Derde trimester zwangerschap: 28-40 weken

Het einde is in zicht... Dit is het spannendste trimester van de zwangerschap, met als hoogtepunt dat je je kindje in je armen houdt. Neem ruim de tijd om je op de bevalling voor te bereiden én op de tijd die daarna komt. Vergeet niet om ook van deze laatste weken te genieten!

Wanneer bevallen; hoe lang is het derde trimester?

Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42. De precieze lengte van dit trimester hangt er dus vanaf wanneer je baby geboren wordt.

BABYNAAMTOOL

Babynaamtool icoon

Babynaamtool

Filter op geslacht:

Meisjes

Jongens

Unisex

Filter op thema:

Oudheid

Babynamen Beroemdheden

Bijbelse namen

Eigenzinnig

Je baby's ontwikkeling in het derde trimester

In het derde trimester van de zwangerschap groeit je baby heel snel — ongeveer de helft van zijn gewicht komt er in de laatste maanden van de zwangerschap bij. Tegen de tijd dat hij geboren is, weegt hij ongeveer 3 tot 4 kilo en zal hij ongeveer 45 tot 50cm lang zijn. Hij zal wat meer vet onder de huid aanmaken en ziet er steeds meer uit zoals je verwacht bij de geboorte. In week 36 zal hij zo groot zijn dat er weinig ruimte in de baarmoeder over is om in te bewegen tijdens de rest van de zwangerschap. Hier zijn wat andere mijlpalen om op te letten tijdens dit trimester:

28 weken: oogjes wijd open

Als je 28 weken zwanger bent, kan je kleintje zijn ogen openen en weer sluiten en zelfs veranderingen in het licht waarnemen.

30 weken: haar verliezen

Tijdens het tweede trimester kreeg je baby over zijn hele lijf een vachtje van fijn haar, lanugo genoemd. Dit haar zal uitvallen, maar schrik niet als er nog wat stukjes behaarde huid over zijn als je baby geboren is. Sommige baby's hebben nog wat lanugo op hun schouders, oren en rug. Rond week 30 kan je baby ook gewoon, fijn babyhaar gaan groeien op zijn hoofd.

31 weken: lichaamswarmte reguleren

In deze week groeien de hersenen heel snel. Het brein kan nu de lichaamstemperatuur reguleren, dus hij is niet langer afhankelijk van de temperatuur van het vruchtwater.

34 weken: hoofdje naar beneden

Rond week 34 richt je kleintje het hoofd meer naar beneden, ter voorbereiding op de indaling en geboorte. Hij is klaar voor het grote avontuur!

37 weken: voldragen baby

In Nederland wordt een baby als voldragen gezien in week 37. Natuurlijk zal hij ook na deze week nog groeien. Belangrijke organen zoals de longen en hersenen zullen zich de komende jaren blijven ontwikkelen, maar hij is op dit moment klaar om op de wereld gezet te worden.

Wat gebeurt er in het derde trimester

Hou er rekening mee dat de bevalling elk moment kan aanvangen, meestal tussen de 37 en 42 weken. Let op bevallingssymptomen zoals het breken van je vliezen, of (ontsluitings)weeën die steeds sterker worden en dichter op elkaar zitten. Je zorgverlener of verloskundige kan je begeleiden om thuis te bevallen en/of adviseren wanneer het tijd is om naar een polikliniek te gaan.

Het is handig om in het derde trimester altijd een bevallingstas te hebben klaarstaan, met daarin alle spullen die je mee wilt nemen naar het ziekenhuis, voor het geval je kleintje zich eerder aankondigt.

Het is ook verstandig om het wat rustiger aan te doen en vaker te rusten. Ga een paar keer per week buiten wandelen om een frisse neus te krijgen en je circulatie goed op gang te houden. Ook kan dit helpen mocht je last hebben van piekeren, stress of ongemakkelijke pijntjes. Vraag vrienden en familie om hulp bij last-minute boodschappen en verwen jezelf op een beetje tijd voor jezelf — je verdient het!

