vrijwel alleen in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis kan als pijnbestrijding gebruikt worden: lachgas, ruggenprik, injecties met pethidine en een pompje met remifentanil. Je verloskundige of gynaecoloog kan je alles vertellen over deze methoden. En ook over welke pijnbestrijdingsmethoden er in het ziekenhuis waarin je gaat bevallen, mogelijk zijn, want dit kan verschillen per ziekenhuis.