Symptomen derde trimester

Je kunt verschillende zwangerschapssymptomen hebben in het derde trimester zoals kramp in je benen, brandend maagzuur, spataderen, rugpijn, vermoeidheid, aambeien, jeukende huid of gevoelloosheid in je benen en voeten. Hieronder wat meer informatie over de meest voorkomende zwangerschapssymptomen in dit trimester, zoals kortademigheid of buiten adem zijn, vaker plassen, gezwollen voeten en oefenweeën, ook wel Braxton-Hicks contracties of harde buik genoemd.

  • Kortademigheid. Terwijl je baarmoeder steeds groter wordt, komt hij hoger in je buik te liggen en drukt tegen je middenrif, waardoor het moeilijker kan worden om te ademen. Het zou kunnen dat je de trap niet meer opkomt zonder even uit te puffen. Het beste is om het rustig aan te doen en langzamer te bewegen. Het helpt om rechtop te zitten en staan, zodat je longen meer ruimte hebben om goed te ademen. Als je ademhaling echt drastisch verandert of als je moet hoesten of pijn op de borst hebt, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts of zorgverlener. Het goede nieuws? Zodra je baby indaalt ter voorbereiding op de geboorte, zal je ademhaling wat makkelijker gaan omdat de druk op je longen afneemt.

  • Vaker plassen. In de laatste weken van je zwangerschap kan het zijn dat je vaker moet plassen. Dit komt omdat je baby bij het indalen op je blaas kan gaan drukken. Ook kan het voorkomen dat je last krijgt van zwangerschapsincontinentie en wat druppels urine verliest als je lacht, niest, sport of iets tilt. Als dit je dwars zit, kun je een inlegkruisje gebruiken. Als je echter een grotere hoeveelheid vocht voelt lopen, dan kan het zijn dat je vliezen zijn gebroken. Neem contact op met je zorgverlener, dit zijn de eerste tekenen dat je bevalling begint.

  • Gezwollen voeten en enkels. Veel zwangere vrouwen hebben gezwollen voeten en enkels vanwege het vasthouden van extra vocht, hormonale veranderingen en gewichtstoename. Dit heet oedeem. Het kan helpen om je benen te bewegen om de bloedsomloop te blijven stimuleren, je voeten wat hoger te leggen of een koud voetenbadje te nemen om het zwellen tegen te gaan. Zorg voor comfortabele schoenen.

  • Braxton-Hicks contracties. In het derde trimester, soms zelfs al eerder, kun je oefenweeën hebben die je lichaam helpen om zich voor te bereiden op de bevalling. Braxton-Hicks contracties kunnen in het begin heel licht zijn en tegen het einde van de zwangerschap intenser worden. Je buik voelt hard aan en je hebt pijnscheuten. Deze zijn echter onregelmatig en gaan vaak vanzelf weer over; echte (ontsluitings)weeën zijn regelmatig, nemen toe in frequentie en houden pas op als de baby er is.

Voorbereiding in het derde trimester

In het derde trimester kun je volop van je blijde verwachting gebruik maken door je te richten op het afwerken van je to-do-lijstjes. Doe ook weer niet té veel en vergeet niet om rust te nemen. Hieronder een checklist om alles op orde te brengen voor je baby arriveert.

Nog drie maanden

  • Volg een bevallingscursus met je partner of een vriend(in) om ontspanningstechnieken en strekoefeningen te leren. De lessen helpen je partner bij het voorbereiden op zijn of haar rol. Je zorgverlener kan een goede cursus bij je in de buurt aanraden.

  • Lees je in over de bevalling en het zorgen voor je baby. In plaats van te piekeren over hoe het allemaal in z'n werk zal gaan, zul je je goed voorbereid en ontspannen voelen.

  • Indien nodig, koop en installeer een babyzitje voor in de auto, zodat het klaarstaat voor je ritje naar huis vanaf het ziekenhuis en de maanden daarna.

  • Als je een babyshower hebt en een checklist hebt gemaakt voor kraamcadeau's, zorg er dan voor dat iedereen op deze lijst kan afvinken wat ze voor je kopen.

  • Als iemand een babyshower voor je organiseert, vraag dan of je kunt helpen met de voorbereidingen.

  • Verzamel vast wat namen van kinderartsen.

  • Leg een voorraad huishoudelijke producten aan zodat je geen zware ladingen boodschappen hoeft te halen in die laatste weken voor de bevalling of in de eerste weken daarna.

  • Schrijf je vast in bij een ziekenhuis of geboortecentrum. Als je niet weet hoe dit moet, vraag het je zorgverlener.

  • Als je een geboorteplan wilt opstellen, neem dan je voorkeuren en mogelijkheden omtrent de bevalling door met je zorgverlener.

  • Verzamel een aantal opties voor kinderopvang en babysitters, zodat je er gebruik van kunt maken zodra je baby er is.

  • Begin vast met het uitkiezen of ontwerpen van een geboortekaartje, dan hoef je na de geboorte alleen de naam, geboortedatum en eventueel een foto toevoegen.

Nog twee maanden

  • Volg nog een cursus, bijvoorbeeld over borstvoeding of baby-EHBO.

  • Maak de babykamer af.

  • Sla genoeg luiers en babydoekjes in, zoals Pampers Premium Protection en Sensitive Babydoekjes. Het is handig om verschillende maten (0, 1 en 2) te hebben klaarliggen, zodat je bent voorbereid als je baby wat groter of kleiner is.

  • Denk goed na over wie je bij de geboorte wilt hebben en wie er kan helpen zodra je kleintje geboren is.

  • Blijf naar al je prenatale onderzoeken gaan zodat je zorgverlener of verloskundige goed in de gaten kan houden hoe het met je baby gaat nu de bevalling dichterbij komt.

  • Plan de route naar het ziekenhuis en rij de route eventueel voor, zodat je weet hoe lang het duurt om er te komen. Als je geen auto hebt, kun je bijvoorbeeld alvast het nummer van een 24uurs taxicentrale in je telefoon zetten.

  • Indien gewenst, begin vast met het schrijven van bedankjes voor alle babykado's.

Nog een maand

  • Was alle kleertjes die je baby straks zal dragen.

  • Kook vast wat maaltijden voor jezelf en vries deze in.

Nu is er nog maar één ding dat je kunt doen: minder van jezelf verwachten en rustig aan doen. Na de bevalling kan het wel weer even duren voor je zo kunt relaxen!

Vraag en antwoord

Wat zijn de symptomen dat de bevalling op gang komt? Bevallen is voor elke vrouw anders, maar het voornaamste signaal dat de bevalling begint, is het hebben van regelmatige weeën. Het kan ook zijn dat je vliezen breken en de slijmprop loskomt.

Is het normaal dat je ontzettend moe bent in het derde trimester? Ja, dit is volkomen normaal. Veel vrouwen zijn in het derde trimester vermoeider dan in het tweede. Je lichaam werkt hard om je groeiende baby te ondersteunen. Bovendien kan je buik 's nachts in de weg zitten en je slaap verstoren.

Hoeveel gewicht kun je aankomen in het derde trimester? Niet iedereen zal even veel (of weinig) aankomen tijdens de verschillende trimesters. Het hangt af van hoeveel je woog voor de zwangerschap, je lichaamstype, je gezondheid en of je in verwachting bent van één of meerdere baby's! In het derde trimester kun je bijvoorbeeld 2 tot 5 kg per week aankomen.

Checklist voor dit trimeste

  • Schrijf je in en ga naar bevallingscursussen om je voor te bereiden op de grote dag

  • Stel een geboorteplan op, als je dit wilt

  • Kies een kinderarts

  • Bereid je voor op de komst van je kleintje door babyproducten aan te schaffen, zoals luiers, babydoekjes, kleding en artikelen voor in de babykamer

  • Voor meer informatie over de laatste weken van de zwangerschap en de eerste weken daarna, schrijf je in voor onze e-mails:

Beheer Cookies